Onådiga luntan

Det pyser och bubblar runtom i landet. Länge har den knutna näven hållts i fickan, man har muttrat åt nyheterna, kanske gillat några sidor på Facebook för att göra en liten markering – “Nej, jag är inte okej med det som händer i Sverige”. De som fått känna av neddragningarna i välfärden har inte alltid ork att göra mycket mer än så. Men vi hör hur mullret ökar i kraft. Fler och fler har egna erfarenheter eller känner någon som är arbetslös eller sjuk och som tvingas leva på smulor eller inte får varken rätt sjukvård eller rehabilitering. Men det finns fortfarande människor som aldrig hört talas om Fas 3. Eller att högsta ersättningen från a-kassan är ca 10 000 kr efter skatt. Eller att en svårt sjuk kan bli helt utan sjukpenning om handläggaren på Försäkringskassan beslutar så oavsett medicinska utlåtanden från flertalet läkare. De vill inte ta till sig informationen. De tror sig vara vaccinerade mot sjukdom och arbetslöshet.

Igår presenterades Onådiga Luntan. Det är en samling berättelser från de som farit illa av välfärdens urholkning. Det är en tung läsning. En nödvändig läsning. Den finns att ladda ner som PDF här.

Syftet med Onådiga luntan är att lyfta fram röster som sällan hörs. De som inte passar in i tidningarnas reportage eller som kanske inte vill skylta med sin historia i media. För tillsammans med arbetslöshet, sjukdom och fattigdom följer skammen. Och rädsla för vad människor ska tycka. Det är Social Aktion som tagit fram Onådiga Luntan i samarbete med föreningen Social Politik. De har sedan maj 2012 samlat in berättelser under Uppropet: Berätta hur du har det!

Resultatet blev 40-sidiga Onådiga luntan som igår överlämnades till Socialförsäkringsutredningen. De som tog emot den var bl a Gunnar Axén, Wiwi-Anne Johansson och Irene Wennemo. Maria Wallin, Claudette Skilving och initiativtagaren Gunilla Rydberg var de som överlämnade och presenterade luntan. “– Det ska bli intressant att läsa och ta del av människors berättelser. Det blir ett viktigt komplement till den information vi redan har.” (Citerat från Social Aktions hemsida, okänt vem som sa det). Vi hoppas såklart att de som sitter i utredningen verkligen tar sig tid att läsa. Om de sjuka som blir sjukare av “rehabiliteringskedjan” (=utförsäkring), de i fas 3 som utnyttjas, den som en gång prostituerade sig för att kunna hämta ut hjärtmedicin, de som möter dessa människor i jobbet, de som är rädda, rättslösa och de som inte orkade längre.

Efter överlämningen igår hölls en presentation på Solidaritetshuset på Söder i Stockholm. Där var förre kulturministern Bengt Göransson inbjuden. Han pratade om att vi inte bara lever i ett individualistiskt samhälle, utan i ett egoistiskt där egoister ogillar individer. Han varnade också för att det offentliga språket förändras och förtunnas. Det har blivit ett kamouflagespråk (ex utförsäkring = rehabkedjan trots att någon egentlig rehabilitering inte kommer i fråga).

Det var fullt på presentationen med människor från olika föreningar, partier och tidningar. Tillsammans ska vi nu hjälpas åt att sprida Onådiga Luntan. Vi pratade även om att det är dags för mer samarbeten mellan föreningarna så att vi tillsammans kan driva opinion runt dessa frågor och få folk att ta upp den där knutna näven ur fickan och börja protestera på allvar. Just du kan börja med att sprida detta inlägg, läs Onådiga luntan och prata om den med fem personer närmsta veckan.

Jag heter Carina Wellton, har en sjukersättning på 7300 kr efter skatt och har för länge sen slutat skämmas för det. Vi ses på barrikaderna ;)

Skriven av

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

4 kommentarer

 1. Berit
  Berit at | | Reply

  Hej, precis hittat din sida. Ska läsa igenom den. Ska på igenom info möte nästa vecka ang fas 3. Mår så dåligt av det. Vill ha en arbetsplats där jag blir bemött med respekt och får en lön . Nu är jag egentligen sjuk men inte sagt det till af. Vet inte hur jag ska orka fas 3. Hoppas vi är fler som protesterar och säger vad vi tycker på Af o även ringer, skriver o klagar hos Riksdan.

 2. Helen Sjögren
  Helen Sjögren at | | Reply

  Klarar inte ens att läsa hela “onödiga luntan”! Har själv kämpat för min existens sedan 1994, då jag blev “utsorterad” från mitt arbete som endast varade i 6-mån-perioder. Jag måste säga att jag trots allt då haft en ENORM tur och att mina handläggare har varit okej och inte läst lagen “som djävulen läser bibeln”!!! Jag blev till sist trodd! Har idag sjukersättning tills vidare och överlever i alla fall. Men efter skatt och med bostadsbidraget finns bara 11084:- kvar som ska räcka till allt. Då jag lever helt ensam och i stort sett aldrig träffar det lilla fåtal vänner jag har, så klara jag mig i alla fall och har mat för dagen. Tyvärr finns ju inte de resurser inom psyk för att jag ska kunna bli starkare och KANSKE en dag kunna ha ett skyddat deltidsarbete. Troligen blir väl då min samlade inkomst/mån lägre än idag, men kanske det vägs upp av att jag får sociala kontakter som accepterar mig för den jag är? Jag vet inte. Kämpar varje dag med att få in rutiner och struktur i min vardag.Tack o lov har jag idag inte någon av dessa så smärtsamma sjukdomar! Jag har den största empati för alla er! Jag vet i alla fall vad smärtor som får det att svartna för ögonen av är… Jag har dubbel, psykisk diagnos istället: Adhd samt en permanent emotionell personlighetsstörning som orsakar konflikter med andra väldigt lätt.
  Förresten tror jag det var dig Carina och en väninna till dig jag träffade utanför Eken vid Slussen i Oktober förra året? Blev så innerligt glad när du berättade om er och träffade er! “It made my day”. Kan jag hjälpa till på något sätt? Varmt välkommen att kontakta mig om det är något. Jag är så tacksam för att ni finns! Och jag är just nu i alla fall inte rädd att gå ut med mitt namn
  Helén

 3. Helen Sjögren
  Helen Sjögren at | | Reply

  För er med ekonomiska svårigheter! De hjälpte mig ENORMT med råd, lagparagrafer, insikt och empati! Troligen värt långt över 100 tusen eller nåt i arbetsinsats.

  Det kostar dig endast 50 kr per ÅR. De har massor att göra men är otroligt duktiga. Tack vare deras stöd är jag idag av med både CSN /Studiemedelsnämnden och kronofogden! Jag har dock min betalningsanmärkning kvar i 3 år. De kan inte hjälpa dig gentemot FK, men den ekonomiska biten ang skulder kan de hjälpa till med. Du betalar alltså endast denna medlemsavgift – resten är gratis! Insolvens lobbar också mot politikerna vad gäller lagar etc runt skulder.

  http://www.insolvens.se/

 4. IntrumCleaner
  IntrumCleaner at | | Reply

  Helen, glädjande att höra att du är på väg mot ljusare tider! Men det är inte så bra att du ger råd att andra i svåra situationer ska vända sig till Insolvens för hjälp. Har du inte sett att det finns nästan inga medlemmar kvar längre?

  Och där detta beror på att ledningen inom Insolvens lurat till sig bidragspengar och håller på med mycket annat konstigt. Läs själv på deras forum där medlemmar ställer frågor utan att få svar.

  http://forum.insolvens.se/viewtopic.php?t=6308

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.