Torsdagsaktionen XL

Bild från DHR
Bild från DHR

Varje torsdag sedan 1 december 2011 har Torsdagsaktionen funnits utan Rosenbad och välkomnat regeringens statsråd med flygflad. Vi pratar oavsett väder – regn, blåst, värmebölja, snökaos eller tiotals minus har inte stoppat torsdagsaktionen. Det är femton olika funktionshinderorganisationer som står bakom aktionen. Utöver det har de många som stödjer dem, bl a Solrosuppropet.se. Igår var det Torsdagsaktionen XL. På DHRs hemsida kan man läsa om bakgrunden:

Vi kräver att regeringen går från ord till handling! Den utestängning som bristande tillgänglighet innebär måste kallas vid sitt rätta namn – diskriminering.

Det finns ett utredningsförslag om hur det skulle gå kunna gå till och det förslaget har varit ute på remiss.
Regeringen har nu i mer än 2,5 år berett de svar som inkommit, utan att gå vidare med att lägga fram ett lagförslag.
Torsdagsaktionen finns på plats utanför Rosenbad inför varje regeringssammanträde, för att påminna regeringen om att tiden går.”

“Den 19 november 2010 gick remisstiden ut för förslaget i promemorian Bortom fagert tal (Ds 2010:20), att bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering. Något lagförslag finns ännu inte.

Nu är det dags att gå från ord till handling, promemorians titel talar sitt tydliga språk!”

Det är alltså den extremt försenade remisstiden på promemorian Bortom fagert tal som är problemet. Varför kan man inte komma till beslut? Varför kan t ex hela sjukförsäkringen göras om markant på kort tid (trots varningar från forskare, läkare, patientföreningar, delar av oppositionen) medans andra lagförslag tar sådan lång tid. Är det så cyniskt att det helt enkelt inte finns något bortom fagert tal. Det är lätt att säga att man vill inkludera alla men sen när det är upp till bevis så förhalar man.

Jag känner igen det här från sjukförsäkringsutredningen. När opinionen tvingade fram en översyn av trygghetssystemen tillsattes en utredning. Gott så. Men att skjuta upp tiden för den utredningen, vilket de passande nog gjort till precis efter nästa val, är i min bok valtaktik. De vill inte att varken sjukförsäkring, a-kassa eller försörjningsbidrag ska bli en valfråga. Ni minns väl Sveket från 2010? http://klamydiabrevet.blogspot.se/2010/09/sveket.html Ett enda blogginlägg startade en enorm storm mot utförsäkringarna strax innan valet. Det räckte inte för att ge de rödgröna majoritet (de som vill avskaffa utförsäkringar) men anses vara en av de faktorer som såg till att Alliansen inte fick egen majoritet och nu regerar som en minoritetsregering, med stöd av SD i nio av tio omröstningar.

Nåväl tillbaka till gårdagen. Igår var en solig, härlig dag i Stockholm. Trots tidig morgon och bilköer såg jag till att vara där. Cirka 300 personer till hade glädjande nog också tagit sig dit. Bland annat Thobias Holmgren från Norrköping och Jon Klartström från Göteborg. Båda flitiga twittrare som lär mig och andra mer om funkisrörelsen. Från Göteborg kom även en hel buss med aktivister som ett synskadeförbund ordnat. Det var god stämning och en del ministrar kom fram och pratade. Hillevi Engström, Erik Ullenhag, Lena Liljeroth var de jag såg. De och några andra statsråd brukar alltid ta sig tid att prata med aktivisterna som står där varje torsdag. Mycket trevligt, men utan handling så blir det ju bara ord. Kan i förtroende berätta att ett statsråd varje torsdagsaktion tar med sig flygbladet och lägger det på Reinfeldts stol. Hen har gjort en grej av det, aktionen når alltså innanför Rosenbads stenväggar. Så nog finns det krafter även inom Alliansen som vill se en förändring, men det går för trögt. För som alltid måste man nå den som har kontroll över budgeten. Annonsen i flera dagstidningar inför aktionen hade därför texten “Anders kom ut ur din borg.”

Jag vill främst tacka Maria Johansson, förbundsordförande DHR och Agnetha Vikenger, förbundsordförande RFU för sitt outtröttliga arbete. De har, de fyra gånger jag varit på Torsdagsaktionen, alltid varit på plats. Ni gör ett toppenarbete som både når innanför Rosenbad och ut i media. Utan er slitvargar skulle det inte fungera.

Nu vill vi se att regeringen agerar. Fanns något bakom fagert tal? Eller är det bara förhalning igen? Om inget händer snart – blir det en XXL-aktion.

 

 

Media och andra blogginlägg:

http://www.tv4play.se/program/utvalda-nyhetsklipp?video_id=2369608

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5550093

http://enstarktrost.se/2013-05-30-torsdagsaktionen-xl-en-succe/

http://oronmarkt.blogspot.se/2013/05/over-300-personer-kravde-sin-ratt-pa.html

http://www.hso.se/press/Senaste-nytt/923-dagar-utan-handling-fran-regeringen/

http://dovastidning.se/sverige/item/317-vi-har-v%C3%A4ntat-i-923-dagar

http://www.bolagsfakta.se/pressreleaser/visa/pressrelease/612675/arbetsmarknadsministern/DE8CABD7-2689-6CA9-0C3C-ED52A4B0FF70

 

Skriven av

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.