Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

5 kommentarer

 1. Sven
  Sven at | | Reply

  Socialdemokraterna drev under många år en pacifiseringspolitik där man kunde få generös a-kasseersättning i oändlig tid. Jag har själv upplevt detta. Man blev skickad till studieförbund för att knåda lera eller meningslösa utbildningar för att dölja öppen arbetslöshet och lyfte samtidigt mer ersättning än städare och andra långinkomsttagare. Det var en förkastlig politik. Det var också S som införde aktivitetsgarantin (AGA) som JOB är en förlängning av.

  Att höja avståndet mellan de som inte arbetar och de som arbetar var en nödvändighet vill jag påstå. Det ger bättre finanser och motiverar folk att arbeta istället för att slappa, vilket det var en ansenlig mängd som gjorde.

  Betyder det att jag tycker att alliansens politik (inklusive fas3) är bra och effektiv? Absolut inte. Den fungerar inte alls. Jag tror inte på tvång och att tvinga människor som har svårt att få jobb (av olika anledningar) att vara i olika åtgärder som fas3 är ganska meningslöst. Att de som tar hand om de arbetslösa får ersättning är dock rimligt och inget som sticker mig i ögonen. Men jag tycker att sådana här saker skall vara frivilliga (inte som AF säger – frivilliga, men du får inga pengar om du inte gör det).

  Det ironiska (tycker jag) är att alliansen i praktiken anammat sossarnas pacificeringspolitik med fas3. En radikalare och effektivare lösning vore att sänka långtidsanställdas ersättning till en nivå som staten kan acceptera och erbjuda återgärder till dem som vill. Det skulle innebära att folk borde vara tillåtna att inte kunna få jobb (en del kommer frivilligt välja detta) utan att bli jagade av myndigheter. Vilken ekonomisk nivå detta skall vara är en separat fråga. Idag är ersättningarna löjligt ojämna där de som tjänat mycket tidigare fortfarande får ut c:a 11k, medan andra får 3-4k och måste vända sig till soc. För den som ser likheter med mitt resonemang och “medborgarlön” så beror det på att det är så :)

  Det krävs (imo) en radikal genomgång av hela arbetsmarknadspolitiken. Folk måste sluta förvänta sig att ha det bra eknomiskt när de inte jobbar, men de borde förvänta sig att inte bli satta i förvaringsåtgärder (som båda politiska block sysslar med) eller bli jagade. De borde förvänta sig att resurser läggs på att försöka hjälpa dem tillbaka till förvärvsarbete – vilket staten har råd med om man slutar slösa bort pengar på tvångsåtgärder.

 2. Elisabet Persson
  Elisabet Persson at | | Reply

  Min sambo är i Fas3. Inne på femte året nu………….. Han får ut ynka 8000 kr varje månad! Det jobb han har nu trivs han på och vill ha anställning där. Alla utom AF vill det! Jag har sjukersättning, den lägsta. Vi straffas båda två! Dessutom har vi ett barn. Vi vet, vi är inte ensamma. Vansinne, tycker vi! Vi alla måste rösta rätt i valet till hösten!

  1. Sven
   Sven at | | Reply

   Är det något parti som du tycker har en bra lösning? Det enda förslag som jag hittat är detta:
   http://www.dn.se/nyheter/politik/s-vill-ersatta-fas-3-med-valfardsjobb/

   Är inte säker på om vad ett deltidsjobb som inte kräver utbildning ger i (icke a-kassegrundande) lön i förslaget, men nog borde det bli mer än 8k tycker man.

   Oavsett vad man tycker om förslaget i övrigt så lär det kosta långt mycket mer än Magdalena tänker sig (förutsatt att det blir populärt/är obligatoriskt). Anledningen är att det inte finns horder med icke-kvalificerade gå bredvid jobb som inte tar tid från den vanliga verksamheten. Landstinget (eller de som ansvarar för välfärdsjobben) kommer därför att behöva anställa folk som handleder mängden arbetslösa som dyker upp för att göra rätt för sin högre ersättning.

   Från min synvinkel så låter det som ytterligare en arbetsmarknadsåtgärd utan framtid. Precis som plus-jobben så är det icke a-kassegrundande och leder inte till jobb (plus-jobben gjorde iaf inte det).

   Någon som har bättre förslag? :)

 3. Dave
  Dave at | | Reply

  “Det omoraliska, kan aldrig bli politiskt korrekt!” – Nelson Mandela

  Alltså det jag reagerar mest på i alliansens politik, är det omoraliska innehållet. Det gäller inte bara Fas-3, utan en hel mängd olika grenar dessutom. Alltså man jagar den lilla mäniskan som är arbetslös och utsatt, men drar sig inte för att betala ut bidrag i miljonklassen till olika företag, som skor sig på våra skattepengar! Det är omoraliskt.

  Friskolor, vårdbolag, Fas-3 anordnare, alla tar dom ut vinster i miljonklassen! “Bidrag” blir till miljon-vinster, men när man sen diskuterar bidrag till en utsatt barnfamilj, ja då minsann, ska dom inte ha det så bra…
  Jag har hört mycket konstigt från alliansen under denna tid, som att “inga friskolor skulle finnas till, om dom inte fick ta ut vinster” – rent nonsens och förtal! Det finns friskolor som inte tar ut vinster, utan som finns till för barnens skull. När man tillåter vinster, ja då lockar man också mindre seriösa aktörer, så är den stenen i rullning…
  Skattepengar blir till bolagsvinster i dagens Sverige. Det tycker jag är mer intressant att diskutera, än hur mycket en utsatt familj får i bidrag…

  Detta är det samhälle som vi har röstat fram. Detta är faktiskt höger-politik i ett nötskal. Gör dom rika rikare och dom fattiga fattigare. Det är inget nytt, utan ren fakta.

  Förut röstade man med hjärtat och tron på vad som är rätt, solidariskt och moraliskt. Idag lever vi i ett hårdare klimat, där alla bara tänker på sin egen situation och en extra 500-hundring i plånboken. Alliansen köpte våra röster för ca 500-1000kr/person/månad. Så billiga är vi tydligen! Erkänn det istället för att kasta sten i glashus.

  Tack för mig!

  1. Sven
   Sven at | | Reply

   Håller med dig att vinstdrivna företag inom vård, utbildning och omsorg i den form det är idag inte är lämpligt.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.