Artikelförfattare

8 kommentarer

 1. glans
  glans at | | Reply

  Det högst sorliga i det du skriver är egentligen : lyckas få ansökan om sjukersättning godkännd. Vi som söker få väl inte lita på lagen, föreskrifter, praxis allt annat som styr rättvisan. Det ska handla om att ha tur att få sjukersättning !
  Annars – kolla förhållande mellan skäligt livsnivå och normal eller förbehållasbelopp som Kronofogden använder. Vad som ingår i deras uppfattning om skäligt livsnivå. Tänk en sjukskriven med bestående funktionshinder så pass mycket att den inte kan använda allmäna kommunikaitoner eller ta sig fram själv. Dvs beroende av sina hjälpmedel. Kan vara en rullator ( biligare lösning) eller oj – vad lyxigt – en handikappanpassad bil som kostar betydligt mer. Men verkliga kostander som bilen orsakar – ingår inte i “förbehållsbelopp” – dvs att köra bil som handikappade är inte “normalt” – fast i så fall man har råd med den tilldelade sjukersättningen att betala både fasta och rörliga kostander för anpassade bilen – då är det ok. Då är det “normalt” att köra en handikappanpassad bil.

 2. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Det är dags för medborgarlön som diskuteras här o var .

  1. Sven
   Sven at | | Reply

   “medborgarlön” är en intressant idé tycker jag. Det man måste inse är att ersättningsnivåerna i så fall skulle behöva vara mycket låga. Men å andra sidan utan krav. Personligen har jag hellre 6-7k utan att någon bråkar med mig och jag kan jobba och få pengar utöver det… istället för att få 10-11k i bidrag i form av a-kassa som sedan samhället skall slösa bort pengar på att kontrollera att jag inte blir bekväm i.

 3. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Egentligen skulle hela finanssystemet skrotas som ju vilar mer el mindre på fiktiva värden , luftpengar , el vad man vill kalla det för . Det skapar negativa spiraler nedåt i samhällen globalt . detta är ju konstaterat av professorer bla .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at | | Reply

   Kattguld :
   Vad tror du skulle hända med vår värld och välfärd om man “skrotar hela finanssystemet” ?

   Vad skulle du ersätta det med ?

   PS – Vad har dessa extrema politiska tankar kring global ekonomi att göra med hur vi löser problemen i vår välfärd (annat än att välfärden skulle raseras) ?

 4. Sven
  Sven at | | Reply

  I vårt samhälle som är rikt bör ingen behöva svälta på grund av brist på pengar. Det relativa fattigdomskonceptet har tydliga svagheter i rikt samhälle som Sverige, men det absoluta fattigdomskonceptet bortser förstås från den relativa aspekten, vilket inte heller är helt korrekt. Dock bättre än att somalier som flyr hit inte anses fattiga i sitt hemland, men plötsligt anses fattiga i Sverige där de får det mycket mycket bättre.

  Jag tycker att summan på 10.5k är på tok för hög som bidrag till människor som inte arbetar. Däremot skall man inte behöva “förnedra” sig för att få medel att överleva. Jag gissar att c:a 8k borde vara nog för att klara sig väl på. Dock blir det svårare att leva så i tätorter, men å andra sidan behöver man ju inte det eftersom man inte behöver vara nära arbete.

  Det viktigaste i samhället är att man har möjlighet att ta sig ur sin situation. Därför bör inte ersättningen man har när man arbetar vara behovsprövad och kontrollerad, utan så låg att de flesta vill ta sig därifrån. Ersättningen bör inte minska när man arbetar (som idag) för att incitament för ansträngning verkligen skall finnas.

  Men … vad händer när man är sjuk och inte kan ta sig ifrån sin situation genom att anstränga sig mer? Svår fråga. Jag skulle mena att man inte bör erhålla hög bidragsnivå, men att sjukvård och service borde vara konstandsfri. Det ger uppmuntran att ta sig ifrån sin situation, och belöning om man lyckas. Men framförallt bör det då finnas resurser till rehab. Det är förstås klart möjligt att man inte kan ta sig ifrån sin jobbiga situation. Men då slipper man iaf strula med bidragsnivåer och myndigheter eftersom ersättningen inte är behovsprövad.

 5. Anna inga
  Anna inga at | | Reply

  En sjukpension ,bör vara samma för alla ,eftersom det inte är frivilligt att bli sjuk, mänga föds utan ben el andra sjukdomar, och de bör ha samma som de som arbetat i 50 år .har vänner som aldrig jobbat ,och de kan har 3000 mer ut, än mej .
  Konstigt system,bästa vore alla fick lika med samma bostadstillägg,
  Hade jag fått ut 14 000 kr inkl bostadstillägg,så hade jag klarat mej bra på det !
  För att inte tala om de arbetslösa ,vilka jobbat 70 procent och son har ut 9000 i månaden och en hyra på 5000 kr,inte lätt att klara sej på med barn , Nej Sverige behöver se över hela systemet! Vi skulle också spara in pengar på de jobb,som räknar ut våra bostadstillägg,och stoppa all invandring, hjälp de som redan bor här först !

  1. Lotta Larsson
   Lotta Larsson at | | Reply

   Om du följt debatten så borde du veta att våra sjukförsäkringspengar har gått till de rikares jobbskatteavdrag, inte till invandringen. Jag förstår att det är lätt att hemfalla till enkla lösningar, men man ska vara aktsam så man inte går på desinformationen som sprids och att man börjar titta snett på andra svaga grupper i samhället istället.

   F.ö råder jag dig att läsa en artikel vi hade i Aftonbladet förra året:
   http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article21376475.ab

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.