Det hör av sig människor till oss som tackar oss för vårt arbete. Att vi syns i media, att vi genomför manifestationer, att vi engagerar oss i samhällsfrågor. Själva är de för sjuka eller för rädda för att göra det.
Att man är för sjuk för att orka engagera sig i en ideell förening är fullt begripligt, man kanske har fullt upp med att rodda alla turer med försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Men när folk blir för rädda för att protestera är vi farligt ute. Vad är de rädda för? Att andra ska få veta hur sjuka de egentligen är? Eller är det så illa att de är rädda att försäkringskassan ska dra in deras sjukpenning eller sjukersättning?
Vi väljer själva vad vi vill engagera oss i – patientföreningar, stödgrupper etc. Styrelsen i Solrosuppropet är en skruttig skara. Vi har nästan alla någon eller några diagnoser som vi lever med dag och natt. Psykisk och/eller somatisk sjukdom. Som hindrar oss från att leva fullt ut. Livet hade varit mycket enklare för oss om vi fått vara friska och leva som vi gjort innan. Innan olyckan, sjukdomen eller skovet. Men nu är det som det är.
Som tur är har vi en hel styrelse av folk så att vi kan täcka upp för varann när några inte orkar. Det är inte alltid alla mäktar med att skriva eller ordna manifestationer. Sånt är krävande även för en frisk människa. För oss tar det oändligt mycket längre tid. Och kräver inte sällan ganska mycket extra läkemedel.
De som inte vågar är kanske rädda att bränna slut på sig totalt. Att de ska dö om de sätter sig i en styrelse med åtaganden. Men för oss som varit med sen Solrosuppropet.se startade har det varit en resa fylld av kärlek och omtanke. Både för varann (vi har kommit varandra väldigt nära) och våra medmänniskor ute i samhället. Vi har jobbat i snigelfart och med värk och psykisk ohälsa. Legat, stått, hängt över datorerna för att kunna skriva. Käkat piller och gråtit. Fått ligga till sängs länge efteråt. Men har det varit värt det? Ja, absolut. Kampen för ett värdigare liv för landets alla utförsäkrade, fas 3or, sjukpensionärer och långtidssjukskrivna har gett oss mycket tillbaka.
Vi kräver absolut inte att alla sjuka och långtidsarbetslösa ska engagera sig i Solrosuppropet eller någon annan förening. Men vi blir väldigt glada över all positiv feedback vi får från folk ute i samhället. Det mår vi väldigt bra av. Skruttiga styrelsen får en liten boost att leva vidare på. Att ta med in i framtida inlägg och debatter. Tack för det, alla ni som läser och hör av er!
Monica Armini
Eller är det så illa att de är rädda att försäkringskassan ska dra in deras sjukpenning eller sjukersättning? skriver Du
Det kan med stort sannolikhet också vara det att Försäkringskassan inte beviljar en ansökan om sjukpening – jag menar FK handläggare behöver inte dra in något som han/hon inte beviljades alls. Jag kan tänka mig att det är vid flera tillfälle som “enskidla handläggare” på Försäkringkassan skaffar sig uppgifter om oss genom att läsa Era kommentarer. Vidrigt tycker jag med sådant är livet.
Anars tycker jag om det jag har läst – vist är det så att många av oss som vågar säga emot handläggarens vidrigheten gör det ända rätta man kan göra – men som Ni oxå skriver – det kostar oss minst sagt dubbelt så mycket som det skulle kosta en helt frisk människa – fint att Ni finns
Tack för fin feedback Elisabeth!
Tror allt man gör som sjukskriven eller sjukpensionär kan äventyra ens ersättning om man har otur. Vare sig det handlar om att utöva en hobby, vara politiskt aktiv, delta i föreningsliv etc. Vi (i styrelsen) har valt att lägga vår lilla överskottsenergi på Solrosuppropet. Kanske är det dumdristigt – men vi hoppas och tror att vi kan göra skillnad för väldigt många ute i landet.
Vägen tillbaka till arbete (om man någonsin kommer tillbaka) är inte genom ett helt passivt liv. Man måste ha ett nätverk av människor kring sig, aktivera sig, vidareutvecklas även som sjuk eller funktionsnedsatt för att ha en chans att komma tillbaka.
Hoppas någon handläggare går in och läser den här kommentaren för det är en del i min personliga arbetsträning ;)
[…] Om att våga och orka […]