Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

5 kommentarer

 1. susanna svensson
  susanna svensson at | | Reply

  Orsaken att det har blivit debatt om det här beror nog snarare på att sjukersättningen är längre än sjukpenningen. Många som bedömdes som icke rehabiliteringsbara kände sig säkert förtidspensionerade med tvång. Det finns nog säkert en och annan historia i media att snoka upp från den tiden där sådana personer träder fram. Det har alliansen slagit fasta på och tvingar nu ut dessa människor att i stället förvaras på ett vuxendagis

 2. Elenor
  Elenor at | | Reply

  Jag var en av de som fick sjukersättning samtidigt som min handläggare på FK fick bonus för att överföra mig från sjukpenning till sjukersättning.

  Jag var 30 år och hade ännu inte fått min ME-diagnos och ansåg själv att jag inte var färdigutredd.

  Jag medverkade i Uppdrag Granskning som dessutom hade ett skriftligt dokument som bevisade bonusens existens. De intervjuade även chefen för FK i Lidköping.

  Fem år senare hade jag diagnosen ME, och en urusel prognos. Då utförsäkrades jag i stället. Lysande logik…

 3. Myter och lögner från högern – Solrosuppropet.se

  […] så hör man att Försäkringskassan betalde ut bonus för att förtidspensionera folk. Det är också en vridning av sanningen. Sanningen är att det […]

 4. Christer Carl Lilja
  Christer Carl Lilja at | | Reply

  Det är klart att berörda handläggare känner till vad som är politiskt önskvärt; huruvida bonusar förekommit och förekommer, är av underordnad betydelse.
  Under min tid som föremål för Försäkringskassans ansvar, presterades absolut ingenting. Detta var från juli 2003 till februari 2005, då jag själv valde att avsluta min sjukskrivning. Myndigheten hade lagt ut mitt ärende på en extern konsult, som på sin höjd fakturerade myndigheten. Väl på Arbetsförmedlingen fick jag veta att jag var för skadad och för dåligt utredd. Vilket givetvis var helt riktigt eftersom Försäkringskassan aldrig gjorde någon rehabiliteringsplan. Däremot anvisade Arbetsförmedlingen mig en plats på ett vuxendagis i Borås 2007, som åtog sig legouppdrag från företag i trakten; det ena ägdes av Ulrica Messings make Torsten Jansson. Någon rehabilitering var det aldrig fråga om, vare sig på Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Det finns ingen sådan längre, och har inte funnits på över femton år. Ergo: S flyttade folk från Arbetsförmedlingen till Försäkringskassan, Alliansen gjorde tvärtom. När man kritiserar Alliansen för att ha tillskapat en marknad för jobbcoacher, ska man vara uppriktig med att S på sin tid gjorde det möjligt för charlataner att försörja sig som rehabiliteringscoacher med pengar från Försäkringskassan. Den största skillnad mellan S och Alliansen, måste vara att de senare istället valde att subventionera fullt arbetsför arbetskraft, när de inte helt sonika betalade arbetsgivarna för att ta emot personer inom ramen för Fas3. Det spelar ingen roll vilken regering vi har, för båda alternativen är helt upptagna med att muta och köpa röster från de resterande 80% av väljarna. Höjda skatter med icke öronmärkta pengar skulle bara innebära att de fick mer pengar att spela med inför nästa val.

 5. Högerns statistikrelaterade politiska panikångest. – Solrosuppropet.se

  […] bonusarna, varför och hur de utgick? Här kan Alliansen i riksdagens socialförsäkringsutskott få lästips. Johan Forsell har redan fått det av oss tidigare. Men där har vi återigen ett sådant där […]

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.