Skriven av

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

64 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Man kan inte vara partipolitiskt obunden OCH i samma andetag förespråka en rödgrön regering. Ni var aldrig partipolitiskt obundna.

  Läser man sedan vad och på vilket sätt som flera av era medlemmar uttrycker sig på andra platser i media / bloggar så ser man ett tydligt mönster.

  Det är inget som helst fel i att ni står för en viss politisk agenda, ni ska bara vara ärliga med det.

 2. Lisbeth Lippe Forsberg
  Lisbeth Lippe Forsberg at |

  Vi har inom föreningen aldrig tidigare rekommenderat någon att rösta på något sätt. Nu har regeringen haft åtta år på sig att ordna en sjuk- och arbetslöshetsförsäkring värd namnet, typ den de hade ihjäl och de har inte visat intresse för varken utredningar, rapporter eller remissvar. Därför går vi ut och talar om att vi förespråkar ett regimskifte. Vi säger däremot inte vilket parti vi tycker att någon ska rösta på. Vi i föreningen hade innan årsmötet tre politiskt aktiva medlemmar varav en blev det nästan två år efter att vi startat föreningen. Nu efter årsmötet har vi två och dessa är aktiva inom olika parti. Den här bloggen drivs av en förening och inte av en enda person och därför är inte bloggen att jämställa med någon enskild medlems partitillhörighet. Kanske jag också skulle förtydliga att partipolitiskt obunden inte är det samma som opolitisk?
  När man engagerar sig i de här frågorna blir man regimkritisk per automatik men jag kan lova dig Jonny att vi kommer att ha koll på “våra frågor” vem som än leder landet!

 3. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Du skriver att du vill ha tillbaka det system som fanns tidigare men även då skedde stora fel på individnivå.

  Det du alltså missar är att det finns ett systemfel och att det fanns även innan alliansregeringen kom till makten.

  Endast genom att slå samman berörda myndigheter och ta ett helhetsgrepp på individen så kan man minska antalet grova fel som begås, alla problem går tyvärr aldrig att få bort ur ett komplext system drivet av människor.

  Tidigare under den av dig föredragna S-regeringen hade vi ett system som aktivt drev ut människor i förtidspensionering, flera hundra tusen individer som sattes i ett utanförskap som i sig medförde en mångdubblad risk till förtida död. Ett system som gav upp på så många människor i onödan.

  Ert ensidiga hållningssätt är inte obundet det minsta, tyvärr, och därmed faller mycket av trovärdigheten.

 4. Monica Armini
  Monica Armini at |

  Lisbeth skriver ingenstans att hon vill ha tillbaka det system vi hade tidigare. Bara att det raserats. Det är en stor skillnad.
  Vi vill ha bort de reformer som visat sig skada människor i onödan. Läs gärna SocialAktion.nu:s “Onådiga Luntan” (gick även som radioteater i höstas). Där finns många vittnesmål från folk som hamnat i utanförskap pga utförsäkring eller arbetslöshet.
  Vi har hittills hoppats på att förmå Alliansen att lyssna på oss men det har inte varit framgångsrikt. Vi har skrivit debattartiklar, pratat i radio och tv, och fört diskussioner på vår hemsida. Men med väldigt liten (läs ingen) framgång. Nu ställer vi vårt hopp till de rödgröna. Men jag lovar att vi inte kommer tystna förrän utförsäkringar och fas 3 är ett minne blott och vi har en rehabilitering värd namnet.
  Så oroa dig inte. Vi kommer fortsätta vårt engagemang tills det inte längre behövs! Om du tycker detta är ett ensidigt förhållningssätt må det vara hänt. Själv anser vi att vi behövs. Önskar dig en trevlig kväll.

  1. Sven
   Sven at |

   Jag är övertygad om att fas3 kommer att försvinna om opposotionen vinner. Fas3 är ett dåligt system som bör tas bort/reformeras.

   Problemet är att det i grunden är samma tankegångar som socialdemokraterna använde sig av innan 2006 då de skapade aktivitetsgarantin. Alltså idén om att de som är arbetslösa mår bra av att aktiveras och att staten skall bestämma att de skall bli aktiverade och om man inte går med på det så får man ingen ersättning.

   Dock tror jag att oppositionen – om den får makten – kommer att distansera sig från dessa tankar på något sätt. Dessvärre (enligt mig) så tror jag att det kommer at bli rätt mycket kaos och skenande kostnader om man ser till de förslag som (s) hittills presenterat.

   Det ser ut som någon variant av plusjobb inom vården. Plusjobb ger ju lön till de som arbetar, men är dyrt och skapar inga långsiktiga jobb (enligt tidigare erfarenhet). Bortsett de miljarder detta kostar så bortser (s) helt (verkar det som) från att det inte är så att majoriteten av de som är fas3 är redo att ta ett heltidsjobb, inte heller att kommuner/stat/landsting osv har arbetsuppgifter till alla de som idag saknar jobb, med den kapacitet som dessa har. Därför förutspår jag att det kommer behövas massa människor för att “sysslesätta” och leda dess grupper i terapiarbeten eller diverse mer eller mindre meningslösa utbildningar.

   Med det sagt … jag sympatiserar med frustrationen över den fantasilösa arbetsmarknadspolitiken som alliansen fört. Jag befarar dock att det bara blir annat hjärnmos med annan regering. Men framtiden får visa detta :)

 5. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Lisbeth skriver “nu har regeringen haft åtta år på sig att ordna en sjuk- och arbetslöshetsförsäkring värd namnet, typ den de hade ihjäl ” det är ganska tydligt vad hon menar med “typ den de hade ihjäl”…

  Den de hade ihjäl uppvisade samma problem plus den skoningslösa politiken att vräka ut människor i utanförskap. Mer än 200 000 varav de flesta aldrig skulle ha satts i detta utanförskap.

  Vad du menar med utförsäkring vet jag inte, att det görs arbetsprövning och att många därefter ånyo tyvärr befinns behöva fortsatt sjukskrivning är inte utförsäkring.

  OM ni vill ha förändring måste ni först analysera vad problemet är och hur det effektivast angrips, det finner jag tyvärr inte i era skriverier.

  Jag har angett en väg som ger ett bättre system, mig veterligen finns det inget politiskt parti som driver detta utan det enda man ordar om vilka tidsgränser vi ska ha (som måste finnas) och ersättningsnivåer.

  Ingen verkar ta ett helhetsgrepp på grundproblemet som är ett organisdatoriskt problem.

  Ha en trevlig kväll du med !

 6. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Tack för dina svar men jag kan knappast bli medlem i en förening som inte har en (som jag ser det) bra analys av verkligheten och därmed inte kommit fram till rätt metoder att angripa problemen. En återgång till det gamla systemet är ingen lösning eftersom samma problem fanns även då. Vi har stora systemfel där människor behandlas fel och olika beroende på handläggare. Var nivåer ska ligga för ersättningar och vilka gränser i tiden man ska ha är som sagt bara en liten del av problematiken.

  Dagligen sker det och har skett oavsett färg på regering grova systemfel av en oerhört dåligt organiserad samhällsstruktur. De som drabbas är individer som hamnar i fruktansvärda situationer.

  Vi måste från samhällets synpunkt ta ett helhetsgrepp på varje individ och samla resurser på ett ställe när det gäller ersättningar, rehabilitering, läkare, soc, arbetsförmedling etc . Endast genom att se individen som en helhet med alla resurser samlade kan man ge individen den bästa behandlingen. Alla ersättningar / bidrag ska utgå från en samlad myndighet och det måste vara slut på dels den stigmatisering som en del talar om när det gäller vissa ersättningar och dels problemet att många inte får rätt ersättningar (som de egentligen har rätt till).

  Jag är inte medlem av något politiskt parti heller eftersom inget parti tilltalar mig helt och hållet och jag föredrar att vara politiskt obunden. Däremot är jag emot alla extremismer inom politiken såsom nazism, fascism, kommunism, socialism och religiös fundamentalism. De samhällsmodellerna leder ofelbart till hårda diktatursamhällen med dålig välfärd för medborgarna

  Den bidragslinje som de rödgröna tyvärr står för är i en återvändsgränd som inte ger den tillväxt i välfärd som på sikt ger ett bättre samhälle för alla inklusive de sjuka och arbetslösa.

  En regering med de rödgröna äventyrar tyvärr allvarligt den ekonomiska stabiliteten i landet, ta bara deras kluvenhet i energifrågor. Sverige och dess välstånd har som en grundsten tillgång till billig energi, med Mp kommer 40% av vår elenergi att sväva i ovisshet och skatter på olja/bensin kommer att ytterligare lägga en broms på svensk samhällsekonomi.

  Under förra S-regeringen var arbetslösheten som värst lika hög då (under en gynnsam global konjunktur) som den är nu under tidernas värsta globala härdsmälta. Då har vi ändå inte tagit hänsyn till att S gav upp på mer än 200 000 människor som åkte ut i utanförskap.

  Jag förstår att ni som förening agerar strikt egoistiskt till egen kortsiktig vinning genom att strida för ökad ersättning nu och borttagande av tidsbegränsningar. En rödgrön regering kommer endast att plåstra lite och samtidigt föra en politik som på sikt är negativ även för era grupper.

  Lisbeth ovan försvarar visst den förra S-regeringen, det finns ingen tvekan om det.

  Jag hoppas att något parti tar ett större tag om dessa systemfel men misstänker att vi inte har några politiker / partier som vågar röra om i systemet och helt strukturera om det. Politiker ägnar sig alltsomoftast åt att plåstra och lappa lite och därmed blir det sociala täcket allt sämre och sämre men fortsätter att kosta enorma belopp pga en alltmer ökad ineffektivitet.

  Mvh / Jonny

 7. Lisbeth Lippe Forsberg
  Lisbeth Lippe Forsberg at |

  Jag skriver “typ den arbetslöshets- och sjukförsäkring”. Du verkar ju följa oss så pass mycket och dessutom kolla upp oss privat så då borde det inte undgått dig att vi kritiserat hur just sjukförsäkringen fungerade förr. Men du väljer att bara se det som kan passa för att kritisera oss. Jag tillhör heller inget parti och har inga problem med att kritisera åt något håll. Det som saknas i dagens sjukförsäkring är ekonomisk trygghet för de allvarligt sjuka, den fanns innan och det är det jag avser i kommentaren ovan. Det borde du som sagt redan känna till. Och den analys du gör av verkligheten är – din.

  “Jag förstår att ni som förening agerar strikt egoistiskt till egen kortsiktig vinning genom att strida för ökad ersättning nu och borttagande av tidsbegränsningar.”
  Jonny, vi kämpar för dig också. Jag har varit stark, haft det ekonomiskt riktigt bra och aldrig trott att jag inte skulle kunna försörja mig själv. Det kan vända lika snabbt som en buss kommer runt ett hörn. Så medan du tror att vi har ett säkert trygghetssystem så debatterar vi för att det faktiskt ska bli det, för alla, även om jag önskar att det inte skulle behövas för någon.
  Stå din analys är din, vår är vår och det är samma som KI, IFAU, Kommunal, LO och flera utredare kommit fram till.
  Och så är inte bidrag och ersättning samma sak.

 8. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Lisbeth :
  Jag har inte “kollat upp er privat”, däremot har jag sett lite av vad era medlemmar skrivit här och på andra mediala platser.

  Du verkar endast intresserad av två saker, ersättningens storlek och att den helst ska utgå ad infinitum utan några som helst motprestationer från individen (och ingen monitorering/upopföljning av samhället). Det är ett system som inte är bra. Givetvis ska det gå att leva ett rimligt liv när man är sjuk, det vill väl alla ha, men det måste finnas tydliga och rimliga kontrollstationer och individen ska inte lämnas vind för våg månad efter månad, år efter år, det är inte bra för individen och det är inte bra för vårt gemensamma samhälle. Dagens ersättningar behöver säkert höjas men räkna inte med att någon politisk konstellation kommer att göra storverk i den frågan, dagens system har i princip sina rötter i det förarbete som förra S-regeringen tog fram. Ersättning vid sjukdom/arbetslöshet bör vara en trappstege som stegvis trappas ner.

  Vad du menar med ekonomisk trygghet vet jag inte, det är ju så olika från en individ till en annan.

  Vi ska ha en betydligt mer aktiv rehabilitering. Vi ska ha ett system som tar till vara varje individs arbetsförmåga oavsett om den är 10% eller mer. Systemet ska vara individbaserat.

  Stigmatiseringen av “bidrag” gentemot “ersättningar” är en del av problematiken som måste tas bort enligt mig. Vi är delar av ett modernt välfärdsamhälle och i våra svaga perioder ska vi ha rätt till att ta del av välfärdssamhället oavsett om vi betalat skatt eller ej och oavsett hur mycket vi betalat, jag ser ingen som helst skillnad i detta. Allt är ersättningar som välfärdssamhället ger och att hantera individen som en helhet med en offentlig motpart skulle som sagt gynna många som idag inte är medvetna om alla ersättningar de har rätt till (inklusive “dagens olika bidrag, det som du verkat se på med andra ögon).

  Det finns en grupp som är mycket mer utsatta än andra i dessa sammanhang och det är små/egenföretagare som har en mycket svårare situation vid sjukdom/arbetslöshet men dessa finns det ingen som kämpar för. Denna grupp har historiskt sett inga partier brytt sig om i egentlig mening, de har varit en källa till beskattning men deras rätt till ersättningar har varit mycket begränsad. Av S-regeringarna var de satta i ett utanförskap.

  1. Sven
   Sven at |

   Utan att gå in på detaljer (eller din diskussion med Lisbet) så ser jag tydliga likheter i hur vi ser systemproblemen i ditt inlägg.

 9. Lisbeth Lippe Forsberg
  Lisbeth Lippe Forsberg at |

  Jonny, du får nog ta och läsa på lite om vad vi står för.
  Tröttsamt att föra en debatt med någon som försöker lägga åsikter på oss som vi inte har. Vi har hela tiden stått för att vi vill ha en fungerande rehabilitering med stödpunkter där man ser till vad som behöver göras för att stödja den enskilda individen för att den ska komma tillbaka i arbete. Vi har alla i styrelsen erfarenheter av olika saker.
  Ersättning vid sjukdom bör trappas ner stegvis? Det gör den Jonny, ju längre du är sjuk desto fattigare blir du. Men som sagt lägg inte åsikter på oss som vi inte uttryckt för det blir bara fånigt.

  1. Sven
   Sven at |

   Utan att försöka kidnappa din och Jonnys diskussion, så vill jag bara skjuta in en åsikt.

   Att de som inte jobbar har det “knapert” ekonomiskt är en grundläggande i en incitamentdriven stat. Alltså en stat där man belönas för att man gör nytta i samhället (även om man kan fråga sig om vissa jobb verkligen är nyttiga ;)).

   Att föra en politik med “för höga” ersättningsnivåer för de som inte producerar försämrar incitament att arbeta. Detta är logiskt, men det finns även undersökningar som visar detta vet jag (men jag hittade inte någon direkt när jag googlade så jag överlåter det åt andra :).

   Samhällsbygget handlar inte om 100% rättvisa till alla – det blir en omöjlighet. Den som är sjuk (tex) skall inte känna skuld eller känna sig bestraffad, men det är lätt att det blir så.

   Genom att belöna produktivitet blir samhället … mer produktivt. MEN! Då skall det också ha råd att ta hand om och stötta dem som har oturen att inte klara att vara produktiva. Eller ta hand om dem som av egen förskyllan gör sig inproduktiva för den delen. Vi låter ingen svälta här.

   Jag är därför emot generösa bidrag till dem som är improduktiva (dock bra övergångsbidrag mellan jobb, vilket kan fungera som en verklig försäkring istället för bidrag som a-kassa osv), men då har vi också råd med generös rehabilitering, fri sjukvård, fri tanvård (!) osv.

   Var ersättningsnivåer skall ligga på (vad är “knapert”?) kan diskuteras. Uppenbart är dock att både denna och förra regeringen anser att de ger inproduktiva för mycket bidrag eftersom de tvingar in dem i aktivitetsåtgärder (förutom att (s) hade fler de gav upp helt på och att alliansen sänker ersättningar så har de agerat enligt samma principer).

   I princip säger man “här får du mat, men jag måste slå dig lite så att du inte har det för bra”. När jag var arbetslös så hade jag hellre fått mindre mat och inte fått stryk ;)

 10. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Lisbeth :

  Jag ser fram emot att se ert program ni arbetar fram.

  Det blir tyvärr inte så mycket debatterande eftersom du och andra inte vill diskutera andra synvinklar utan bara ignorerar dessa eller avfärdar den.

  Att säga att ju längre man är sjuk ju “fattigare blir man” är ett lite udda sätt att uttrycka sig, skulle man bli rikare menar du ?

  Målet är väl att man ska behålla en rimlig levnadsstandard. Därmed inte sagt att kvinnan på Lidingö med en villa värd 10 miljoner eller mannen i Umeå med ett fett bankkonto ska kunna fortsätta att leva på samma nivå.

  Rimlig levnadsstandard kommer alltid givetvis att sättas på en nivå som av vissa betraktas som på tok för låg.

  Jag hoppas att du och andra blir mer och mer återställda och kan komma tillbaka till nytta för samhället oavsett om det är 10% eller 100%. Det finns mängder av uppgifter i samhället som skulle kunna utföras i form av samhällstjänst .

 11. Sven
  Sven at |

  Den nuvarande regeringen har inte för avsikt att gå er till mötes har ni sett. Vad hos oppositionen lockas ni av? Ni skriver att ni självklart skall fortsätta granska dem om de vinner (som ni granskat denna regering).

  Men vad ser ni för konkreta förslag som ni tror kommer att förändra er vardag till det bättre? Jag gissar att avskaffa eller göra fas3 frivilligt (vilket är samma sak om det inte skiljer i ersättning)?

  En gissning (menar inte att lägga ord i er mun) är att ni tycker att ersättningarna skall vara högre. Jag har inte järnkoll på sjukskrivnas och arbetslösas ersättningar i detalj om jag skall vara ärlig. Jag har kontakter som har löjligt låg ersättning eller ingen alls (försörjningstöd) medan andra får ut c:a 10 500. Från min synvinkel verkar SAMMA ersättning för att vara långtidsarbetslös rimlig.

  Men vad tycker ni? Bör man ha mer än 10 500 SEK i månaden som långtidsarbetslös?

 12. Sven
  Sven at |

  http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Alla-behovs-/

  Vet inte när detta postades (ser inget datum på vad “idag” menas). I det stom står där:

  * Inrätta 20 000 extratjänster.
  * Inrätta 5 000 nya platser inom intensifierad arbetsförmedling.
  *Ge möjlighet till deltagare i Fas 3 att komma vidare med bibehållen ersättning på 10 000 av de nya platserna inom bristyrkesutbildning, Komvux, Yrkesvux, Yrkeshögskola samt högskola och universitet.

  Det skulle innbära en nästan planekonomisk lösning där man helt enkel anställer 20000 av de 35k i fas3. Ytterligare 10k tänker man sig skall få läsa “gratis” på komvux och även universitet.

  Naturligivis kan man köpa sig ur problemet, men det kommer att ge långsiktiga problem. Till att börja med är flertalet av de 35k i fas3 inte arbetsföra till 100% och många egentligen inte alls utan rejält stöd.

  Att utbilda en tredjedel av dem i riktade utbildningar mot arbete kommer därför inte att fungera. Det har inte liknande åtgärder från AF (oavsett regering) visat om och om igen. Företagare har vittnat om detta idag – att fokus på utbildning på dem som ligger längst bort från arbetsmarknaden (nysvenskar och långtidsarbetslösa) inte gör dem attraktiva att anställa.

  Jag har min personliga åsikt vad som är lämpligt här, men just nu försöker jag bara analysera vad detta innebär. Det är ett gigantiskt bidragsprojekt. Är det bra? Bättre än fas3? Det kommer att bli betydligt dyrare än fas3, men å andra sidan går pengarna just till de arbetslösa och utbildningsföretag osv istället för nonsensföretag som jobbfabriken.

  En sak som känns problematisk är att låta arbetslösa läsa CSN-utbildningar med bibehållen ersättning medan andra skall låna till det (om jag har förstått förslaget korrekt). Incitamentstrukturen är väldigt svag här och snarast destruktiv.

 13. Catgold
  Catgold at |

  Jonny är klart “färgad” av alliansens åsikter trots att han försöker skriva annat . Det ser man på hans inlägg både här o där . Väldigt mycket projicerande hit o dit o försöker lägga över åsikter på andra . För mig är han en klar högerinriktad egenföretagare som tjänat på alliansens politik . Pratar om systemfel och vill lägga på “samhällstjänst” som om det skulle lösa problemet . Utrycker sig om ärlighet mm utan att vara det själv i mina ögon . Nä du Jonny du är en ful fisk tycker jag , eller väldigt självomedveten .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold –
   Personangepp istället för argumentation, det var allt du hade att komma med.

 14. Catgold
  Catgold at |

  Du kör med alliansens inhamrade skräppolitik hela tiden. Samma entydiga svar hela tiden . Ingen orkar lyssna på dig i längden . Samma sak gör alliansen . Tjatar om samma saker om och om igen . I 8 år fast det bevisligen inte hjälper . Då blir man inte glad när du ojar dig om “systemfel” o försöker verka sympatisk . Ursäkta om jag gick på för hårt på dig men jag är allmänt trött o förbannad på all idioti som alliansen håller på med .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold :

   Jag framför mina egna personliga åsikter baserade på mina egna analyser när det gäller samhällsproblem.
   Du sysslar istället med personangrepp i brist på argumentation, ett vanligt sätt att förhålla sig för människor som befinner sig på endera höger eller vänsterkanten.

   Det finns givetvis saker att ktitisera varje svensk regering för, oavsett om man själv är vänster/mitt eller höger, men att orda om “all idioti som alliansen håller på med” är obalanserat. Livet är inte svart/vitt om man försöker vara balanserad.

 15. Catgold
  Catgold at |

  Du analyserar , jag , och många med mig , har blivit drabbade personligen av alliansens högst obalanserade politik . Ofta måste man vara med om saker själv för att verkligen på djupet förstå . Du måste tex skurit dig i fingret nån gg för att förstå hur det känns tex . Det går inte att analysera sig till . Jag saknar känsla empati , etik och moral i utförsäkrings-politiken som förs idag . Ber om ursäkt att jag gick på dig så hårt . Jag är nog lite överkänslig efter allt jag vart med om senaste åren och tog ut det en del på dig . Men jag tycker fortfarande att alliansen är idioter . Jag är kanske för mycket “känsomänniska” om man nu kan vara det . Tycker nog att allt för många idag verkar vara känslokalla teoretiker/paragrafryttare överlag .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Jag har haft min beskärda del av sjukdomar etc (tyvärr) så jag har nog rätt breda erfarenheter av det mesta vid det här laget. Jag har haft både goda och dåliga erfarenheter oavsett partifärg på regeringen.

   Empati/etik/moral beskyller du alliansregeringen för att sakna vilket ju är rätt meninglöst att använda i en argumentation, det för inte diskussionen någonstans, det bara visar på ovilja från din sida att analysera och diskutera och visar på ett meningslöst politiskt hat.

   Socialdemokraterna är numera kända som “lönesänkarna”, se gärna dokumentären om deras politik. Utöver det har de varit emot varje form av skattesänkning som allians genomfört på arbete.

   Vi som arbetar har tack vare skattesänkningar på arbete fått en rejäl förbättring.
   En genomsnittlig familj med två heltidsarbetande har ca 40 -50 000 mer i plånboken efter skatt på ett år.

   Detta har kunnat genomföras trots att det offentliga tar in mer skatter nu 2014 än man gjorde 2006. Trots att man satsar mer på skola/vård etc är 2006.
   Statskulden har minskat sedan 2006.

   Alliansregeringen har infört högkostnadsskydd inom tandvården, ännu ett exempel på bra politik, i förlängningen hoppas jag att tänderna ses som en del av kroppen.

   Alliansen har lotsat Sverige genom värsta tänkbara globala ekonomiska förhållanden med flaggan i topp, de flesta andra länder avundas vår situation.

   Arbetslöshet/ungdomsarbetslöshet är inte värre nu än den var när det var som värst under senaste S-regeringen, skillnaden är att då under S var det högkonjunktur.

   Och nej, varken allians eller de rödgröna är idioter. Det är obalanserat att stämpla grupper av människor på det viset.

   Som jag sa så finns det kritik att rikta mot såväl alliansregeringen och de rödgröna (vilka i sig är ett löst sammansatt gäng av partier som stretar åt olika håll i viktiga grundläggande frågor).

   FAS3 (allians), plusjobb (S), AMS insatser etc etc, det mesta är oerhört kostsamma ineffektiva åtgärder som aldrig borde gjorts.

   Du säger att du drabbats, ja, det finns människor som behandlats oerhört fel av systemet liksom skedde även innan alliansregeringen kom till makten. Detta är systemfel och för att åtgärda dessa måste man förändra systemet.

   Den som är sjuk/arbetslös/i behöv av hjälp ska ha EN myndighet att möta. Denna ska ha samtliga resurser samlade på en plats (läkare, rehab, arbetsförmedlare, soc. assistent etc etc). Detta för att kunna ta ett helhetsgrepp på individen.

   Samma sak med alla ersättningar/bidrag. Dessa ska slås ihop och vara EN ersättning som tas fram för varje individ baserad på just dennes behov. Vi måste få bort den stigmatisering som en del kopplar till “bidrag”.

   Vad ersättningsnivåer ska ligga på kan alltid diskuteras, de kan som sagt behöva stärkas något men ingen politisk sammanslutning kommer att drastiskt att ändra ersättningarna, tror du det är du vilseledd.

   Att det sker arbetsprövning är i grunden bra, däremot ska den ju inte ske på fall som är solklara fall där individen inte har arbetsförmåga.

   Har man nedsatt arbetsförmåga och inte klarar av att ha en traditionell anställning bör man enligt mig i största möjliga mån ges möjlighet att utföra samhällstjänst. Det finns många sådana arbetsuppgifter som idag inte utförs. Vi måste bryta utanförskapet. Tyvärr finns det inget parti i nuläget som driver detta.

   Forskning har visat att det utanförskap som förtidspensionering (påtvingad eller ej) ökar risken till förtida död betydligt pga själva utanförskapet i sig som skapas av förtidspensioneringen. Detta torde stämma till eftertanke, under senaste S-regeringen hade vi mer än 200 000 människor fler satta i detta utanförskap.

 16. Catgold
  Catgold at |

  Vem som helst som läser det du bloggar om både här o där kan se att du är så långt höger man kan komma . Du försöker lägga dimridåer o ge sken av att du är partipolitiskt obunden . Och det där tjatet om 40-50 000 mer om året för 2 heltidsarbetande låglönearbetare (ca 2000 /mån) . Hur långt tror du det räcker för dem ? De är redan utsatta för lönedumpningar de flesta . De får tillbaks en del av köpkraften de hade innan , vad får de över med alla övriga kostnader som ökat ? +- 0 ungefär blir det . Det är tröstkompensation för uteblivna löneökningar sen början på 80-talet . Jag vet för jag har många bekanta som är låglönearbetare . de flesta vill ha bort den här regeringen . Det enda svarta o vita för dig verkar vara skattesänkningen som du tjänat på via ditt datakonsultbolag som du driver . Hur mycket mer om året har du tjänat på politiken ? Åtskilliga kronor mer än de 2 låglönearbetarna misstänker jag . Ingen anställd har du heller vad jag kan se . Det är därför du så hårt höjer alliansen till skyarna misstänker jag . Man har stoppat x antal “sjuka “personer på färjan från tyskland med bilen full av alkohol mm skriver du om på en blogg .Snacka om att utmåla de sjukskrivna . Det syns ju att det är du som drivs av hat och felbedömningar av råge . Du drar alla över en kam som är bidragsberoende pgav ett fåtal som gör fel i sammanhanget . Du låter som en SD:are , välsmord i munnen (skriveriet) med mörka baktankar . Jag skulle kunna ta upp mycket mer av det jag sett av dina skriverier men orkar inte . Inte värt besväret . Du verkar inte alls ha någon helhetssyn som du försöker ge sken av . Du kanske kan lura andra med ditt kvalificerade blaj men inte mig . Mest av allt lurar du nog dig själv . Du kanske får den insikten en vacker dag , lycka till !

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold :
   Så där var vi tillbaka till dina personangrepp ånyo.

   Vad gäller löneutveckling så var den som bekant dålig under S-regeringarna (därav dokumentären om lönesänkarna). Nu under alliansen har löneutvecklingen varit god plus mycket låg inflation (egentligen för låg inflation vilket inte är bra det heller)

   Som jag skrev om just spritresorna : .”Det är inte bara systemet som hanterar individer dåligt i enskilda fall. Det motsatta finns tyvärr också.”

   Att du försöker ge dig på min person istället för att argumentera är så typiskt för de som befinner sig på de höger/vänsterextrema kanterna..

   Den som drivs av hat är väl snarare du tyvärr.

   Tråkigt men tyvärr inte oväntat..

 17. Catgold
  Catgold at |

  Jag tänker inte tjata mer med dig Jonny , det leder ingen vart . På flertalet bloggar ser man att det ofta ser ut som du får sista ordet . Gött va ? Skulle inte tro det , för enda anledningen att du får det är att folk blir så förbaskat trötta på dig så de orkar inte svara längre när de inser att du inte fattar nånting . O då tror du antagligen att du “vunnit ” Så , bye bye Jonny ! Blir inte förvånad om det blir likadant här . gör som du vill jag tjatar inga fler inlägg med dig .

 18. Catgold
  Catgold at |

  Svenskt vetenskapsmagasin från 2014. Avsnitt 16 av 18. Sociala klyftor, hur påverkar olikheterna vår hälsa, skolgång och liv? Skillnaderna mellan rika och fattiga ökar i Sverige och hela västvärlden. Vi möter forskarna som studerar vad som händer med samhället när klyftorna i inkomst, hälsa och utbildning vidgas. “Vetenskapens värld” dyker ner i ett laddat forskningsfält och möter ett Sverige där sprickorna syns alltmer. Även 13/5 och 17/5.
  Programledare: Victoria Dyring.

  Tänkvärt !

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Sverige har internationellt sett små klyftor om man tittar på de stora grupperna i samhället.

   Det finns ett fåtal individer i samhället (ca 1%) som avviker mycket från de andra vilket nog tyvärr är rätt oförändrat genom historien. Att de har stora inkomster är i sig inget problem, däremot deras makt och inflytande i ett demokratiskt samhälle.

 19. Catgold
  Catgold at |

  Jag rekommenderar alla som kan att se Vetenskapens värld repris se nedan . Det tar död på många argument som bl annat högerfolk försöker slå i oss .

  Svenskt vetenskapsmagasin från 2014. Avsnitt 16 av 18. Sociala klyftor, hur påverkar olikheterna vår hälsa, skolgång och liv? Skillnaderna mellan rika och fattiga ökar i Sverige och hela västvärlden. Vi möter forskarna som studerar vad som händer med samhället när klyftorna i inkomst, hälsa och utbildning vidgas. ”Vetenskapens värld” dyker ner i ett laddat forskningsfält och möter ett Sverige där sprickorna syns alltmer. Även 13/5 och 17/5.
  Programledare: Victoria Dyring.

 20. Catgold
  Catgold at |

  Vad trött man blir på statistik/siffertrixare som inte vill se verkligheten som den är .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Att du ogillar fakta är tydligt, du resonerar tydligen utifrån känslor istället för fakta.

   Du vet väl att skillnaderna ökade kraftigt under perioden 1980 .. 2006 då framförallt löne(s)änkarna hade makten. Från 2006 tills nu har faktiskt skillnaderna minskat vilket du kan se t.ex här : http://www.svt.se/nyheter/val2014/de-rikaste-drar-ivag om du tittar på grafen.

   “Högerfolk”, är det folk till vänster om V ? Ditt nedsättande tonläge är noterat sedan länge.

   PS, vilka siffror har jag trixat med ?

  2. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Rättning “till höger om V” ska det givetvis vara.

 21. Catgold
  Catgold at |

  Det var inte riktat till dig personligen . Titta gärna på tv 2 nu 16:20 .

 22. Catgold
  Catgold at |

  Jag har ingen partitillhörighet trots mina åsikter , jag grundar mina åsikter på den verklighet jag befinner mig i till skillnad från många andra som grundar sig på ego intressen .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold :
   Jag tittar ofta på debattprogram och rena dokumentärer. Jag ska när jag har tid titta även på denna Vetenskapens Värld där en del ideer och påståenden tydligen förs frams.

   Jag tittar alltid med ett kritiskt öga oavsett innehåll, speciellt när det gäller frågor som drivs med politiska förtecken.

   Har du tittat på grafen jag refererade till där det framgår lite av sanningen … ?
   Löne(s)änkarna versus alliansen var det.

  2. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   PS – Du skriver att du “grundar dina åsikter på den verklighet du befinner dig i”.

   Jag har inte sett så mycket av åsikter ännu, endast hat mot nuvarande regering och attacker på min person istället för motargumentation…

 23. Catgold
  Catgold at |

  Jag förstår mig inte på dig Jonny . Du verkar säga att du sympatiserar med tex de utförsäkrade o liknande som har det besvärligt samtidigt som du verkar anamma det i systemet som försämrar för dem . Jag får inte ihop det . Du klagar på de rika samtidigt tjänar du en ganska rejäl hacka själv vad jag kan se . Mycket dubbelt hos dig känns det som .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold :

   Jag vet inte vad du menar med “utförsäkrade”.

   Det är bra att det sker arbetsprövningar och uppföljning kontinuerligt. Att det finns människor som är solklara fall och som INTE ska arbetsprövas är också helt klart. Systemet fungerar i enskilda fall inte pga katastrofalt dålig organisation av olika myndigheter. Systemet har alltid misshandlat enskilda individer.

   Det finns handikappade/sjuka/förtidspensionerade som behöver betydligt bättre stöd av samhället än vad systemet idag ger dem.
   Eftersom vi har begränsade samhällsresurser måste systemet vara effektivt (vilket det inte är idag) och missbruk måste bekämpas. De som har arbetsförmåga i större omfattning bör enligt mig utföra samhällstjänst om de inte kan beredas arbete på traditionellt sätt. Detta för att motverka det utanförskap som annars skapas och som bara födjupar sjukdomsbilden.

   Att du intresserar dig så mycket för min person istället för diskussionen kan jag bara tolka som ett mycket olämpligt sätt att förhålla sig till en diskussion. Osunt beteende !

   Klagar jag på de rika ? Nej, jag är inte avundsjuk på de som tjänar mycket, de betalar också mycket skatt. Däremot är jag mycket kritisk till att styrelseledamöter i stora bolag tar ut enorma ersättningar, detta borde bolagets aktieägare reagera på (däremot har inte samhället i övrigt något med detta att göra), av den anledningen vill jag inte äga aktier i dessa bolag.

   Att politiker / tjänstemän och styrelsemedlemmar i offentligt ägda bolag tar ut stora ersättningar (löner, pensioner etc) är däremot en sak som jag som skattebetalare dagligen är upprörd över. Det är våra gemensamma pengar.

   Tjänar jag en rejäl hacka säger du ? Det tror jag inte. Jag betalar själv mina arbetsgivaravgifter etc och på mitt arbete ingår moms som ska betalas åter till staten.

   Däremot har jobbskatteavdraget gett min familj en rejäl inkomstförbättring. Den första på decennier.Däremot ger dessa skattesänkningar inte mig mer än vad den genomsnittlige svenske heltidsarbetaren får (max utgår nämligen vi en inkomst av ca 28000:- i månaden). Det spelar ingen roll om man heter Wallenberg och drar in en miljon i månaden, man får ändå inte större skatteavdrag på lön än den som tjänar ca 28000:-

   Till saken hör även att pga ett extremt orättvist skattesystem så betalar min familj med två heltidsarbetare (en med högre och en med lägre lön) mycket mer i skatt totalt sett är en annan familj med två heltidsarbetande (en familj som har två genomsnittliga ungefär lika stora löner) trots att våra familjer har samma totalinkomst före skatt.

   Ca 50 000 :- mindre att leva på har min familj på ett år jämfört med en familj som har två heltidsarbetande med löner som totalt sett är lika stora som vår familjs men som är fördelade jämnt på de två arbetande. På 20 år talar vi om en miljon mindre.

   Det enda dubbla jag och min familj har är skatter.

   Samtidigt får vår familj trots att vi betalar lika mycket skatter varje månad till pension / sjukersättning etc mycket sämre pension/ersättning än den familjen med “jämna inkomster”.

 24. Catgold
  Catgold at |

  Jag tycker du ska vara nöjd med en lönen , det är långt över vad de flesta får . Därmed sätter vi punkt här tack .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold

   Lönen i sig är det inget fel på, den är normal för min yrkeskår, problemet är att vår familj som har kombinationen en högre och en lägre lön får ca 50000:- mindre om året EFTER skatt än en familj med två JÄMNSTORA NORMALA svenska heltidslöner och trots att familjernas samlade löner FÖRE skatt är LIKA STORA.

   Är det rättvist tycker du ?

   Vår familj betalar alltså mycket mer i skatt för samma totalinkomst, får sämre sjukersättning, mycket sämre pension etc och det tycker du jag ska vara nöjd med ?

   Detta beror på att S avskaffade sambeskattningen för familjer, vår familj är en av dem som betalar det höga priset för den politiken.

   Alliansen har för övrigt inte lyft ett finger för att återinföra rättvisa i detta sammanhanget men de har åtminstone underlättat för oss alla som arbetar med jobbskatteavdragen. Dessa skattesänkningar på arbete har alliansen kunnat införa OCH ändå få in mer totalt sett i skatter och satsa mer än någonsin på vård/skola/omsorg.

 25. Catgold
  Catgold at |

  Du är inte helt sanningsenlig enligt detta iaf om ditt bolag ;

  Info om Jonnys företag borttaget. Även om det är enkelt att hitta företaget så ligger det för nära “uthängning” och det kan vi inte vara del av.

  Admins redigering

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold :

   Förvisso är mina personuppgifter lätta att hitta MEN varför publicerar du dem här ?

   Du fortsätter att uppvisa hur osund du är genom att intresserad dig för min person istället för det jag säger, du uppvisar typiska tecken för extremister som inte kan hantera en vuxen diskussion.

   Berätta VAD är jag inte sanningsenliig om ?

 26. Catgold
  Catgold at |

  Det är från en offentlig handling utlagd på webben för vem som helst att se . Inget konstigt med det .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   1. Denna blogg har inte rätt att publicera personuppgifter enligt lagen (PUL), ditt inläggg bryter alltså mot detta.

   2. Varför publicerar du det och vad är jag inte sanningsenlig om ?

 27. Catgold
  Catgold at |

  Vänd dig till utgivaren av bloggen om det . Det är endast offentliga bolagsuppgifter som lagts ut . Inga personuppgifter vad jag kan se .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold

   Jag har redan vänt mig till bloggägaren och anmält dig.

   Även om det är enkelt för vem som helst att hitta mina personliga/företags adress och tfn uppgifter på ställen som har rätt att visa dem finner jag det kränkande att de läggs ut utan mitt tillstånd på andra ställen som t.ex denna blogg, jag har varit med om liknande från andra politiska vänsterextremister som indirekt och direkt uppmanat andra att “kontakta mig”.

   Ditt beteende finner jag kränkande, punkt slut.

   PS – Du har inte besvarat mina frågor. Har du personliga frågeställningar så kontakta mig via email, min emailadress hittar du även den enkelt med sökning.

   Denna blogg är till för att diskutera politik och samhälle, inget annat.

 28. Catgold
  Catgold at |

  Anmäl de här med då ; http://www.guldbolag.se/5566245956

 29. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Catgold –

  Du har svårt med grundläggande begrepp märker jag.

  De har (tyvärr) tillstånd att förmedla informationen enligt PUL, denna information borde enligt mig endast kunna efterfrågas direkt från statliga myndigheter som skatteverket och bolagsverket etc.
  .
  Denna blogg är däremot till för att diskutera politik och samhälle, inget annat.

  Ditt beteende finner jag kränkande, punkt slut.

  Jag uppträder öppet med mitt riktiga namn, till skillnad från dig som försöker gömma dig bakom anonymitet. Trots det , eller snarare kanske just därför, beter du dig som du gör.

  Om inte bloggägaren tar bort uppgifterna så kommer jag att anmäla bloggen eftersom dessa uppgifter inte har något med diskussionen att göra och jag har redan erfarenheter av hot från vänsterextremister som inte kan hantera åsiktsskiljaktigheter.

  PS – Du har inte besvarat mina frågor. Har du personliga frågeställningar så kontakta mig via email, min emailadress hittar du även den enkelt med sökning.

 30. Catgold
  Catgold at |

  Elda på bara . Kapitalismen brinner .

 31. Catgold
  Catgold at |

  Kopierat från ett av Jonnys inlägg här ;
  “Läser man sedan vad och på vilket sätt som flera av era medlemmar uttrycker sig på andra platser i media / bloggar så ser man ett tydligt mönster.

  Det är inget som helst fel i att ni står för en viss politisk agenda, ni ska bara vara ärliga med det. ”

  Läser man vad och på vilket sätt Jonny uttrycker sig på andra platser i media / bloggar så ser man ett tydligt mönster. Det är inget som helst fel i att stå för en viss politisk agenda, han borde bara vara ärlig med det.

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Catgold :

   Kortfattat –

   Som demokrat är jag emot fascism, nazism, kommunism, socialism och religiös fundamentalism.

   Politisk extremism är alltid avskyvärd.

 32. Catgold
  Catgold at |

  Jag ger upp . Självinsikten verkar noll där .

 33. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at |

  Du har inget som helst att tillföra en diskussion, endast personangrepp.

  Du har gett begreppet kattguld en ny djupare mening.

  Tänk om de rödgröna skulle förlora valet, sticker du utomlands då, eller är det ett tomt löfte ?

 34. Catgold
  Catgold at |

  Gummiboll .

 35. Lotta Larsson
  Lotta Larsson at |

  Jag har tagit bort informationen om företaget, (även om det inte bryter mot PUL!) och ber er båda att hålla en civiliserad ton. Om detta är omöjligt så föreslår jag att ni fortsätter denna konversation mailledes istället.

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Lotta :
   Jag är tacksam för din snabba reaktion. Det är oerhört tråkigt att en del inte kan separera åsikt från person och i brist på argumentationsförmåga hänfaller till att ge sig på personen.

 36. Catgold
  Catgold at |

  Maila med han , aldrig i livet . Nä, jag har bestämt att aldrig mer ge mig in i nåt där han förekommer .

 37. Kattguld
  Kattguld at |

  Sammanfattningsvis ; de som har det bäst är alltid de som gnäller mest .

  1. Jonny Disenfeldt
   Jonny Disenfeldt at |

   Sammanfattningsvis : Att ha en högre lön före skatt innebär inte att man efter skatt har mer pengar att leva på.

   Tvärtom , om man jämför familjer med två arbetande individer och antar att deras totala lön före skatt är densamma så kan det skilja enormt till den ena familjens fördel om man tittar på vad de får ut efter skatt.

   Familjen som har ojämna inkomster (en hög och en låg) bestraffas rejält, både månad efter månad, år efter år, men även om de blir sjuka, arbetslösa och när de pensionerar sig jämfört med familjen med två likartade löner.

   En del partier vill ytterligare öka klyftan mellan familjerna genom att ytterligare höja marginalskatterna…

   Så närkligt och orättvist är det svenska skattesystemet.

   1. Jonny Disenfeldt
    Jonny Disenfeldt at |

    Tillägg :

    Att ge sig in i en diskussion med endast hat och fördomar som medel och bara ägna sig åt personangrepp är något som alltid slutar på samma sätt.

  2. Kattguld
   Kattguld at |

   Ja,ni ser ju själva .

   1. Jonny Disenfeldt
    Jonny Disenfeldt at |

    Exakt Catgold !

    Det är bara att följa konversationen ovan.
    Hat, fördomar och personangrepp är inte rätt väg.

 38. Lotta Larsson
  Lotta Larsson at |

  Stänger nu av kommentarer på det här inlägget. Som från början var för att berätta om föreningens årsmöte och verksamhetsberättelse. Sorgligt!

Kommentarsfunktionen är avstängd men trackbacks och pingbacks är aktiverade.