Den 10 september gick ett avsnitt av Plånboken i Sveriges Radio som hette just
Hur mycket ska de sjuka få. Ett program som tog upp sjukförsäkringen och utförsäkringarna. Först får vi höra Lotta berätta sin sjukdomshistoria och hur ekonomin sakta försämrades. Sedan följer en debatt mellan Tomas Eneroth (S) och Gunnar Axén (M) om sjukförsäkringen.
Lyssna på hur Lotta fick göra för att överleva, hur hon fick tag på mat och hur det löste sig med boendet. Hon har efter två utförsäkringarna skulder hos kronofogden och har nu ca 4 700:- i månaden. Fasta räkningar låg på 6 700:-/månaden. För att klara sig har hon nu bott hos en vän sedan i mars.
“Det känns inte roligt att vara 52 år och inte ha råd att bo i sin egen lägenhet”.
Hon känner att hon fått ett straff.
Hör hur Axén och Eneroth diskuterar.
Axén tar fortfarande upp myten om 140 personer om dagen sjukpensionerades.
Eneroth tar upp att stupstocken ska tas bort, den i vilken det nu hamnar ca 1 000 personer i månaden.
Tidsgränserna ska i stället garantera rätten till stöd från sjukvård, Försäkringskassan och arbetsgivaren.
Den här debatten är alltså förd bara några dagar innan valet men visar tydligt att Alliansen har svårt att se eller erkänna konsekvenserna av en rehabiliteringskedja utan rehabilitering och en övertro på att den reformering de genomfört fungerar för den enskilde.
Lyssna gärna på hela programmet, hur medelklassinkomsttagarna inte tycker sig berörda och därför inte bryr sig så mycket om frågan. Den frågan som borde ha lyfts så mycket innan valet.
Men vi i Solrosuppropet.se har inte släppt frågan.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.