Det där med sjuklön…

I förrgår låg jag fortfarande på sjukhus. Blev utskriven på kvällen. Och morgonen därpå var jag på jobbet. Inte för att jag hade en sån stark önskan att jobba (trots att jag har världens roligaste arbete) utan för att jag vet hur mycket en sjukskrivning belastar arbetsgivaren. Att småföretagare, ideella föreningar mm som har anställda ska betala sjuklön är inte rimligt. Det bidrar till att sjuknärvaron ökar. Man kan helt enkelt inte med att att sjukskriva sig förrän man blivit riktigt riktigt dålig. Att man har sjukhuslukten kvar i ytterkläderna spelar ingen roll. Vi har en väldigt stark arbetsmoral idag.
Men det finns en lösning på det här problemet. Det kallas särskilt högriskskydd och är en slags försäkring som arbetsgivaren kan få via försäkringskassan. Om man har en anställd som är sjuk ofta eller länge (längre än 28 dagar i snitt) kan man som arbetsgivare få sjuklönen ersatt av försäkringskassan. Jag har nu ansökt om särskilt högriskskydd för egen del för jag vet att om jag går sjuk under längre period utan vila så blir jag tillslut riktigt dålig och kan bli långtidssjukskriven.
Har ingen aning om hur stor kunskap det finns om det här skyddet ute bland landets anställda och arbetsgivare. Men kan tänka mig att många inte känner till det. Ett enkelt sätt att göra det lättare för människor som ofta blir sjuka eller ofta drabbas av långvarig sjukdom att få behålla sitt jobb. Och det blir även lättare att anställa människor som inte är påvisbart kanonfriska.
Jag förstår varför man har infört sjuklönen. Det ska vara en piska på arbetsgivarna att hålla med en god arbetsmiljö som håller de anställda friska. Och det är bra. Problemet är ju bara att det finns så många andra faktorer som kan göra en människa sjuk. Arbetsgivaren kan inte hållas ansvarig för allt. Kanske vore det en idé att låta småföretagare med ett fåtal anställda befriade från sjuklönen. I en tight ekonomi är det extra kännbart med två veckors 80-procentig lön utan arbete. För alla är ju inte berättigade till särskilt högriskskydd.
Att få ner sjuknärvaron är något mycket viktigt. Det hindrar människor från att bli långtidssjukskrivna. Det sparar samhället mycket pengar i form av sjukpenning, sjukvård och rehabilitering. Och det sparar enormt mycket lidande för individen, och hennes anhöriga. Vi brukar mest skriva om långtidssjukskrivna här på sidan. Men idag har jag riktat uppmärksamheten till de korttidssjuka. De som blir bättre igen efter några dagars vila. Som kommer åter med full kraft efter bara en kort tids respit. Gör det möjligt för den som är sjuk att faktiskt stanna hemma från jobbet med gott samvete. Stress över att arbetsgivaren behöver betala ut sjuklön har en hämmande effekt på tillfrisknandet och tillför ingenting mer än dåligt samvete.

Skriven av

2 kommentarer

  1. elisabeth glans
    elisabeth glans at | | Reply

    Det med särskild högriskskydd ser bra ut ” på papper” – i verkligheten ett beslut om särskild högriskskydd är en impuls för en annan enhet på Försäkringskassan att utfärda en annan beslut som heter: läkarintyg från första sjukadagen. Så det är mest att vältra över arbete eller bekymmer – från arbetsgivare till hälso- och sjukvården och framför allt den som är sjuk – då måste en sjuk/patient när sjukdomen återkommer -typ du bli sjuk igen – först tänka på hur ska man få tid hos läkare och hur ska man ta sig till lälkare som ska intyga om sjukdomen redan första dagen. Kan vara hur besvärligt som helst. Konsekvenserna – som Du själv beskriver. Sjuka människor gör allt för att inte sjukskriva sig när sjukdomen är ett faktum utan gör allt för att fördröja anmälan – tills hälsa kolapsar fullständigt. Verkligheten med särskild högriskskydd – som tur inte alltid – hoppas jag

  2. Inger
    Inger at | | Reply

    Men särskilt högriskskydd är väl inget som alla kan söka? Jag trodde det var till för dem som har t ex migrän eller andra kroniska sjukdomar som gör att de med jämna eller ojämna mellanrum inte klarar att arbeta.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.