Tidsgränserna, parentesen, utförsäkringen – kalla det vad du vill, det är vid den tidpunkten du åker ur sjukförsäkringen, det är då det är bestämt att “så här länge är man faktiskt inte sjuk”. I söndagens Agenda intervjuades Annika Strandhäll om vallöftet Socialdemokraterna gav om att stoppa utförsäkringarna. I inslaget uttalade sig även Mårten Palme och Johan Forsell (M), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
I och med att Alliansen tillsammans med SD röstade ner S-budgeten sitter nu regeringen med en högerbudget i knät och ska med den försöka få till en vänsterpolitik. I vårbudgeten kan vissa förändringar genomföras men för det behövs blocköverskridande överenskommelser som nog kan vara svåra att åstadkomma men jag återkommer till det.
Vad sa och vad lovade vår socialförsäkringsminister?
Hon sa:
- vallöftet att ta bort den bortre tidsgränsen är i allra högsta grad levande. Vår målsättning är att ta bort den bortre tidsgränsen. Främst därför att den inte fungerat som det var avsett.
- Sedan Ulf Kristersson införde tidsgränserna så har sjukskrivningarna ökat med nästan 55 % och kostnaderna med nästan 12 miljarder senaste fyra åren.
- både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen anser att just den här biten av rehabiliteringskedjan fungerar inte.
- vi behöver fokusera på de tidiga insatserna och det förebyggande arbete.t
- hanteringen av utförsäkringarna tar stor resurser från både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen vilket de varit mycket tydliga med.
- av de 90 000 människor som utförsäkrats har ca 2% kommit åter i arbete vilket bevisar att det här är en åtgärd som inte fungerar.
- de tidiga stegen i rehabiliteringskedjan har haft effekt men den bortre tidsgränsen har inte haft det
- de sjuka som blir utförsäkrade och hamnar hos Arbetsförmedlingen har visat sig vara för sjuka för att kunna ta till sig och ha nytta av insatserna
- vi behöver fokusera på det vi vet faktiskt fungerar, ett förstärkt förebyggande arbete och tidiga insatser.
- min bedömning är att den oro som hotet om utförsäkring ger mera är ett hinder för än incitament till återgång till arbete
- vi ska använda oss av metoder som styrks av forskning och evidens
Vad lovade hon:
- hon lovade att försöka få till ett blocköverskridande arbete och att utförsäkringarna ska stoppas “så fort som möjligt”.
Hon vet, jag vet, vi vet att det här är inget vallöfte som regeringen kan genomföra på egen hand utan det måste till ett samarbete. Det finns flera punkter i budgeten som ska behandlas men kanske att just den här frågan är viktigast i utgiftsområde 10 (Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning).
Men jag ser att viljan och målsättningen finns. Fortsätter utförsäkringarna så beror det på dem som införde dem.
Vad sa Johan Forsell (M) nu då? Han som är vice ordförande i socialförsäkringsutskottet borde ju vara lite insatt och kunna tongångarna från M.
Jo, han sa i korta ordalag att:
- det är rimligt när man är sjukskriven att man inte hamnar i en lång passivitet
- att man återkommande ser vad kan vi göra nu i det läge du befinner dig i för att få till återgång i arbetet
- det kommer inte att hjälpa alla för folk kommer fortfarande att drabbas av allvarliga sjukdomar men för många finns det arbetsförmåga att ta tillvara på
Inte ett ord om hur viktigt det är att behålla utförsäkringarna så kanske, kanske det här finns en chans att få till ett samarbete? Om nu inte SVT klippt bort just det förstås. Jag googlar och snokar runt lite och hittar inget som tyder på att han faktiskt strider för att behålla tidsgränserna så som andra moderater gör. Finns heller inget i ovanstående som jag inte håller med om.
Vad vi vill ha bort är fasta tidsgränser och ersätta dem med individuella tidspunkter för stöd och insatser.
Mårten Palme då, vad sa han? Han har studerat sambandet mellan ersättningar och antalet sjukskrivningar.
Han anser att problemet med att ta bort utförsäkringarna, han kallar det för “bortre parentesen, är att det kan uppstå en situation som vi hade innan. Han påstår också att utförsäkringarna ger ett incitament att gå tillbaka till arbete.
Vad han inte tittat på är hur det ser ut idag, att sjukskrivningarna ökat med 55% trots högerns “incitament”. De som utförsäkrats och återgått till arbete är 2%. Intressant är också att fundera på hur många av dem som redan hade arbete, som var sjukskrivna på deltid och nu jobbar deltid.
Så hur blir det nu? Kommer utförsäkringarna att stoppas? Jag vet inte och jag tror att det är bra av Annika Strandhäll att inte lova något som hon inte kan hålla men att hon är motiverad att jobba för det står klart. Känner att vi har en klart bättre socialförsäkringsminister nu än förut.
Och formuleringen “min bedömning är att den oro som hotet om utförsäkring ger mera är ett hinder för än incitament till återgång till arbete” känns bra.
Mårten verkar tyvärr inte vara lika klok som sin far var .