Det gäller att hänga med i svängarna, om man kan. Oppositionen, med AKB (Anna Kinberg Batra) i spetsen, pratar en del om vad de inte tänker göra men mindre om vad de tänker göra. I första skedet när Decemberöverenskommelsen brutits gick hon ut och meddelade att regeringen skulle få igenom sin budget. Sedan sa hon det igen. Hon sa det till och med några gånger till men nu kom en del tillägg. Och nu talas det om en massa “om” och “ut ifall att”. Att man ska följa regler och praxis. Vad är det som kan hända nu efter “DÖ-fallet”?
Jag tror att AKB inte är riktigt färdig med sina planer men vad finns det för möjligheter för henne? Jag antar att hon inte vet och inte har bestämt sig för hon ger inga besked och framstår faktiskt som om hon inte är en ledare för en samlad Allians. Kan det vara så att de inte har en samsyn vilket gör att AKB lämnar besked vartefter nya lösningar eller planer framkommit? Kan det här vara början till slutet för Alliansen? Vi väljare och medborgare har andra förväntningar än att politiker letar kryphål för att bakvägen kunna göra vad man sagt att man inte ska. Vill AKB samarbeta eller är det bara ett spel inför väljarna? Och med vem vill hon i så fall samarbeta?
Så här är beslutsgången om statsbudgeten.
Regeringen lämnar in sin budgetproposition (förslag) till riksdagen. Där finns det som kallas för rambeslut, enkelt uttryckt hur mycket staten beräknas få in och hur stora kostnader man får ha. Det finns också uppdelat hur mycket varje utgiftsområde får belasta budgeten. Oppositionen lägger sina förslag till budget med förslag på utgifternas storlek och hur det ska fördelas. Det är i det här skedet som Alliansen lovat att inte fälla regeringens budget. Om man nu håller vad man lovat så går budgeten vidare till nästa steg där varje utskott ska behandla förslagen och lämna ett yttrande, det finns 15 utskott och 27 utgiftsområden. När alla utskott är klara med sina yttrande lämnas det till finansutskottet som sammanställer alla yttranden och gör ett samlat förslag som lämnas till riksdagen, det är det som kallas för betänkande. Det innehåller inga detaljer om hur utan mera om hur mycket, mera de ekonomiska ramarna. Det som ska beslutas är:
- Utgiftstaket för vart och ett av de kommande tre åren.
- De totala utgifterna för nästa års budget.
- Hur mycket pengar varje utgiftsområde får nästa år.
- Vilka skatter och avgifter som ska ändras nästa år.
- En beräkning av statens inkomster för nästa år.
Det är här vi kan hitta kryphålen.
Det är nu man ska debattera och besluta om hur man ska fördela utgifterna i varje utskott och förslag. Det är här som Alliansen med AKB i spetsen kan hitta sina kryphål och utan att fälla regeringens budget påverka innehållet. Typ behålla utförsäkringarna.
Först gick AKB ut och sa att man inte skulle fälla regeringens budget men nu börjar hon slira och svarar inte på frågor om detaljerna. Vi kollar på vad som sagts och hur, hur är viktigt.
Intervju i Aftonbladet strax efter beskedet.
– Oppositionen ska alltid vara beredda att leda landet, säger Kinberg Batra.
M-ledaren var drivande till att överenskommelsen över huvud taget kom till.
– Det var nödvändigt just då. Nu kan jag konstatera att den har fallit. Jag konstaterar att den är upphävd och nu måste vi jobba vidare. Jag leder Alliansen för att bli starkare politiskt och det kan man se i våra fyra budgetförslag, säger hon.
Stefan Löfven i Dagens Industri dagen efter.
Efter DÖ:s sammanbrott på fredagen ringde han oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) och fick två nöjsamma besked: Moderaterna tänker inte göra upp med SD, och tänker inte bryta någon fråga ur regeringens budget (som riksdagen i så fall skulle ha kunnat rösta ned).
Jag litar på hennes ord, sade statsministern.
Det betyder att den lagda budgeten inte är hotad.
Måndag kväll och Aftonbladet skriver om just kryphålet för att behålla utförsäkringarna.
Däremot finns det, om de vill, möjligheter att sätta stopp för en del förslag i budget där allianspartierna och Sverigedemokraterna har lagt likalydande motförslag. Ett sådant är den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Om de borgerliga gemensamt skriver en reservation i utskottsarbetet skulle de, om SD backar upp förslaget, kunna stoppa det. Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Jakob Forssmed, säger att KD inte vill bryta ut delar i budgeten, när väl det första beslutet om statens inkomster och utgifter är tagna. Men frågan om sjukförsäkringen är en annan sak.
Nu skulle det vara lätt att bara ge upp. Hur många gånger har sjuka blivit svikna? Flera gånger har vi känt att “nu vänder det” och så har fallna budgetar och dåliga beslut kastat tillbaka oss på ruta ett. Men vi ger oss inte, nu blir det att föra en mera intensiv debatt och försöka påverka så mycket som går.
Men en sak tycker jag att politiker som vill vinna makt och poäng genom att “spela spelet” ska veta: det är oss medborgare och väljare de har som brickor i sitt spel. Det är vi som får leva med osäkerheten och oförutsägbarheten.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.