Förutom att sjukdom kan vara en personlig tragedi, där inte bara hälsan raseras, utan även den ekonomiska situationen riskerar bostad och levnadsförhållanden i stort, är det ett samhällsekonomiskt bekymmer. Det begriper i stort sett alla och är överens om.
Men sedan ser man två huvudlinjer i debatten om hur man vill att det ska lösas.
Ett sätt är att titta på kostnaderna enbart, det är inte bara kostnaderna för ersättningen till sjuka som kostar utan även förlorad inkomst till staten när inte skatteintäkter från arbete kommer in. Hur löser man det? Enklaste sättet är naturligtvis att minska eller helt ta bort ersättningarna till de som drabbats av sjukdom. Det borde också skrämma de som har en plan att överutnyttja (fuska) i sjukförsäkringen. Senaste siffrorna visar att 0,04 procent kunde fällas för fusk med sjukpenning/ersättning. Inga stora siffror men här ska alla smulor in. Då har kostnaderna för sjukfrånvaron minskat och incitamenten till arbete ökat. Individen får själv ta ansvar för sin försörjning, kommunens försörjningsstöd eller anhörigförsörjning kan vara bra lösningar som inte drabbar statskassan.
Eller…
Sätt nummer två kräver lite mera av flera. Individen har fortfarande stort ansvar men inte ensamt utan här gör alla vad man kan. Här krävs att man inte har ett enögt perspektiv utan att man ser med båda ögonen.
Ser varför folk blir sjuka och jobbar därför med breda lösningar på förebyggande där Försäkringskassan, arbetsgivare, vård och alla hjälps åt för att motverka att problemen uppstår och när de väl gör det samarbetar man för att lösa det. Under tiden ska den som blivit sjuk själv aktivt vara delaktig och ha en inkomst som gör att man både kan bo, äta och betala mediciner och behandlingar. Det är de bästa förutsättningarna för att återfå hälsan.
Just nu pågår ett arbete under socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som heter Kraftsamling. Där samarbetar många erfarna inom rehabilitering och personalfrågor. Det är arbetsgivare, hälso- och sjukvård, kommuner och landsting, Arbetsförmedlingen, fackliga organisationer, företagshälsovården med flera. Så bygger vi ett samhälle där man jobbar för att folk ska behålla hälsan, kunna återfå den och under tiden ha en grundläggande ekonomisk trygghet.
Säger som Akademikerförbundet: Vi ser ökande sjuktal och eskalerande kostnader, inte minst för den psykiska ohälsan. Vi ser larmrapporter om hög personalomsättning. Vi ser ett arbetsliv som gör många människor sjuka.
Ohälsan är inte bara är ett problem för individen som drabbas. Den är också olönsam för arbetsgivarna. Och för samhället i stort.
.
Nya moderaternas presskonferens idag visade vilken metod de väljer. Sänkta ersättningar, uteblivna ersättningar genom utförsäkringar och på så sätt placera sjuka utanför utanförskapet. Den där sjuka inte finns om de inte syns som kostnader.
#knäck ohälsan, inte de sjuka.
Välkommen att läsa och gilla Solrosuppropet.se s Facebooksida!
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.