Varje höst har man något som kallas för allmänna motionstiden. Då kan alla ledamöter lämna in motioner om precis vad som helst. Bara det är sådant där riksdagen kan bestämma. En motion innehåller en beskrivning och ide till lösning. Förslaget kallas för yrkande och en motion kan innehålla flera yrkanden. Nu har det lämnas in en motion angående beskattningen av sjuka och personer med sjukersättning.
Socialdemokraterna Eva-Lena Jansson och Lennart Axelsson har lämnat in en motion som behandlar den orättvisa beskattningen av sjuka och av personer med sjukersättning. Man tar upp att man velat sänka skatten för de ålderspensionärer som haft sämst ekonomiska omständigheter men att man inte får glömma de sjuka. Man föreslår till och med att kanske ålderspensionärer får stå tillbaka lite om det inte finns utrymme med förbättringar för båda grupperna.
Det kan nog folk reagera på men saken är den att vi med sjukersättning betalar mera skatt än vad ålderspensionärerna gör. Vid en inkomst på ca 15.000 kronor i månaden betalar en löntagare 3.031 kronor i skatt. En ålderspensionär betalar 3.275 i skatt på samma månadsinkomst medan en sjukpensionär betalar på samma inkomst 4.400 kronor.(enligt skattetabell 34) En med sjukersättning betalar alltså 1.369 kronor mera i månaden än en löntagare och 1.125 kronor mera än vad ålderspensionären betalar.
En sänkning av skatten skulle vara en höjning av disponibla inkomsten. På riktigt.
Man hör ofta luttrade sjuka sucka när de förbättringar som planeras presenteras. Det är kanske inte så konstigt för när man lever på marginalerna i ekonomin så påverkar alltid det ena det andra. Sist vi såg en höjning var det 0,7 procent av sjukersättningen. För de med lägst ersättning, det som kallas garantinivån, hade en ökning med ca 12 kronor i tre månader. Sedan slog effekten av det sänkta prisbasbeloppet till och efter nyår så sjönk ersättningen med mera än vad det hade höjts innan. De som hade lite högre inkomst då? Många av dem fick då sänkt bostadstillägg så inte de heller hade någon nytta av den höjda sjukersättningen. De enda som gynnades var de som hade så hög ersättning samt låg bostadskostnad att de inte hade bostadstillägg.
Men om man genomför en skattesänkning för de med sjukersättning så rör det inte de andra bidragen eftersom de utgår ifrån inkomst, inte vad du har i plånboken.
I yrkandena för motionen står:
1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att påbörja borttagandet av inkomstklyftan för sjuka och personer med sjukersättning och tillkännager detta för regeringen.
2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över hur en likformig beskattning av förvärvsinkomster kan återinföras och tillkännager detta för regeringen.
Det skulle betyda drygt 1000 kronor mera i månaden. På riktigt!
Läs gärna motionen i sin helhet, den är inte lång men innehåller mycket bra.
Nu ska motionen behandlas i utskottet som sedan lämnar ett förslag till riksdagen och där ska det sedan debatteras och bestämmas. Vi följer motion Motion 2016/17:575 med intresse. Sist fick 1,6 procent av motionerna ja i riksdagen.
Sedan blir man ju lite nyfiken; vad finns det mera för motioner som rör sjukförsäkringen?
En sjukförsäkring som stöder återgång i arbete. – Moderaterna (Johan Forsell m.fl.) Bland annat återinföra bortre tidsgränsen och få handläggarna mera positiva till regelverket. Följ upp och granska sjukskrivningsmönstret hos olika vårdgivare, vid rent fusk skulle enskilda vårdgivare kunna förlora rätten till utfärdande av sjukintyg
Stärkt sjukförsäkring. – Socialdemokraterna (Emanuel Öz) En översyn behövs för att stärka skyddet i sjukförsäkringen. Rimliggör levnadsstandarden så att den som uppbär sjukersättning ska kunna leva normalt som andra människor i vårt samhälle.
En hållbar sjukförsäkring. – Vänsterpartiet (Wiwi-Anne Johansson m.fl.) Säkra rätten till ideellt engagemang för sjuka, inför rehabiliteringsombudsman,
tillsätt en utredning av ett nytt regelverk för sjukersättningen där villkor och nivåer för ersättningen ses över.
Angående behovet av ett bättre samordnat kostnadsansvar mellan sjukvården och sjukförsäkringen. – Moderaterna (Finn Bengtsson) En lösning skulle kunna vara att staten övertog kostnadsansvaret för sjukvården från landstingen. Ett alternativ till denna idé är att lägga över hela kostnadsansvaret för sjukförsäkringen på landstingen. Landstingen får då det samlade ansvaret för kostnaderna av sjukvård och sjukförsäkring för medborgarna inom länet.
En sjukförsäkring med flera aktörer. – Moderaterna (Finn Bengtsson) Vill se privata aktörer som alternativ till den allmänna sjukförsäkringen.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning. -Liberalerna (Emma C. Löfdahl m.fl.) Här föreslås sänkt sjukersättning, återinförande av den bortre tidsgränsen och en återgång till det Alliansregeringen påbörjade.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning. – Centern (Solveig Zander m.fl.) Samma som Liberalerna ovan.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning. – Kristdemokraterna (Aron Modig m.fl.) Vill bl.a. återinföra bortre tidsgränsen.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning. – Sverigedemokraterna (Linus Bylund m.fl.) Vill återinföra bortre tidsgränsen och säger sig vara öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.
Krafttag mot sjuknärvaron. – Socialdemokraterna (Terese Lindberg m.fl.) Tar upp risker med sjuknärvaro och föreslår slopande av karensdag.
Åtgärder för minskad sjukskrivning och psykisk ohälsa. – Socialdemokraterna (Johanna Haraldsson m.fl.). I yrken som är psykiskt påfrestande och kontrollen över arbetet låg bör arbetsmiljön och arbetsvillkoren utvärderas.
Låta försäkringsläkare snabbare ta över sjukskrivningsansvaret. – Centerpartiet (Staffan Danielsson) Minska sjukskrivningarna snabbare genom att låta försäkringsläkare ta över sjukskrivningsansvaret.
Det finns totalt 3 415 motioner och du hittar dem på Riksdagens hemsida.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.