De långa sjukskrivningarna ökar, de mindre långa minskar något. Oppositionen rasar och pekar på siffrorna och menar att detta med långa sjukskrivningar som ökar var exakt vad de varnade för när regeringen för ett år sedan avskaffade den bortre tidsgränsen, den så kallade stupstocken, som innebar att man efter 2,5 år i sjukförsäkringen kastades ur den.
Vad svarar då socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på kritiken?
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll var i söndags med i Agenda för att kommentera siffrorna som presenterades. När sedan Moderaterna, genom Johan Forsell, kommenterade samma siffror anklagades regeringen för att ha medverkat till att långa sjukskrivningar ökat sedan den bortre tidsgränsen avskaffats. “Det blev precis som vi trodde”, säger Forsell, “man gömmer och glömmer sjuka människor i statistiken”.
De som varit sjukskrivna längre än 2,5 år ökar nu och Strandhälls svar på det var klockrent, “det är ok, helt ok faktiskt”.
När man utförsäkrade sjuka människor så är det klart att det syntes som låga siffror för långtidssjuka i statistiken, det är ett sätt att försöka gömma och glömma långtidssjuka. Nu syns de människorna, de som Alliansen gömde genom utförsäkringarna, nu ska det inte siffertrixas utan nu syns de på riktigt. Under tiden som utförsäkringarna pågick så höjdes också sjuktalen så som åtgärd för att sänka sjuktalen är utförsäkingar helt odugligt. Också.
Men ska man få vara sjukskriven hur länge som helst?
När Strandhäll får den frågan svarar hon att är man sjuk ska man vara i sjukförsäkringen, inte leva på socialbidrag eller bli anhörigförsörjd. Är man dessutom sjukskriven i åratal utan att återfå hälsa och arbetsförmåga så är det kanske sjukersättning (förtidspension) man ska ha. Strandhäll säger att hon vägrar använda den lösningen som Alliansen hade, att kasta sjuka ur sjukförsäkringen för att de inte ska synas och ge låga siffror i statistiken. Nu syns de sjukfallen. Just nu ligger vi dessutom väldigt lågt i mängden “förtidspensionerade” och det säger Strandhäll att Forsell vet, så uttalandet att regeringen försöker gömma och glömma sjuka på det sättet haltar.
Så långa sjukskrivningar ökar igen, det var förväntat och det är ok. Strandhäll understryker det till och med genom att upprepa det och säga att det faktiskt är helt ok.
När det kommer till att avslagen ökat så mycket och att så många får sin sjukpenning indragen säger Strandhäll att det är hon inte nöjd med och pekar på att vården och Försäkringskassan måste bli bättre på att kommunicera och att man satsat resurser på att förbättra det samarbetet. Man har även gjort satsningar på att förstärka arbetet med handläggningen. Hon är medveten om att folk kommer i kläm och säger att det är mycket beklagligt när man går in och bryter en pågående rehabilitering. Är man långtidssjuk ska man vara i försäkringen. På frågan om hon kan vara säker på att ingen utan arbetsförmåga nekas sjukpenning svarar hon att det kan hon naturligtvis aldrig vara säker på. Vad hon däremot kan göra är att ställa krav på de myndigheter hon är ansvarig för och på hälso- och sjukvården, att man ska samverka runt den enskilde för att man inte ska hamna i kläm.
Jag läser och hör en massa människor som är arga på regeringen, som säger att de inte är ett dugg bättre på att värna trygghetssystemen än vad Alliansen var. Jag kan förstå att folk är luttrade och har svårt att lita på myndigheter och beslutsfattare efter att kanske ha blivit utförsäkrade både en och två gånger. Men om man lyssnar på det här inlägget i Agenda så har vi sällan kunnat se skillnaderna så tydligt. Bland annat så har Strandhäll lovat att se till att lägga fram ett lagförslag för att återställa rutiner för handläggningen av ansökningar om sjukpenning. Det gäller den ändring som Försäkringskassan, inte regeringen, genomförde den 1 november förra året. Det gäller regeln om att varje nytt inskickat läkarintyg ska ses som en ny ansökan om sjukpenning och inte som en förlängning av redan påbörjat sjukfall. Där ska vi inom de närmsta veckorna få se ett lagförslag. I inslaget från Agenda kan man också höra hur Forsell resonerar och argumenterar och om vi skulle ha en högerregering nu så vore det förmodligen han som socialförsäkringsminister skulle sitta i Agenda och svara på frågor om sjukförsäkringen.
I inslaget från Agenda uttalar sig också Pathric Hägglund, han har skrivit bland annat en rapport som drog slutsatsen att indragen sjukskrivning är bra bra för både den enskildes ekonomi som för statens ekonomi. Den rapporten fick mycket kritik från flera håll, bland annat från oss i en artikel i ETC. Den rapporten är inte många som hänvisat till och tagit stöd av och när någon gjort det så har det varit de som brukar vilja sänka ersättningarna, försvåra att få ansökan godkänd samt så fort det är möjligt kasta ut sjuka ur sjukförsäkringen. En annan som också reagerade är Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO, som i ett inlägg på LO-bloggen kommenterar Hägglunds rapport.
Jag avslutar med några artiklar om moderaternas socialförsäkringsministrar på den tiden det begav sig, bara för att visa på att det visst är skillnad på resonemang och argumentation. Här pratar vi blåslampa, ekonomiska incitament och arbetslinjen.
Här några debatter vi haft med Gunnar Axén. Han bytte senare ut mot Ulf Kristersson, han som menade att psykiskt sjuka skulle nog bäst friskna till om de var på jobbet. När det kommer till siffertrixande med statistiken i sjukförsäkringen var det något han till sist fick krav på sig att redovisa. Han är nu Moderaternas ekonomiska talesperson men då ett tag var han socialförsäkringsminister.
Så nu vill vi se ett lagförslag som tar bort reglerna för handläggningen av sjukpenningen där man ser varje inskickat läkarintyg som ny ansökan. Vi vill också att vi slipper se så många sjuka få avslag på sin ansökan om sjukpenning. Är arbetsförmågan nedsatt och man har ett läkarintyg så ska man, som Strandhäll mycket riktigt påpekar, vara i sjukförsäkringen. En mera aktiv vård, en mera engagerad arbetsgivare är vägen att gå. Inte att sjuka nekas ersättning.
Stupstock eller utan sjukpenning i 25 veckor. Vad är skillnaden?
Man har ju ingen rättssäkerhet eller rättstrygghet i alla fall.
Spelar ingen roll om det är en blå, grön, brun eller röd politik som förs. Det är ändå sjuka och skadade människor som får ta smällen.