Carinas tal
Vi har tidigare idag hört hur människor far illa av de hårdare sjukförsäkringsreglerna. Genomförda av förra regeringen och svåra att ändra då nuvarande regering inte har majoritet. Många hade hoppats på förändring med en ny regering och vi har förståelse för besvikelsen hos många sjuka samtidigt som vi är medvetna om det parlamentariska läget. Flera bra reformer har och kommer ändå genomföras. Stupstocken är borttagen, sjuk- och aktivitetsersättningen höjs och de kommer även få lägre skatt om budgeten går igenom. Bostadstillägget höjs och taket på sjukpenningen höjs. Det är välkomna reformer. Det vi inte räknat med var att utförsäkringarna skulle fortsätta. Nu i annan form, tidigare och med klar styrning av Försäkringskassan iom regeringens regleringsbrev.
I Storbritannien beräknas flera tusen människor ha dött pga neddragningar i välfärden. Vi måste bestämma oss för hur vi vill ha det här i Sverige. I ett Sverige som aldrig någonsin varit så rikt som nu. Ett Sverige där fattig blir fattigare och rik blir rikare. Där en sjuk betalar tusen kronor mer i skatt än en arbetande vid en inkomst på 13 000 kr. I ett land där några hamnar på efterkälken kommer alltid några peka finger på andra grupper och säga att det är deras fel att vi har det såhär. Därför är den mest effektiva antirasismen att jämna ut inkomstskillnaderna. Om ingen hamnar under fattigdomsgränsen kommer slitningarna bli mindre, vi får ett stabilare samhälle för alla.
Nu behövs det insatser och reformer som kan ge oss tillbaka en fungerande och rättssäker sjukförsäkring. En försäkring som fungerar ger inte bara trygghet åt människor utan legitimerar också dess finansiering genom avgifter och skatter. Vad skulle behövas för att laga de mest akuta och allvarliga revorna och bristerna?
Tidsgränserna.
Man behöver göra en översyn av sjukförsäkringens tidsgränser och Försäkringskassans tillämpning av rättspraxis. Det finns just nu en motion inlämnad till riksdagen som yrkar på det. Man bör ändra på den stelbenta bedömningen vid tidsgränserna i sjukförsäkringen, det är vid de här då sjuka kan tvingas avbryta en pågående rehabilitering vilket gör sjuka sjukare. Det är också då sjuka människor kan kastas ur sjukförsäkringen och in i fattigdom.
Lösning: Inför individuella tidpunkter för uppföljning. Vi är alla olika och kan inte passa in i stelbenta tidsramar. Inför krav på en plan för hur hälsan ska återfås där både individ, läkare och Försäkringskassa är delaktiga och ansvariga. Finns arbetsgivare bör den också inkluderas.
Bedömning av arbetsförmåga.
ISF, inspektionen för socialförsäkringen, har kritiserat hur Försäkringskassan i sina avslag hänvisar till “vanligt förekommande arbete” och anser att bedömningarna inte håller tillräcklig kvalitet. Vid tidsgränserna, 90 eller 180 dagar är det inte ovanligt att sjuka som nekas sjukpenning får rådet att säga upp ett ev deltidsarbete. Ett arbete de kanske kunde gått tillbaka till efter avslutatd rehabilitering.
Lösning: Skydda de anställningar som finns. Ofta har anpassningar redan gjorts för den som gått ner i arbetstid och chansen att återgå till arbete är större än om man tvingas söka annat arbete. Även här bör läkarintygen ha större betydelse och det magiska ordet är samarbete mellan berörda parter.
Läkarintygen.
I Socialstyrelsens rekommendationer och vägledningar står att ett läkarintyg ska innenhålla “diagnos, funktionsnedsättningar, aktivitetsbegränsningar, uppgivna arbetskrav och bedömd arbetsförmåga” och att läkare och Försäkringskassa har “ett ansvar för att i nära samverkan bidra till en process som har patientens bästa som mål./…Dialogen bör präglas av en långt gående ambition att nå samförstånd.”
Enligt både många läkare och sjuka brister det här och man ser mera Försäkringskassan som motpart till individ och läkare. Många läkare menar att kraven på kompletteringar inte bara drabbar den sjuke utan också läkarens arbetssituation genom att ta dennes arbetstid i anspråk. Tid som läkaren kunde ägnat åt att behandla sjuka.
Lösning: Följ Socialstyrelsens råd: Försäkringskassan och sjukskrivande läkare har ett ansvar för att i nära samverkan bidra till en process som har patientens bästa som mål. Dialogen bör präglas av en långt gående ambition att nå samförstånd.
Det är inte Försäkringskassans uppgift att minska sjuktalen genom att vägra sjuka och skadade sjukpenning. De ska ge rätt ersättning till rätt individ i rätt tid, vilket är deras eget motto. Sjuktalen ska ner genom att människor behåller sin hälsa genom förebyggande åtgärder och en väl fungerande vård.
Det här är insatser och åtgärder som också efterfrågas från olika fackliga håll, läkare, patientorganisationer och andra som engagerar sig i frågorna. Nu gäller de att vi får med politikerna som bestämmer lagar, regler och direktiv. Kolla upp var ditt parti står i den här frågan. Är du nöjd med det så stöd din politiker. Om inte – låt dem veta det, högt och ofta! Skapa folkopinion som hörs!
Vi som arrangerar idag kommer överlämna den namninsamling som är kopplad till den här demonstrationen till Annika Strandhäll och Stefan Löfvén. Vi hoppas på ett samtal där vi kan framföra era röster och våra förslag. Vi hoppas också att övriga partier blir tydliga med hur de vill förbättra sjukförsäkringen så vi vet var de står inför valet.
Tack alla som kommit! Tack alla som inte kunde komma pga sjukdom, avstånd eller ekonomi. Eller för att ni är rädda för att Försäkringskassan eller bekanta ska se ett demonstrationsbesök som arbetsförmåga. Vi sjuka som medverkar på demonstrationer utsätter oss alltid för en risk att bli av med ersättningen. Men det ska ni veta – den dag jag inte tillåts säga eller skriva det jag tycker så kan ni sy ihop min mun och ta min valsedel. Vi i Solrosuppropet kommer fortsätta gorma så länge det behövs.
TACK!
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.