Det är veckan innan jul och vad dominerar debatten? Det känns iaf som om det är sjukförsäkringen som är hetast just nu. Kanske det känns så eftersom det är där vårt fokus ligger? Men idag har jag inte hunnit läsa färdigt en artikel innan jag fått nästa skickad till mig. Kommentarerna är många överallt och nu kan väl ingen ha missat att vi har en sjukförsäkring som inte håller måttet? Inte ens de friska kan missa det längre?
Tänkte att jag ska dela med mig av en del artiklar som cirkulerar nu. Det är artiklar som beskriver bristerna och det är artiklar där det finns de som förespråkar ännu snävare regler och bedömningar.
Högsta domstolen har nu tagit upp två ärenden där man ska granska vad som kan anses vara “normalt förekommande arbeten”. Att man överhuvudtaget tar upp det är ett tecken på att man anser att begreppet behöver utredas. Antagligen kommer ingen förändring att ske av hur Försäkringskassan gör bedömningarna innan Högsta Domstolen sagt sitt och tyvärr vet vi ju att de kvarnarna mal långsamt. Nu har Försäkringskassan dessutom lämnat ett yttrande och menar att det finns ”varierande möjligheter att arbeta på distans med hjälp av olika tekniska lösningar, lösningar som kan underlätta arbete för personer med vissa typer av funktionsnedsättningar”. Det är väl egentligen en beskrivning av fiktivt arbete? Det finns säkert men för att vara aktuell för det ska du nog besitta vissa egenskaper och ha särskilda kunskaper. Dessutom beror det ju på hur villkoren för arbetet ser ut, finns det deadlines, vilka krav på mängd och kvalitet ställs och är det något som individen har förmåga till? Jag kan relatera till det, jag har fått synpunkter på mitt skrivande men jag gör det utifrån ork och förmåga utan krav på mängd, kvalitet och utan deadlines. Det är ofta långa perioder med i stort sett noll resultat. Men hittar Försäkringskassan någon som är villig att betala mig för det så, visst.
Ingen sjukpenning om du klarar hemarbete – Arbetet 20/12
Försäkringskassan har hittat på egna regler – Svenska Dagbladet 19/12
Sjukskrivna förstår inte vilka “lätta jobb” de ska ta – Ekot 18/12
Fler rättsfall mot Försäkringskassan – Kommunalarbetaren 11/12
Vill du läsa mera om just begreppet “normalt förekommande arbete” så googla Robert Sjunnebo och du får upp massor.
“Sjukskrivningarna minskar, men måste minska ännu mer. Sjukskrivningarna är fler i Sverige än i andra länder. Det är stor skillnad mellan kvinnor och män. Och mellan olika regioner” skriver Tobias Wikström på ledarplats i Dagens Industri. Han kritiserar medias rapportering och menar på att man låter “enskilda fall” beskriva hur det ser ut. Wikström skriver att sjuktalen måste ner och där kan jag väl hålla med till en viss del men det ska inte göras genom alldeles för snäva bedömningar av rätten till sjukpenning eller sjukersättning utan genom att färre blir sjuka samt genom att flera återfår sin arbetsförmåga. Inte ett ord skriver Wikström om orsakerna till sjukdom och ohälsa och hur det skulle kunna förebyggas. Han nämner att sjukförsäkringen är bidrag, att vi är världens friskaste folk men mest sjukskrivna. Hm, 2008 hörde av sig och vill ha tillbaka sitt sunkiga resonemang, jag hade hoppats att vi skulle ha lämnat det bakom oss. Vi lever längre och längre, skriver Wikström, gissa vilka som inte gör det? Kvinnor i låglönejobb, deras livsläng har inte den utvecklingen. Och de är inte friskare heller.
“Men tidsgränsen innebar inte att någon lämnades vind för våg. Man flyttades över till Arbetsförmedlingen, och om det inte lyckades kunde man komma tillbaka till sjukförsäkringen. Och den som hade varaktig arbetsoförmåga kunde då liksom nu få sjukersättning (förtidspension)” fortsätter Wikström när han argumenterar för att återinföra den bortre tidsgränsen. Det där är ett resonemang och argumenterande som är mycket verklighetsfrånvänt. 2 procent kom till arbeten som var riktiga arbeten utan någon sort subvention. Då brukar man få svaret att “två procent är väl bättre än ingen?” Naturligtvis. Men fick de två procenten arbete för att de blivit utförsäkrade? Som vår ordförande Carina Wellton, sa till Johan Forsell för en vecka sedan så är det en mycket oärlig argumentation, kom inte folk tillbaka till jobb innan utförsäkringarna fanns? Naturligtvis gjorde de det! Men det finns inga uppgifter om det så att jämföra det går inte. Sjönk sjuktalen genom utförsäkringarna? Nej, tvärtom fördubblades de under tiden de pågick.
“Det som är absurt är att någon ska gå i sjukskrivning år efter år utan att få hjälp att komma tillbaka i jobb” är Wikströms avslutande ord och där når vi botten i resonemanget. Har någon någon gång förespråkat det? Vill inte sjuka ha den hjälp de kan få för att återfå hälsa och arbetsförmåga? Det är där man ska hjälpa och ge stöd samtidigt som man har en trygg ekonomi. Det där uttalandet är så nedlåtande så det var iofs bra att det var sista raden.
Tobias Wikström: Nödvändigt hålla ned sjukskrivningstalen – Dagens Industri 20/12
I artikeln ovan hänvisar Wikström till Jan Lidhards tidigare artikel. Lidhart beskriver de vittnesmål vi ser om sjuka som lämnas utan ersättning som
“ömmande fall av sjukdom” som sidospår och menar att det är läkarintygen som är elefanten i rummet, att det är patienten som kräver att läkaren ska sjukskriva. Vi har under senare tid sett många läkare som inte håller med Lidhart om den bild han ger. Men han och Wikström har samma lösning på att sänka sjuktalen – neka sjukpenning och ersättning.
Jan Lidhard: Granska läkarnas ansvar för ökade sjukskrivningar – Dagens Industri 14/12
Sjukförsäkringen har gått sönder i Sverige, skriver Eric Rosén i Politism och menar att det är bra att Strandhäll lovat åtgärder som lovats förbättra individens säkerhet men så länge vi inte sett vad åtgärderna består av så finns det skäl att fortsätta att kritisera sjukförsäkringen för dess brister. “Den goda nyheten är – som alltid – att det är fullt möjligt för politiken, för riksdag och regering, att fatta beslut som löser problemen. Som lagar det som gått sönder. Som ger sjuka arbetare en rättssäker och trygg försäkring. Det är inte för mycket begärt.”
Sjukförsäkringen har gått sönder i Sverige – Politism 20/12
Det var lite av senaste tidens artiklar, det finns flera men de här ger iaf en bild av hur kritiken ser ut från olika håll och mot olika delar.
Nu är det snart jul och vi i föreningen passar på att önska alla en riktigt god jul. Vi önskar er en jul där ni inte anstränger er för mycket över gränserna, vi sjuka har ju en tendens att göra det när friska är lediga och vi vill hänga med så mycket vi bara kan.
Jag fann denna artikel i aftonbladet. Mycket tänkvärt inlägg i debatten om sjukförsäkringen. Länk kommer här.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/P3PAp6/f-kassan-jagar-sjuka-och-domer-ut-lakare