För ett tag sedan ställde vi en fråga till alla ordinarie ledamöter i socialförsäkringsutskottet. Vi har fått svar från alla och de svaren presenteras nu här. Efter att det kommit in mera svar så har inlägget uppdaterats. Det har också kommit en rapport från Försäkringskassan till regeringen om uppföljningen av sjukfrånvaron. Mera om det i slutet där vi plockat ut det om just sjukersättning, tidigare sjukpension eller förtidspension.
Vi ställde frågan “Beviljandet av sjukersättning 2017 blev inte ens hälften av de 18 000 individer som det getts prognos för. Nu har Riksrevisionen, Försäkringskassan själva och enskilda forskare pekat på att det är alldeles för svårt att få sjukersättning beviljad och vi har OECD:s hårdaste regler. Annika Strandhäll säger sig också anse att det bör göras generösare bedömningar. Ställer du som ordförande/vice ordförande/ ledamot i socialförsäkringsutskottet dig bakom ett förslag för generösare regler och bedömningar av rätten till sjukersättning?”
Linus Bylund, Julia Kronlid, Sverigedemokraterna.
Ja. Sverigedemokraterna anser att socialdemokraternas styrning av försäkringskassan har lett till en alldeles för tuff situation för många sjuka i Sverige. Det är orimligt att så många nekas sjukersättning som idag. Vi kommer inom kort att lansera en rad punkter avseende sjukförsäkringen som helhet, och en av dessa punkter är ett tydligt ställningstagande att det måste bli lättare att beviljas sjukersättning.
Teresa Carvalho, Socialdemokraterna.
Jag håller med om att sjukersättningen blivit ett allt för smalt nålsöga att passera igenom och anser att reglerna behöver ses över och tillämpas mer generöst.
Rickard Persson, Miljöpartiet.
Ja, det gör jag. Vi är väl medvetna om problematiken och anser reglerna ska vara mer generösa. Frågan bereds just nu på departementet.
Carina Ohlsson, Socialdemokraterna.
Mitt korta svar är ja, jag tycker att vi behöver se över möjligheterna till att i högre grad få sjukersättning beviljat.
Kerstin Nilsson, Socialdemokraterna.
Ja, jag ställer mig bakom generösare regler vad gäller rätten till sjukersättning.
Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraterna
Precis som Du påpekar så har Försäkringskassan lagt fram ett förslag till regeringen om att förändra regelverket. Jag tycker att den som inte återfår sin arbetsförmåga trots rehabilitering och andra insatser ska kunna beviljas sjukersättning. Jag ser ett tydligt problem i en alltför hård bedömning och delar bedömningen att en förändring måste till. Försäkringskassans förslag analyseras just nu av regeringskansliet och vi kommer få skäl att återkomma till det arbetet framöver.
Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet
Det enkla och korta svaret är ja.
Solveig Zander. Centerpartiet
Här kommer ett kort svar.
För oss i Centerpartiet är inte antalet beviljade eller avslagna den stora frågan. För oss är det ytterst angeläget att alla behandlas efter regelverket. D v s att FK har sitt samordningsansvar och ska ha kontakt med den sjukskrivne, arbetsgivare, vården och/eller arbetsförmedlingen. Det betyder för det första rätt beslutsunderlag att fatta beslut utifrån, vilket brister i dag. Dessutom menar jag och centerpartiet att rehabiliteringsinsatser ska sättas in fort. Det innebär både att t ex få sjukgymnastik, behandlingar eller att gå tillbaka till jobbet på delar av tid eller i den omfattning som är möjlig. Längre sjukfrånvaro är påfrestande för den som är sjuk. Alltså måste arbetsplatsen kanske anpassas. (Om man har en långvarigt sjukdom som innebär längre sjukskrivning behövs andra åtgärder t ex att byta arbete, omskolning etc.
Antalet beviljade/avslagna beslut visar om det blir väldigt många av det ena eller det andra att man måste veta anledningen till dem. Därefter snabbt vidta åtgärder!
Johan Forsell, Moderaterna
Vi har inte sett något förslag från regeringen på den här punkten. Om jag inte missminner mig ska en utredning titta på frågan och återkomma först i slutet av 2019. När vi ser ett framtida utredningsförslag presenteras kommer vi naturligtvis att ta ställning till det. Som du känner till förespråkar vi moderater regler som både ger goda möjligheter till rehabilitering och samtidigt uppmuntrar återgång i arbete. Regelverket ska vara långsiktigt och rättssäkert. Tina Ghasemi hälsar att Forsells svar får stå för henne och andra moderater i utskottet. Mikael Cederbratt, Lars-Arne Staxäng.
Emma Carlsson Löfdahl, Liberalerna
Den senaste tiden har vi sett att bedömningarna blivit annorlunda och att försäkringskassan hänvisar till ”normalt förekommande arbeten” som egentligen inte finns på arbetsmarknaden. Jag anser att det borde göras ett helhetsgrepp kring både sjukförsäkringen och sjukersättningen så att det blir en bättre och rättsäkrare bedömning!
Phia Andersson, Socialdemokraterna
Självklart ställer jag upp på att vi borde ha generösare regler och bedömningar av rätten till sjukersättning. Detta är en fråga som vi socialdemokrater har granskat särskilt och kommit fram till att det är nästan omöjligt att få beviljat sjukersättning vilket bör ses över.
Aron Modig, Kristdemokraterna
Vad gäller den konkreta frågan så har vi från KD:s sida idag inget konkret förslag om att förändra reglerna kring sjukersättningen. Dock följer vi såklart, precis som ni, utvecklingen på detta område.
Rapport från Försäkringskassan.
Det kom i förra veckan en rapport från Försäkringskassan med uppföljning av sjukfrånvarons utveckling och där kan man läsa att nu ligger frånvaron på historiskt låga nivåer.
Om just sjukersättning skriver Försäkringskassan
Historiskt lågt nybeviljande av sjukersättning
Fokus på rättslig kvalitet har lett till att det har blivit betydligt färre som beviljas sjukersättning
sedan 2015. Denna minskning fortsätter dessutom och under 12-månadersperioden fram till mars 2018 hade 5 330 personer beviljats sjukersättning. Försäkringskassan har lämnat en skrivelse till regeringen med förslag på lagändringar som skulle göra det möjligt att få sjukersättning för grupper som inte bedöms kunna återfå sin arbetsförmåga innan ålderspension men som ändå inte uppfyller dagens
regler. Regeringen har initierat en översyn av regelverket. Psykiatriska diagnoser är den vanligaste orsaken till att beviljas sjukersättning (drygt 40 procent). Det är samma diagnoser som inom sjukpenning som är de vanligast förekommande, men bland nybeviljade sjukersättningar förekommer också svårare psykiatriska diagnoser i större utsträckning.
Så nog finns både fog och utrymme för att flera får den sjukersättning som de borde få. Försäkringskassan skriver om anledningen till att det beviljas färre sjukersättningar.
Den mer korrekta tillämpningen har lett till att färre personer bedöms uppfylla kriterierna för att få sjukersättning. Det har i sin tur synliggjort en grupp av människor som varit sjukskrivna länge och som ofta inte har de förutsättningar som krävs för att kunna arbeta, men som inte har rätt till sjukersättning enligt det regelverk som infördes 2008. Med anledning av detta lämnade Försäkringskassan i november 2017 en skrivelse till regeringen med förslag till ändringar i nuvarande regler för sjukersättning.
Förslagen omfattar en förändring av arbetsmarknadsbegreppet samt att det finns viss möjlighet att beakta individuella omständigheter vid bedömning av arbetsförmåga för äldre sökande med få år kvar till ålderspensionen (Försäkringskassan 2017f). Nyligen publicerade Riksrevisionen en granskning som konstaterade att nekad sjuk- och aktivitetsersättning leder till sämre hälsa och ekonomi. Enligt granskningen är det inte Försäkringskassans tillämpning som är för strikt och de efterfrågar därmed förändringar av regelverket så att fler ska kunna få ersättning (Riksrevisionen 2018a).
Det verkar faktiskt som om det skulle kunna finnas ett underlag för att göra generösare bedömningar för rätten till sjukersättning om man ser till svaren vi fått. De som är för det väldigt tydliga i sina svar och de som inte är lika tydliga säger ju iaf inte tvärt nej. Hur de skulle ställa sig om frågan kommer i skarpt läge kan vara svårt att säga men det kanske finns något att jobba med iaf. Det ser dessutom ut som om det nu finns parlamentariskt stöd i riksdagen i den här frågan.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.