Idag skrev Solrosuppropet på “Det sociala löftet” formulerat av Förbundet Tillsammansskapet. Vi gjorde det genom ett tal som hölls vid Tillsammansskapets manifestation på Sergels torg i Stockholm. Talet livestreamades och du kan se det via Facebook här. Talet, som är skrivet och framfört av Ina Hallström, publiceras också i sin helhet nedan. Här kan du skriva på Det sociala löftet.
Hälsoklyftan
Det finns en som inte gör skillnad på folk och folk. Det spelar ingen roll vem du är. Om du är rik eller fattig. Om du är född i Sverige eller någon annan stans. Om du är ung eller gammal. Om du arbetar eller om du är arbetslös. Om du är höger eller vänster. Det finns en som inte gör skillnad på folk och folk. Det är sjukdomen.
Till skillnad från de som vill ställa sjukas rättigheter mot andras rättigheter… Som om sjukdomar tar en paus när du måste fly… Som om sjukdomar bromsar in när de närmar sig gränsen till Sverige… Som om sjukdomar försvinner när du blir av med sjukpenningen. Till skillnad från de som vill ställa sjukas rättigheter mot andras rättigheter… så vet vi att sjukdom drabbar utan åtskillnad.
Sjukdomar kräver inga pass. Sjukdomar väntar inte till efter löning. Arbete är inte en medicin.
Den som är sjuk vet att arbetslösheten inte är problemet – utan lönlösheten. Den som är sjuk vet att sjukdomen blir lättare att bära om du har andra resurser – som trygghet, ekonomiska förutsättningar, mat och husrum. Vi vet också att stress, oro över ekonomi och traumatiska upplevelser som flykt från krig skapar ohälsa.
Sjukdom drabbar alla utan åtskillnad, men ojämlika livsvillkor genererar i sin tur sjukdom. Vi vet att goda livsvillkor behöver fördelas mer rättvist. Vi vet att tillgången till god hälsa och vård skiljer sig beroende på vem du är.
Vi vet att avståndet mellan olika stationer i Stockholms tunnelbana kan mätas i förväntad livslängd. Livslängden vid en tunnelbanestation kan vara flera år högre än vid en annan. I Danderyd, där arbetslösheten är låg och inkomsterna är höga, ligger medellivslängden i topp med 83,7 år. Men när tåget rullar vidare söderut, så sjunker livslängden från station till station. Framme i Vårby gård är livslängden 79,5 år – flera år lägre än i Danderyd.
Inkomst och arbetslöshet påverkar hälsan till en sådan grad att forskare har börjat tala om en “hälsoklyfta”. För att förstå och motverka hälsoklyftan så räcker det inte att tänka enbart på sjukdom. Vi måste istället se hur ojämlikhet påverkar vår hälsa negativt. Vi måste se hur hälsa samverkar med andra faktorer. Sjukdom drabbar alla men sjukdom drabbar inte alla lika hårt. Effekterna av sjukdom blir väldigt olika beroende på vilka andra resurser du har.
Därför kan vi inte ha de hårdaste reglerna för sjukersättning av alla OECD-länder. Därför kan vi inte driva människor in i fattigdom och ytterligare ohälsa i arbetslinjens namn. Därför måste resurser fördelas jämnare. Våra livsvillkor får inte vara radikalt olika när vi drabbas av sjukdom.
Och då fungerar det inte att ställa olika grupper mot varandra. När vi gör det skapar vi en falsk bild där sjukdom isoleras och separeras ifrån de sätt på vilket sjukdom faktiskt levs. Eftersom vi bryr oss om sjukas situation så bryr vi oss om alla sjuka. Vi accepterar inte att någon annan människas eller grupps frihet ska tas ifrån dem till förmån för oss. För det finns en stor möjlighet att ”de” redan är en del av “oss”.
Det finns en som inte gör skillnad på folk och folk och det är sjukdomen. Därför skriver vi på det sociala löftet.
Skriv på det sociala löftet du med: loftet.tillsammansskapet.se
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.