Kommer ni ihåg att Försäkringskassan för ett år sedan gjorde en skrivelse till regeringen med önskemål om lagändringar för att kunna bevilja flera långtidssjuka personer sjukersättning? Sedan kom i våras en rapport från Riksrevisionen där man granskat och analyserat vilka effekter ett nekande av sjukersättning eller aktivitetsersättning har för individens inkomster, hälsa och användning av sjukförsäkringen. Regeringen har svarat på Riksrevisionens rapport och den 28 november debatteras och fattas beslut i riksdagen.
Jag har tidigare skrivit om Försäkringskassans skrivelse till regeringen om att göra reglerna för sjukersättningen mera generösa och rättvisa. Försäkringskassan skriver att det finns flera vinster med det. Det mest uppenbara är fördelarna för den sjuka, att slippa oroas för sin försörjning och att slippa förnya läkarintyg inför varje förlängning av sjukskrivningen. Men en sådan ordning skulle även betyda lättnader för Försäkringskassan och vården genom mindre antal ansökningar med kompletteringar och utredningar.
Riksrevisionen publicerade i april rapporten Nekad sjuk- och aktivitetsersättning – effekter på inkomst och hälsa där man sammanfattade resultatet:
Resultaten visar att ett nekande av SA i genomsnitt får negativa konsekvenser för individen. De som låg på gränsen till att beviljas ersättning förlorade i genomsnitt omkring 125 000 kronor per år jämfört med om de i stället hade beviljats ersättning. De uppvisade också sämre hälsa i form av relativt fler dagar som inlagda inom sluten vård. Lite tyder på att Försäkringskassan varit för strikta i sina bedömningar. I stället förefaller regelverket inte vara anpassat till de nekades möjligheter att försörja sig på arbetsmarknaden.
Riksrevisionen föreslår därför att villkoren för rätt till SA ses över i syfte att göra det lättare att beviljas ersättning. Riksrevisionen föreslår också att en lagstadgad bortre tidsgräns i sjukskrivningsprocessen inom vilken individens rätt till SA ska vara prövad bör införas.
Regeringen svarar på den rapporten i en skrivelse:
Regeringen instämmer i Riksrevisionens iakttagelser. Det är viktigt att en prövning av rätten till sjukersättning och aktivitetsersättning i pågående sjukfall sker utan onödigt dröjsmål./…/ Att regelverket behöver ses över har regeringen konstaterat. Nybeviljande av sjukersättning och aktivitetsersättning är på historiskt låga nivåer, och en översyn av regelverket för sjukersättningen påbörjades därför.
Den 28 november hålls en debatt i riksdagen om regeringens förslag (en del saker tuffar på även under en övergångsregering) som sedan avslutas med beslut.
Man kommer att debattera om det ska införas en tidsgräns i sjukpenningen där man undersöker om det finns anledning till att sjukpenningen ska gå över till att bli sjukersättning. Man kommer också att kunna höra diskussioner om hur dessa bedömningar ska göras och vad man ska ta hänsyn till vid bedömningarna. Du kan följa debatten via riksdagens webb-TV.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.