I sjukförsäkringen finns luckor, falluckor kanske man skulle kunna kalla dem? När det kommer till antal så går det säkert att få ihop 24 stycken, som en adventskalender eller kanske som en önskelista. En önskelista över det vi önskar bort. Vi ska varje dag presentera en brist, svaghet eller annat som behöver åtgärdas inom sjukförsäkringen. Korta inlägg och inte alltid med förslag på lösningar utan bara en problembeskrivning. Du gärna får komma med kommentarer om hur du ser på det. Vi tar idag lucka 16.
Den här pandemin har visat på flera brister i sjukförsäkringen, sådana som vi varit många att påpeka under åren. En sak som är helt kontraproduktiv, om man vill verka för hälsa hos befolkningen, är karensdagen. För att folk skulle dra sig för att vara hemma infördes en karensdag där ingen ersättning utgår. Resultatet blev naturligtvis att sjuka gick till jobbet och det handlar naturligtvis inte om bara en dag extra de släpar sig till arbetet, det kan vara en hel sjukperiod som tillbringas på arbetsplatsen. Det självklara är naturligtvis att den sjuke smittar sina kollegor men en annan mera långsiktig effekt kan vara att den framtida hälsan hos den som har sjuknärvaro blir sämre med eventuella flera och/eller långvariga sjukperioder.
Detta insåg man nu i och med pandemin att det är helt livsfarligt när det kommer till covid-19, folk smittar varandra på arbetet! Så togs då karensdagen bort och nu har man förlängt slopandet till och med sista april 2021. Det är ett slopande som borde göras permanent. Sedan finns det ett parti som vill att dag 15 i en sjukperiod ska vara utan ersättning, en karensdag efter 14 dagar. Vad ger det för effekt? Det är mera en disciplineringsåtgärd, är du sjuk så ska du inte ha ersättning varje dag, så det så!
Karensavdraget slopas fram till maj.
Och så kom det här alldeles nyss – Karensavdrag kan bli möjligt förhandla bort
“Regeringen föreslår att fack och arbetsgivare ska kunna förhandla bort karensdagen, också kallat karensavdraget, inom vård och omsorg. Syftet är att minska smittspridningen och göra det lättare att stanna hemma vid lindriga symtom.2
Man kan tycka att det är bra, just vård och omsorg är ställen där man inte vill ha smitta och där det finns stora risker att smittan sprids. Jag tycker dock att det är lika viktigt på alla arbetsplatser, särskilt på individnivå. Även sjuknärvaro utan smittorisk är en risk för framtida ohälsa.
Kan bara hålla med.
Men, det finns ju faktiskt i alla fall *en* utväg för de som är bevisat kroniskt sjuka och/eller funktionsnedsatta: man kan, med hjälp av läkarintyg, ansöka om högriskskydd hos Försäkringskassan. Då slipper man karensdagen om man ofta behöver stanna hemma, och arbetsgivaren slipper betala sjuklönen (så att man inte ses som så ekonomiskt betungande). Jag tror att det är alltför få som känner till detta.
Info hos FK: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld/sarskilt_hogriskskydd