Ibland går det att få en fråga man är engagerad i att få uppmärksamhet, att diskuteras av både debattörer och politiker. Det brukar vara bra och det som man vill åstadkomma. Det där med att lyfta frågan. Men ibland, fast kanske aldrig tidigare så mycket som nu, kan det bli alldeles för snurrigt. Om man ska diskutera en fråga är det bra om alla parter vet vad man diskuterar, blir så väldigt rörigt annars.
Vi har i många år kritiserat den orättvisa beskattningen av sjuka, det att sjuka betalar högre skatt än lönearbetare. Det finns flera debattörer som också kritiserat det men bara ett politiskt parti som tagit upp det gång på gång under åren och det är Vänsterpartiet. Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet hakat på och vill helt ta bort den skatteskillnaden, såsom man tidigare gjort för ålderspensionärer – eftersom den är så orättvis.
I regeringens budgetförslag föreslås alltså att skillnaden i beskattningen av sjuka och friska tas bort. Vi var många som gladdes över det och Vänsterpartiet hade det som ett krav på regeringen. Men sedan hände något.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gick ihop och skrev en gemensam reservation till regeringens budget. Alla de tre partierna hade sedan tidigare skrivit egna budgetförslag men kom som sagt på att de ville även göra en gemensam. Vi som bevakar den här frågan om skatteklyftan är som alltid på tårna och tog upp frågan med KD, SD och M. “Hur blir det med skatteklyftan?”
Samtidigt började benämningen “Funkisskatten” användas och missförstånden stod som spön i backen. Det finns ingen särskild Funkisskatt! hävdades det. Sedan vet jag ärligt talat inte om en del gjorde sig dumma eller faktiskt inte förstod men jag ska försöka förklara så att ingen ens kan låtsas att missförstå.
Det finns ingen särskild införd skatt som heter Funkisskatt. Det finns en orättvis beskattning av sjukas inkomster men den skillnaden har uppkommit av jobbskatteavdragen.
Löntagare har fått sex stycken jobbskatteavdrag som resulterat i att de betalar lägre och lägre skatt för varje gång det införts ett nytt. Sjuka omfattades aldrig av de skattesänkningarna.
Där uppstår då en skillnad, en skatteklyfta mellan sjuka och löntagare, sjukersättning och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension) beskattas högre än lön eller ålderspension. Det är detta som man alltså börjat kalla för Funkisskatt, skillnaden, klyftan är alltså det som avses.
Men är det så viktigt vad det kallas? Ja, om inte alla som diskuterar den förstår vad som avses. På Twitter började jag diskutera med de som jag nu kallar för “Tre-o-enigheten”, det vill säga KD, SD och M som lagt den där reservationen. Frågan jag ville ha svar på var:
Vill ni ta bort skatteklyftan mellan sjuka och friska?
Och det svarades men något svar i egentlig mening levererades inte. Representanter för KD och SD hävdade bestämt att den skulle tas bort. Följdfrågan blev “ligger det även i det gemensamma budgetförslaget, i reservationen?” KD och SD svarar ja på den frågan och Moderaterna svarar genom Maria M Sternergard som är moderaternas ansvariga i socialförsäkringsfrågor, nej…..
Jag kom inte längre än så. Någon från högern tyckte att jag bara skulle vänta och se men jag hävdar att så länge Tre-o-enigheten inte kan ge ett gemensamt och tydligt svar så anser jag att de inte alls vill ta bort den skatten. Moderaterna har iaf hela tiden varit tydliga med att avvisa regeringens alla förslag på förbättringar inom sjukförsäkringen, det får man iaf ge dem.
Så, finns det någon “Funkisskatt”? Ja, men bara om man vet vad man pratar om, varför den finns, hur den uppstått, för endast då kan vi prata om hur och varför den bör tas bort.
Vår socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kom in i diskussionen på Twitter igår och han kom till samma slutsats som jag, vi vill inte “vänta och se” och vi tror inte på något vi inte sett i ett gemensamt svar i skriftlig form och utgår därför ifrån att “Tre-o-enigheten” vill behålla skatteklyftan, den orättvisa beskattningen mellan sjuka och lönearbetare, Funkisskatten som den också kallas.
Nedan lite skärmdumpar från torsdagen på Twitter. Och om det skulle visa sig att jag har fel, att Shekarabi också har det, att det är så att helt plötsligt vill “Tre-o-enigheten” ta bort skatteklyftan mellan sjuka och löntagare så är ingen gladare än vi.
Så snacka ihop er, bevisa hur fel vi har!
Tomas Nordvall är Politisk sakkunnig & ekonom i Kristdemokraternas partiledarstab.
Maria M Sternergard är socialförsäkringspolitisk talespersonför Moderaterna.
Felix Byström är Räknenisse hos Sverigedemokraterna (han presenterar sig själv så)
Tack för att ni tar upp detta. Det är en livsviktigt fråga för mig, jag är en av de drabbade av högre och högre skatt. Det gör inte mig friskare och närmre till arbete, snarare tvärtom. Tack än en gång, hoppas att ni orkar fortsätta.
Jag har också försökt lista ut vad högerblockets budgetförslag (som ser ut att gå igenom om ett par timmar) innebär för oss med sjukersättning. Det finns ingen rak information – till skillnad från “riktiga” ålderspensionärer är ju sjukpensionärer inte någon intressant (läs stor) väljargrupp. Så ingen skriver om detta. Och som du visar går det inte att få raka svar direkt från politikerna heller.
En formulering i en debattartikel i ETC* antyder att nuvarande “funkisskatt” tas bort oavsett vilket budget som röstas fram, men att det genast införs ett nytt jobbskatteavdrag.
Men det avdraget handlar bara om en ny funkisskatt på 1800 per år, dvs. 150 kr per månad. Nuvarande funkisskatt handlar ju om betydligt mer, över tusenlappen per månad.
Så, kanske blir klyftan i alla fall betydligt mindre? Eller är det så att högerblocket behåller nuvarande “funkisskatt” och rentav utvidgar den?
Vi får alltså vänta och se, vi oviktiga…
* Formuleringen är att “Det här skulle innebära att funkisskatt återinförs”, se https://www.etc.se/debatt/hoegerkonservativa-vill-straffa-kroniskt-sjuka-och-funktionsnedsatta
Fortsatta spekulationer. Jag kan inte vänta!
Den här gången är det tidningen arbetet.se som skriver att högerblocket byter ut regeringens budgeterade skattereduktion för alla förvärvsinkomster, inklusive sjukpenning/sjukersättning och arbetslöshetsersättning, mot ett jobbskatteavdrag. Det är de där 1800 kronorna om året.
Men de skriver att skattesänkningen för sjuk- och aktivitetsersättning behålls, dvs. den som utan det nya jobbskatteavdraget skulle ha lett till lika beskattning för löneinkomster och sjukersättning. Så då är det är två steg framåt och ett tillbaka…
Jepp, det ser ut att vara klart. Det finns skattetabeller för 2022 för arbetsgivare på skatteverkets hemsida*. Givet att kolumn 1 forfarande är för löneinkomster etc., och kolumn 4 för aktivitets- och sjukersättning ser det ut så här (med 2021 års belopp för ersättningarna, jag har använt de belopp som anges på Försäkringskassans hemsida utan att räkna upp med nya basbeloppet).
Högsta beloppet på garantinivå 10036, skatt år 2021 (tabell 32): kolumn 1 1446 – kolumn 4 2201
Högsta beloppet på garantinivå 10036, skatt år 2022 (tabell 32): kolumn 1 1342 – kolumn 4 1435
Högsta inkomstrelaterade beloppet 19248, skatt år 2021 (tabell 32): kolumn 1 3819 – kolumn 4 5219
Högsta inkomstrelaterade beloppet 19248, skatt år 2022 (tabell 32): kolumn 1 3660 – kolumn 4 3796
Med andra ord, fortfarande en skillnad (på grund av det nya jobbskatteavdraget), men en mycket mindre skillnad.
*Se https://skatteverket.se/foretag/arbetsgivare/arbetsgivaravgifterochskatteavdrag/skattetabeller.4.96cca41179bad4b1aa8a46.html