Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

4 kommentarer

 1. Klas-Göran Karlsson
  Klas-Göran Karlsson at | | Reply

  Tack för att ni tar upp detta. Det är en livsviktigt fråga för mig, jag är en av de drabbade av högre och högre skatt. Det gör inte mig friskare och närmre till arbete, snarare tvärtom. Tack än en gång, hoppas att ni orkar fortsätta.

 2. Anna
  Anna at | | Reply

  Jag har också försökt lista ut vad högerblockets budgetförslag (som ser ut att gå igenom om ett par timmar) innebär för oss med sjukersättning. Det finns ingen rak information – till skillnad från “riktiga” ålderspensionärer är ju sjukpensionärer inte någon intressant (läs stor) väljargrupp. Så ingen skriver om detta. Och som du visar går det inte att få raka svar direkt från politikerna heller.

  En formulering i en debattartikel i ETC* antyder att nuvarande “funkisskatt” tas bort oavsett vilket budget som röstas fram, men att det genast införs ett nytt jobbskatteavdrag.

  Men det avdraget handlar bara om en ny funkisskatt på 1800 per år, dvs. 150 kr per månad. Nuvarande funkisskatt handlar ju om betydligt mer, över tusenlappen per månad.

  Så, kanske blir klyftan i alla fall betydligt mindre? Eller är det så att högerblocket behåller nuvarande “funkisskatt” och rentav utvidgar den?

  Vi får alltså vänta och se, vi oviktiga…

  * Formuleringen är att “Det här skulle innebära att funkisskatt återinförs”, se https://www.etc.se/debatt/hoegerkonservativa-vill-straffa-kroniskt-sjuka-och-funktionsnedsatta

 3. Anna
  Anna at | | Reply

  Fortsatta spekulationer. Jag kan inte vänta!

  Den här gången är det tidningen arbetet.se som skriver att högerblocket byter ut regeringens budgeterade skattereduktion för alla förvärvsinkomster, inklusive sjukpenning/sjukersättning och arbetslöshetsersättning, mot ett jobbskatteavdrag. Det är de där 1800 kronorna om året.

  Men de skriver att skattesänkningen för sjuk- och aktivitetsersättning behålls, dvs. den som utan det nya jobbskatteavdraget skulle ha lett till lika beskattning för löneinkomster och sjukersättning. Så då är det är två steg framåt och ett tillbaka…

 4. Anna
  Anna at | | Reply

  Jepp, det ser ut att vara klart. Det finns skattetabeller för 2022 för arbetsgivare på skatteverkets hemsida*. Givet att kolumn 1 forfarande är för löneinkomster etc., och kolumn 4 för aktivitets- och sjukersättning ser det ut så här (med 2021 års belopp för ersättningarna, jag har använt de belopp som anges på Försäkringskassans hemsida utan att räkna upp med nya basbeloppet).

  Högsta beloppet på garantinivå 10036, skatt år 2021 (tabell 32): kolumn 1 1446 – kolumn 4 2201
  Högsta beloppet på garantinivå 10036, skatt år 2022 (tabell 32): kolumn 1 1342 – kolumn 4 1435
  Högsta inkomstrelaterade beloppet 19248, skatt år 2021 (tabell 32): kolumn 1 3819 – kolumn 4 5219
  Högsta inkomstrelaterade beloppet 19248, skatt år 2022 (tabell 32): kolumn 1 3660 – kolumn 4 3796

  Med andra ord, fortfarande en skillnad (på grund av det nya jobbskatteavdraget), men en mycket mindre skillnad.

  *Se https://skatteverket.se/foretag/arbetsgivare/arbetsgivaravgifterochskatteavdrag/skattetabeller.4.96cca41179bad4b1aa8a46.html

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.