Det är oroliga tider nu för nästan alla men särskilt för oss som är engagerade i och beroende av en fungerande sjukförsäkring. Och tänker man efter så är väl alla medborgare beroende av att vi har en sjukförsäkring som fungerar så just nu borde alla ha en motiverande oro i magen. Hur ser sjukförsäkringen ut om den blir som regeringen föreslår och hur blir det om det blir Moderaterna/högerns förslag? Ledtråd: Moderaterna kallar i sitt budgetförslag ersättningarna från sjukförsäkringen för “bidrag”.
Ingen kan ha missat att vi nu har en övergångsregering och att imorgon, torsdag, drar första talmansrundan igång. Då ska talmannen träffa alla partiledare i tur och ordning för att fråga “jaha, hur var det här då? Finns det stöd för Magdalena Andersson som statsminister?” När talmannen tycker att det är dags att pröva frågan hålls en omröstning i riksdagen.
Låt oss anta att Magdalena Andersson inte får en majoritet emot sig och därmed blir statsminister, då är nästa steg att få igenom en budget. Om det skulle bli nuvarande regerings budgetförslag som går igenom så skulle det för första gången på väldigt länge betyda mindre dålig ekonomi för dem som i väldigt många år halkat efter i inkomst och ibland till och med fått se sin inkomst minska från ett år till ett annat.
Om regeringens budget i sin helhet går igenom kan vi se fram emot
- sjukperioden kan förlängas på grund av att nödvändiga insatser från hälso- och sjukvården eller arbetsgivaren har behövt skjutas upp av covid-19-relaterade skäl
- regeringen föreslår höjd garantinivå i sjukersättningen och aktivitetsersättningen.
- höjt bostadstillägg för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning
- taket i sjukpenningen höjs från 8 till 10 prisbasbelopp från den 1 januari 2022
- ökad flexibilitet i sjukförsäkringen vid dag 365
- mer flexibel förläggning av arbetstiden vid deltidssjukskrivning
- ökad trygghet för den som kallas in att arbeta vid behov
- förändrad arbetsförmågeprövning vid 62 års ålder, trygghetspension
- inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs från 8 till 10 prisbasbelopp för sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning och ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.
- sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning för att ta bort skillnaden i beskattning mellan ersättning och lön. Sjuka betalar i dag i snitt 10 000 kr mer i
inkomstskatt per år än den som arbetar
Ingen i hela landet blir opåverkad av hur sjukförsäkringen fungerar för alla kan bli sjuka eller skadade när som helst. Om vi istället skulle få en sjukförsäkring som reformeras av högern så kan vi radera alla punkter ovan.
Moderaterna skriver i sitt förslag till budget att:
- de avvisar regeringens förslag om höjda bidrag (!?) inom sjukförsäkringen och sjukersättningen
- de lättade villkoren för att få sjukersättningen avvisas
- den övre tidsgränsen i sjukförsäkringen återinförs 2023
- för att inte incitamenten att komma tillbaka i arbete ska försämras avvisar Moderaterna regeringens förslag att höja taket i sjukförsäkringen
- Moderaterna föreslår att den övre tidsgränsen vid 2,5 år i sjukförsäkringen återinförs för att få folk tillbaka i arbete
- Moderaterna avvisar regeringens förslag om att införa ytterligare undantag från
prövningen av den försäkrades arbetsförmåga efter dag 365 - avvisar regeringens förslag om stärkt försäkringsskydd för behovsanställda
- avvisar regeringens förslag om lättade villkor inom sjuk- och aktivitetsersättningen.
- Moderaterna säger också nej till förslaget om Trygghetspension.
Förutom att vi tydligt ser hur Moderaterna inte är intresserade av att se vettiga levnadsvillkor för sjuka så fortsätter de att kalla sjukförsäkringen för bidrag.
#BidragEllerErsättning är en tagg som vi tydligen får fortsätta med.
Säga vad man vill om politiken men långtråkigt är det inte iaf. Under dagen kommer som sagt talmannen att ha samtal med alla partiledare och när de sedan kommer ut ifrån det samtalet så kommer journalisterna att jaga dem för kommentarer.
Så här ser schemat för dagen ut.
10.00-10.20 Socialdemokraterna
10.30-10.50 Moderaterna
11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)
11.30-11.50 Centerpartiet
12.30-12.50 Vänsterpartiet
13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)
13.30-13.50 Liberalerna
14.00-14.20 Miljöpartiet
Oavsett politisk inriktning- eller parti bör vi definiera vad bidrag innebär. Vad ersättning genom försäkring innebär. T ex om en politiker som ju är en samhällsmedborgare får Studiebidrag, Barnbidrag eller EU-bidrag är det ett bidrag. Bidrag som bidrag! Bidragsmottagare! Oftast skattefinansierat bl a genom inkomstförsäkringen som sjuka betalar likväl som friska. Ingen skillnad där. (Kolla inkomstskattelagen)
Försäkring: Man betalar en premie som är förtidsinvesterade pengar och de investerade pengarna en försäkring som förhoppningsvis aldrig behöver realiseras orsakad av skada, olyckshändelse eller sjukdom för att nämna några.
Människor blir sjuka oavsett politisk tillhörighet, rätta mig om jag har fel.
dvs. politiska partimedlemmar som inte tagit emot ett enda bidrag kanske inte tål någon närmare granskning vilka BIDRAG de själva tagit emot.
Alla politiska partier bör skaffa kunskap i skillnad mellan bidrag och premiebetald/förtidsinvesterad ersättning.