Sällan har det väl varit så mycket glädje i grupper för sjuka och skadade, som har sin inkomst från sjukförsäkringen som det gör nu. Många har fått mellan 1500 kr och 2000 kr mera medan någon skriver att den har fått under hundringen. Många skriver att de är glada för andras skull men att de faktiskt är besvikna på att själva inte fått mera. Jag ska försöka reda lite ordning på det, förklara iaf i de bitar jag kan göra det för.
Till att börja med det viktigaste: alla har inte fått alla höjningar aktiverade ännu och syns därför inte i beskedet om utbetalning från Försäkringskassan. Den summa som står klar för utbetalning i slutet av januari kommer med största sannolikhet att bli större om den förändring du ser är liten, tänk på att det är en preliminär uträkning än så länge.
Då ska vi se, jag tycker att vi börjar med
Prisbasbeloppet.
Personer med hel sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning får
1 006 kronor mer i garantiersättning per månad eftersom garantinivån höjs med 0,25 prisbasbelopp och prisbasbeloppet för 2022 är 48 300 kronor, en höjning med 600 kronor jämfört med 2021. På Försäkringskassans sida “aktuella belopp” kommer du med ersättning på garantinivå se exakt hur hög din ersättning blir utifrån din ålder. Men tänk på att de ska ha hunnit ändra siffrorna till de som gäller för 2022, vilket de i skrivande stund inte gjort.
De med inkomstrelaterad ersättning påverkas också av ett förändrat prisbasbelopp.
När man räknar ut det tar man 2022:s prisbasbelopp dividerat med 2021:s prisbasbelopp och multiplicerar med förra årets inkomst så får man fram den nya ersättningen.
Det kan se ut så här:
48 300 dividerat med 47 600 = 1,0147….
Anta att din årsinkomst är 125 000
125000 multiplicerat med 1,0147 = ca 126 837 kr årsinkomst
Resultatet i det här exemplet blir alltså en ökning av 1 837 kr på ett år eller ca 153 kronor i månaden.
Sänkt skatt.
Alla med sjuk- och aktivitetsersättning får sänkt skatt. Hur mycket det blir i rena kronor beror på hur stor ersättning man har, ju mera skatt man haft desto flera kronor blir sänkningen. Dessutom har vi olika hög skatt i olika kommuner så det kan göra att även de på samma inkomst betalar olika mycket skatt. Hur stor skattesänkningen blir för enskilda beror alltså på storleken på deras ersättning, kommunalskattesats samt om de har andra förvärvsinkomster. Baserat på 2022 års prisbasbelopp och kommunalskattesatser beräknas skattesänkningen bli 9 605 kronor per år vid genomsnittlig kommunalskattesats för personer som fyllt 30 år och som har ersättning på hel garantinivå. För personer som har
högsta möjliga ersättningsnivå, och genomsnittlig kommunalskattesats, beräknas skattesänkningen bli 17 784 kronor per år.
Här en tabell som lite grovt visar ungefär var man hamnar utifrån inkomst och kommunalskatt. Tabell från Finansdepartementets uträkning.
Men det blir inte mindre för någon än 680 kronor mera i plånboken för den som har lägsta ersättningen på garantinivå. Men som sagt, bäst svar får man om man avvaktar och låter Försäkringskassan meddela när de fått allt klart.
Bostadstillägget.
Här går inte heller att säga att “så här mycket får vi” utan här spelar flera faktorer in. Din inkomst, din hyra (eller bostadsyta, lån osv om du äger ditt boende) om du har ett ensamboende eller om du delar det med någon.
För ensamstående:
*100 procent av din bostadskostnad upp till 3 000 kronor
*90 procent av din bostadskostnad därutöver upp till 5 000 kronor
*70 procent av din bostadskostnad därutöver upp till 7 500 kronor
Det högsta beloppet du kan få som ensamstående är 6 550 kronor.
Beloppet minskar om du:
*får bostadsbidrag för barnfamiljer
*har barn mellan 18–20 år som bor hemma, och barnet har en tillräckligt hög inkomst för att ses som självförsörjande
*har barn som fyllt 20 år som bor hemma och barnet inte får förlängt barnbidrag eller studiehjälp
*har en eller flera inneboende
*bedriver näringsverksamhet hemma.
Hoppas att någon blev klokare av detta, ibland kan ju saker nästan bli mera komplicerade ju mera man sätter sig in i dom. Mitt råd är att vänta med att bli besviken om det preliminära beloppet du fått besked om är lägre än vad du anser att du borde få. Det är flera förändringar och många parametrar som påverkar så ha lite koll på “Mina sidor” på Försäkringskassan, din eventuella digitala postlåda, mailen och dina sms. Men bäst är om man kan släppa det för stunden och kanske njuta av att det här året snart är slut och att nästa år iaf ekonomiskt blir bättre ist för sämre för det har vi också varit med om.
Hej!
Tack för att ni finns, Solrosupproret!
Jag har sjukersättning på 25 % och har fått 30 kronors ökning. Skattesatsen är densamma som 2021 dvs 30 %. Har vi med deltidsersättning inte rätt till skattesänkning eller kommer det att justeras tror du?
Anna i Härnösand