Skriven av

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

27 kommentarer

 1. Sture
  Sture at | | Reply

  Jättebra att Socialdemokraterna kommer med ett alternativ till det de kritiserar! Det låter dock som om denna tvåmiljardersinvestering kommer att vara bättre för den som är i fas3 – men naturligtvis framtidsmässigt sämre för alla andra. Enligt förslaget är det ungefär lika mycket som fas3 kostar idag.

  Det man inte räknar med är det uppenbara – att de som får en trygg anställning som betalas av staten inte kommer att anstränga sig för att söka något annat.
  Det kommer heller inte skapas några privata jobb runt dessa anställningar (eller… något kan säkert skapas, men jämförelsevis). I praktiken cementerar man alltså ett bidragsberoende där skattebetalarna skall subventionera löner för jobb som marknaden inte efterfrågar. Nationalekonomiskt självmål så klart.

  Jag tycker att fas3 är ett resultat av ett feltänkt system som bygger på bidrag och piska. S föreslagna variant är bidrag utan piska (ungefär likadant de argumenterade när de införde AktivetetsGaranting och plusjobb senast). I båda fallen är det en flathet att inte diskutera hur man skall förändra systemet och förutsättningarna i grunden.

  Mer pengar till vissa individer gör dessa individer gladare. Det är självklart. Men nationalekonomiskt är detta förslag vansinnigt. Det enda som gör det förståeligt är att nuvarand fas3-upplägg också är en återvändsgränd. Dock ej så dåligt för hela samhällets framtid som S:s förslag.

  Vad gör detta för S? Fler röster från bidragstagare. Avståndstagande från de som har förståelse för nationalekonomi. Antagligen går de plus. Om de sedan vinner valet (vilket de kan göra på andra meriter) så har de lovat något som kommer att försämra den Svenska ekonomin igen.

 2. Sture
  Sture at | | Reply

  Glömde:
  Förslaget har förstås potentiellt nnu högre undandträngningseffekt. I fas3 finns regler (som inte alltid efterföljs) att deltagare inte får ägna sig åt riktiga jobb (annat än som kort inkörning till anställning). Medan en anställd här inte känner sig utnyttjad (eftersom man har bidragslön) att jobba för den förening eller så man har. Det kommer rimligtvis resultera i att det kommer att dyka upp föreningar som med dessa subventionerade anställningar kan konkurrera med företag. Föreningar kan utföra kommersiellta sysslor och betala ut löner och är i grunden inte hindrade att konkurrera på exakt samma sätt som ett aktiebolag :)

  Däremot lär ren förvaringsverksamhet och terapijobb som prio1 och jobbfabriken försvinna eftersom de inte gör något vettigt. Vilket de iofs inte får enligt fas3 :D

 3. Anita
  Anita at | | Reply

  Många, fyllda 50, skulle nog nappa på utbildning om chansen ges då studielånet är omöjligt för dom. Men VILKA utbildningar och HUR länge? Ett år? Omöjligt. Men sämre kan det iaf inte bli för den enskilde och utgifterna blir dom samma. Ska bli spännande att se kommentarerna om “bidrag” (humm: Till vem/vilka ;-)) Nu sätts det solidariska samhället på prov. Spännande!

  1. Sture
   Sture at | | Reply

   @anita: De inom JOB har haft möjlighet till utbildning rätt länge. Det lär vara samma typ av utbildningar som erbjuds igen kan man tänka :)

   Utgifterna kommer inte bli desamma. Det måste av nödvändighet bli mycket dyrare med S:s förslag. Det betyder inte att det är dåligt. Man kan absolut tycka att det är värt att betala mer skatt för att de som är utsatta skall få högre bidrag. Men jag tycker om sanningar, så jag påpekar det uppenbar: Det kommer att bli dyrare – både på lång och kort sikt. Men de som får mer pengar blir glada!

   1. Andreas
    Andreas at | | Reply

    Det kan väl bli billigare? I dag betalar staten ut bidrag åt både Fas3-arbetaren OCH företaget som den jobbar gratis hos. Enligt S-förslaget är det bara arbetarens lön som staten ska betala under ett år. En utgift mindre, med andra ord.

    Utbildningarna som S-förslaget innebär, är att läsa gymnasieutbildning på Komvux eller gå på yrkeshögskola. Några såna möjligheter finns inte i Fas3.

    1. Sture
     Sture at | | Reply

     Hej Andreas!

     De som är i fas3 får sin aktivitetsersättning. Den är ibland under försörjningsstödsnivå och ibland runt 10k efter skatt (15k i lön eller nåt). Sedan får den som anordnar 225/dagen… .20-22 arbetsdagar gör mellan 4.5-5k i månaden. De som anordnar måste ha folk anställda. Inte sällan andra tidigare arbetslösa. Så av de pengarna går en del (till stor eller liten del beroende på anordnare) till nyanställningar.

     Avtalsenliga löner är förstås högre än 15k. Tänk dig … 20k. Då är det en kostnad för företage på ungefär 27k. Skall de betala 80-100% av den lönen så är det raskt lika mycket eller högre än vad det kostar idag. Dessutom kommer de att behöva arbeta ordentligt för att hitta företag som vill ta in folk under de förutsättningarna (annars hade det inte varit så många i fas3 idag med 62% rabatt om de får anställning), vilket förstås leder till mer utgifter för AF där deras personal får jaga plusjobsplatser (eller vad de vill kalla det den här gången).

     Sedan skall man lyckas hitta och finansiera massor av utbildningar. Alla studier om studier (ordlek ;) för långtidsarbetslösa säger att det inte leder till jobb om jag minns rätt. Så det är utgifter utan något belägg för att det skulle leda till jobb.

     Jag skulle vilja påstå att det är en matematisk nödvändighet att socialdemokraternas förslag kommer att kosta ansenligt mer än vad det kostar nu. Betyder inte att det är dåligt – det beror på hur man värderar. De som är i åtgärderna får ju mer pengar till exempel – det är bra för dem. Som du anar tycker jag att det kostar lite för mycket för att få de som har svårt att få jobb att trivas bättre i utanförskapet. Tycker det är bättre att satsa resurserna på att få IN dem.

     1. Andreas
      Andreas at | | Reply

      Sture, jag förstår hur du resonerar, även om jag inte håller med. Och jag förstår även att det är en väldigt stor och svår uppgift att få ut en långtidsarbetslös som mig i ett jobb, och det blir allt svårare för varje år som går.

      Problemet med Fas3 är inte *bara* att det är meningslöst (för det har många tidigare åtgärder också varit) utan att det direkt och konkret *förhindrar* och *försvårar* för folk att ta sig ur sin arbetslöshet. Under mina två Fas3 år som har gått, har jag varit på ett helt vanligt privat företag och utfört helt vanliga arbetsuppgifter, och jobbat i team med anställda som har en lön. Om jag istället hade legat hemma i soffan och tittat på TV i två år, hade någon fått ett jobb och gjort det jag har gjort. Dessutom hade staten sparat sådär en halv miljon. Förstår du vidden av vansinnet? Och jag tror knappast att jag är ensam.

      Och vilken skada skulle det göra, om AF kunde låta mig plugga ett par terminer på Komvux med bibehållet aktivitetsstöd, för att sen ta mig ur Fas3 och plugga vidare på högskolan? Då hade jag ju kommit UR min arbetslöshet på mindre tid än ett år, istället för att jag nu antingen ska ägna två år till med samma aktivitetsstöd åt nån meningslös syssla som att måla samma stol fem gånger, eller vara på ännu ett riktigt företag där jag ska utföra ytterligare en heltidstjänst som någon (ja, kanske till och med jag själv) hade kunnat ha som jobb?

      Staten förlorar på det. Samhället förlorar på det. Och Jag förlorar på det. Men det funkar bra, eller?

   2. susanna svensson
    susanna svensson at | | Reply

    Jag har tjatat om utbildning hela tiden i fas1 och 2 först när jag nästan var i fas3 fick jag min kurs. När den är klar är jag fast i fas3 som gratisslav på en gång kommer inte ens att ha några dagar på mig att söka jobb, men jag kommer i varje fall att se till att min anorndare inte kan utnyttja min kompetens gratis utan tänker välja någon inom nått område jag aldrig tidigare varken har utbildat mig eller jobbat inom

  2. Sture
   Sture at | | Reply

   Tror också att folk skulle nappa. Men jag tror inte att det leder till att de kommer i jobb. Men roligare än att sortera kläder på prio1 kan man ju ha :D

 4. Sture
  Sture at | | Reply

  Hehehe… ja, det finns onekligen exempel där anordnare (jobbfabriken till exempel) ser ut att bli feta på att få bidrag. Är man generös så kan man säga att anordnare tillhandahåller en tjänst till AF som AF efterfrågar. Det vill säga… det är inget bidrag utan ett uppdrag, precis som när företag anordnar utbildningar osv.

  När det gäller terapiarbeten på kommuner, landsting och föreningar, så är det ju ändå så att skattebetalarna finansierar en lön för något som marknaden inte vill ha. Jag inser att du (och många andra) inte vill ha fas3-platserna, men AF vill ju det så arnordnarna gör inget fel (i grunden – sedan gör säkert många fel).

  Skillnaden är att de pengar som idag anordnare får för att aktivera långtidsarbetslösa ofta går till anställningar (återigen duckar jag extremvarianter som prio1 och jobbfabriken) och inte sällan i satsningar som kan leda till riktiga jobb. Bidragen som går till arbeten inom kommun/landsting osv är bidrag som bara går till de personerna.

  Jag har personligen svårt att se att ett jobb som där skattebetalare skall finansiera 85-100% (alltså i praktiken (om man är elak) säger – ja, vi tycker att du är värdelös som produktiv person, men vi betalar din lön fast vi inte tycker att du tillför något) ska kunna leda till högre självkänsla. Själv skulle jag bara uppskatta pengarna.

  Som du säger finns redan generösa bidrag som nystartsjobb 62% (utöver särskilt anställningsstöd som är kasst för sökande) och det har inte fungerat särskilt bra – få ut i arbete. Jag tror inte mycket på den här typen av subventioner eftersom det trissar upp löner och leder till bidragsfokus istället för produktivitet. Och det här förslaget är ju ännu värre (ur den aspekten)!

  För att förtydliga eftersom du valde att missförstå avsiktligt (med glimten i ögat antar jag) – S kanske vinner röster från långtidsarbetslösa som får mer pengar. De kommer att få problem om de vinner valet eftersom förslaget uppenbart är dåligt för sveriges ekonomi.

  Varför är det dåligt för Sveriges ekonomi? förslaget kostar en hel del, har negativ inverkan på arbetsvilja och det finns inget som får någon att tro att det skall leda fler jobb än deras tidigare AGA eller plusjobb (det senare var i princip samma sak som det de föreslår nu och det gav inget i form av jobb- ingen åsikt utan fakta).

  Fördelen är att en grupp utsatta mår lite bättre för att de får mer pengar. Om en del, som du tror att de ska, får för sig att de är värdefullare på arbetsmarknaden för att de får högre bidrag på en (antagligen framkrystad politiskt) tjänst inom det offentliga – så får det de personerna att må bättre. Kanske kan man ljuga för sig själv och andra att man är efterfrågad på arbetsmarknaden på det sättet. Jag tycker inte att man behöver ljuga – man är inte mindre värd som människa för att man är långtidsarbetslös. Uppenbart är man mindre värd på arbetsmarknaden. Inga bidrag i världen förändrar det.

  Jag hör till dem som är mer intresserad om vad som är bra för sverige. Påstår inte för ett ögonblick att det skulle vara fas3. Men S förslag är ännu sämre eftersom det förklär sig och cementerar bidragssamhället. Och kommer att bli dyrare (rätt uppenbart).

  Vad tycker jag vore bättre? Jag vill ändra på systemet från början till slut. Men om vi tänker oss att systemet är detsamma (a-kass, job). Då tycker jag att man skall begära så mycket man kan av anordnarna så att inte personer som Ivan Daza kan gå så mycket i vinst – eftersom han borde erbjuda mer till de jobbsökande han har i sina fabriker (tycker iaf jag).

 5. maria
  maria at | | Reply

  Undrar hur det är tänkt med fördelning arbete/utbildning, ska de utan gymnasieutbildning får utbildning och de andra arbete?
  KD sa att en stor del har psykiska, fysiska eller sociala handikapp vad ska de erbjudas?
  Själv har jag inte fått en enda insats i varken fas1, 2 eller 3 utan varit bland de 20% som inte fått någon plats förrän nu när jag fick 4 ställen att välja på, varav ett var vad jag kallar reguljärt arbete med montering.
  Det jag valde är ett ställe där det verkar som man främst gör egna projekt, en del skriver böcker eller håller på med uppfinningar, så jag tänkte mig att det får väl bli en bok då som skattebetalarna betalar 5000 kr per månad för.

  1. Sture
   Sture at | | Reply

   Kasst att du inte fått en enda insats i joben. Frågade du efter någon? De borde iofs ha erbjudit dig kan man tycka :) Skriv en attans bra bok!

 6. Sture
  Sture at | | Reply

  Hej Andreas!

  Tack för ditt trevliga svar. Uppskattar mycket ditt konstruktiva sätt att förklara varför du tror att vi tänker olika. Respekt. Jag skall göra mitt bästa för att svara.

  Låt mig understryka att jag inte tycker att fas3 är särskilt bra. Jag tycker bara att S förvaringsvariant med lön är sämre. Jag tycker att den är sämre för att den är dyrare och för att den ger mer bidrag till oss (ja, jag är fas3) som inte arbetar just nu. Man VET att högre ersättning för att inte jobba (i detta räknar jag in jobb som är konstruerade för att vara sysselsättning) gör att folk kämpar mindre.

  Angående fas3 så tror jag att du generellt har fel angående effekterna. Men jag vet inte, för jag vet inte vad du varit med om. Om du har jobbat i ett helt vanligt företag och utfört vanliga arbeten och inte fått betalt så låter det helt fel. Men det är det också eftersom det bryter mot reglerna. Jag har vari på flera ställen och jag är med i en liten förening där alla är (eller har varit) fas3 och ingen av oss har varit på fas3-platser som varit riktiga jobb. Det betyder inte att du inte varit det, men jag är lite skeptisk till att det ser ut så generellt. När jag varit på fas3-anordnarmässor har det inte funnits ett enda sådant företag där. Däremot finns det fullt av terapiföretag som prio1 och andra återvinningsföretag/föreningar som bara existerar för att de tar emot fas3. Det de gör efterfrågar ingen – förutom af som tycker om att de sysselsätter männsikor.

  Vad för skada skulle det göra om AF lät dig plugga på komvux med aktivitetsstöd? Det är är lurigt tycker jag. Det vanligaste argumentet är väl att det är orättvist för dem som tar CSN för att göra samma som du. Det låter rimligare att ge dig dispans för CSN? Det hade gett dig samma möjligheter utan den negativa effekten.

  Angående att måla om samma stol fem gånger så låter det helt meningslöst. Jag måste fråga dig varför du sysslat med sådant? Vet inte vilken ort du är på, men om det finns någon tätort i närheten så måste det finnas ett femtiotal anordnare att välja på. Det måste väl finnas något meningsfullare än att måla om stolar :)

  Jag tycker att resurserna skall läggas på att se till att folk inte mår alltför dåligt nu och sedan som attan för att möjliggöra anställningar osv. Inte att ge folk full lön för att ha plusjobb (eller vad de nu vill kalla det) på kommunen. DET om något är att cementera ett utanförskap. Det är jättesvårt att ta sig ur fas3 (jag vet). Då skall man ha en rejäl morot om man lyckas.

  1. Andreas
   Andreas at | | Reply

   Sture,

   Jag har inte varit på nån plats där man målar samma stol fem gånger. Som sagt, så har jag varit i två år på ett riktigt företag och haft helt vanliga arbetsuppgifter. Men NU när min tid där går ut efter två år, så tänker AF sätta mig på ett sånt jäkla pysselsättnings-center, där jag vet att man bara gör meningslösa saker för att få tiden att gå. Jag ryser vid bara tanken. (Och jag kommer faktiskt inte att ställa upp på det.)

   Ja, och jag vet också att det “inte är meningen” att man ska utföra riktiga arbeten under Fas3, men som vanligt kan “verkligheten” och det som är “meningen” se väldigt olika ut. Själv skulle jag dock föredra att utföra ett riktigt arbete istället för att pyssla, så därför är jag väldigt positiv till sossarnas förslag, som innebär att man SKA utföra ett riktigt arbete, och få betalt för det. Det är inte en “förvaringsplats” de vill införa, som du skrev. Förvaringsplats är det vi har nu och kallar Fas3.

   Tyvärr kan jag inte få studiemedel från CSN till att plugga gymnasiepoäng, eftersom jag förbrukade dem för 15 år sen när jag läste in min grundläggande gymnasieutbildning på Komvux, alltså kärnämnena. Det är inte det jag vill läsa nu, utan kurser som skulle hjälpa mig att sen komma in på högskolan. Men CSN beviljar inte studiemedel för två terminers heltidsstudier på gymnasienivå åt mig. Men om jag hade kunnat behålla mitt aktivitetsstöd, hade jag kunnat plugga in det på två terminer och sen varit UTE ur Fas 3. For ever! Som reglerna ser ut nu, kommer jag faktiskt ALDRIG att komma ur Fas 3, vilket känns lite synd när jag faktiskt bara är 35 och skulle kunna göra så mycket i mitt liv.

   1. Sture
    Sture at | | Reply

    Tack för ditt förtydligande. Ibland följs inte reglerna förstås. Men varför drivna människor som du stannar om du inte är nöjd är oklart för mig.

    “jälv skulle jag dock föredra att utföra ett riktigt arbete istället för att pyssla, så därför är jag väldigt positiv till sossarnas förslag, som innebär att man SKA utföra ett riktigt arbete, och få betalt för det. Det är inte en ”förvaringsplats” de vill införa, som du skrev. Förvaringsplats är det vi har nu och kallar Fas3.”

    Ja, fas3 är i mångt och mycket förvaring. Men billigare än att ge folk pengar för förvaring. Sossarnas förslag kommer INTE leda till riktigt arbete. Inte mer än fas3. Det enda som kommer att ske är att de kommer tvingas hitta på terapiarbeten i kommuner osv och betala full lön för något som inte efterfrågas (eller skjuta till pengar i vård osv iofs – det kan ju vara bra, men skall inte vara en a-marknadsåtgärd).

    Det finns som sagt redan 62% rabatt med a-kassa idag… ja, till och med 85% med särskilt anställningsstöd idag och företagen anställer inte oss i fas3 iaf. Jag såg sossarnas taleskvinna på TV häromdagen (aktuellt tror jag). När hon fick frågor om detta så sade hon att AF skulle jobba bättre för att få ut folk i jobb än nu. Jaha… så AF gör ett dåligt jobb nu, men kommer att göra ett bättre jobb om sossarna vinner… fast de då skall få ut 10tusentals långtidsarbetslösa i jobb med ungefär samma bidragsnivåer som nu? Troligt! ;) Nej… det här är gammal skåpmat med totalt orealistiska förväntningar. Du kanske kommer att uppskatta högre ersättning om sossarna vinner, men det är allt. Inget riktigt jobb kommer av höjda bidrag.

    Angående CSN så låter det tjurigt för dig! Synd att du råkade bränna det där stödet när du var 20. Finns inga förmildrande omständigheter? Man får väl 6 års CSN?

 7. Klas
  Klas at | | Reply

  S-förslaget om att avskaffa FAS 3 – halvhjärtat och hjärtlöst

  http://www.arbetarmakt.com/2012/10/s-forslaget-om-att-avskaffa-fas-3-halvhjartat-och-hjartlost/

  1. Andreas
   Andreas at | | Reply

   Väldigt ogenomtänkt rubrik där. Om något är hjärtlöst kan det väl inte samtidigt vara halvhjärtat.

  2. Sture
   Sture at | | Reply

   “Det vore idag inte så svårt att garantera alla människor ett arbete om det fanns en vilja att åter rusta upp den offentliga sektorn och beskatta de rika och de stora kapitalägarna”

   Din artikel är full av kritik av sossarna utan att erbjuda handling utöver ovan. Antar att det finns liknande förslag som (V) (fast extremare?) där 100-tusentals jobb skall “skapas” genom att höja skatter och anställa folk i offentlig sektor. En taktik som både förståelse för nationalekonomi, eller (om man behöver) insikt om hur kommunisternas försök i olika länder att driva igenom detta – leder till ekonomiskt förfall.

   Som tur är så har Klas och extremvänstern inte särskilt mycket stöd i vårt demokratiska samhälle.Deras romantiska längtan efter – och förhärligande av – revolution är något som jag tar avstånd från. De är inte mer sympatiska än extremhögern i mina ögon – även om de gömmer sig bakom ridåer av kamratskap. Om jag är vänlig så kan man ta avståndstagandet av stalin på allvar och tro på det som står på deras sida. Då kan jag bara tycka att det måste vara extrem naivitet som får en att tro att samma tankar som lett till massivt förtryck i Cuba och Soviet (och hela östeuropa och Kina – den här gången skulle leda någon annan stans.

   Ungefär samma logik som “Jag tror på nazismen, men tar avstånd för den effekt den fick i Nazi-tyskland”.

 8. Sture
  Sture at | | Reply

  http://www.dn.se/debatt/lat-deltagarna-i-fas-3-arbeta-inom-vardsektorn

  Det minst dåliga förslag om fas3 jag hört på länge. Förutsatt att nationalekonomerna har rätt i att de inte har negativa effekter finns det några invändningar som de kanske inte tänkt så mycket på:

  1) Deltagarna får inte mer betalt. De har fortfarande sin vanliga ersättning. Om jag inte missförstått deras förslag. Min uppfattning är att många inom fas3 tycker att deras ersättning är alldeles för låg. Även de som har 9-10k i månaden.

  2) Förslaget är att människor frivilligt skall få jobba med riktiga arbetsuppgifter inom vården utan att få betalt. Jag gissar att man kommer att finna att det kanske är rätt få av de som är i fas3 som vill jobba “gratis” inom vården – trots att det kan leda till kompetenslyft. Detta är dock inte en kritik mot förslaget i sig – om få väljer det så gör de det. Vill bara påstå att jag inte tror att det kommer att få så stort genomslag som artikelförfattarna tror.

  1. Andreas
   Andreas at | | Reply

   Min spontana reaktion är att det låter som en farlig idé. Folk som jobbar inom vården, ska ha ett fundamentalt intresse av att hjälpa sjuka och svaga människor. Alla har inte det. Vården är väl det sista yrket som ska fungera som nån slutstation för arbetslösa. Jag förstår naturligtvis att de arbetslösa inte skulle få en skalpell i handen och utföra nästa hjärnoperation, men även om de skulle göra sysslor som undersköterskor eller liknande gör, så tycker jag att det vore käpprätt fel. Om jag skulle hamna i en situation där min hälsa är beroende av sjukvård, så vill jag nog INTE få det från någon som egentligen önskar att han fick syssla med något annat.

   1. Sture
    Sture at | | Reply

    Intressant synpunkt! Jag tänkte nog att de som inte vill jobba inom vården inte kommer att välja det istället för en vanlig fas3-anordnare eftersom de inte får något mer betalt.

    Varför tror du att detta förslag skulle leda till att folk som inte vill vara i vården skulle välja det? Jag hade aldrig valt det i alla fall. Om jag inte skall få betalt vill jag göra något som intresserar mig. Just nu inom IT (pers. anm.)

    1. Andreas
     Andreas at | | Reply

     För att det är som att välja mellan pest eller kolera. Man kan även välja att inte vara med i Fas3 över huvud taget, vilket jag själv har valt att inte längre vara från och med om ett par veckor, men det är nog långtifrån alla som har den ekonomiska möjligheten att göra det valet. Tror du att de som har en fas3 plats i dag är nöjda med den för att de har valt den? För annars hade de ju kunnat välja en annan? Det är inte direkt nåt smörgåsbord av alternativ som presenteras för den arbetslöse.

     Och jag tror även att vårdyrkets status skulle sjunka kraftigt om det gjordes till en fas-3 sysselsättning istället för ett yrke. Vilket i sin tur skulle leda till sämre löneutvecklig. Ja, jag har svårt att se några fördelar med förslaget.

 9. Fredrik
  Fredrik at | | Reply

  Jag måste bara lägga mig i diskussionen!

  Jag tycker att ni glömmer en väldigt viktig sak i denna “debatt”. Ni diskuterar vilken lösning som är den bästa, vilket jag har full förståelse för. Dock kan man aldrig komma ifrån att fas3 är en inhuman lösning på ett stort problem, arbetslösheten! Det spelar ingen som helst roll om fas3 är en bättre lösning än den som S föreslagit, det som spelar roll i sammanhanget är att det finns människor inblandade. Människor som ska leva i dessa reformer och förhoppningsvis överleva.

  Att välja mellan två reformer med samma resultat och utgå ifrån kostnaden är oerhört småsint! När man genomför reformer så måste man ha människorna i dessa reformer i beaktande, allt annat är egoistiskt! Vill vi leva i ett välfärdsland där solidaritet ska genomsyra vårt levnadssätt måste vi även acceptera kostnaden. Det kostar att ta hand om människor, en kostnad som jag mer än gärna betalar! En kostnad jag däremot INTE vill betala är 5000/mån till den “barmhärtige samariten” som så godhjärtat tar emot GRATIS arbetskraft!

  En annan aspekt på det hela är att fas3 och utförsäkringarna från försäkringskassan hänger samman. Idag blir sjuka människor utförsäkrade. De är för “friska” för att få sjukersättning och de är för sjuka för att jobba. Vart hamnar dessa personer om de vill överleva? Fas3 eller hos socialen! Att veta att sjuka människor inte bara ska tvingas till att jobba utan även att jobba för minimal ersättning är skrämmande och det gör mig otroligt ledsen!

  Oavsett om S lösning inte ger bättre resultat än dagens fas3 så är lösningen mycket bättre ur ett individperspektiv, ett perspektiv som VÄLDIGT många gånger faller i glömskan i dagens politiska debatt. Att värna om människorvärdet och solidaritet är ALDRIG fel, inte ens om det kostar någon miljard extra.

  Pengar får aldrig gå före människovärdet!

 10. Socialdemokraterna gör utspel utan nytt innehåll | Mikael Persson

  […] YJ | AF | CK | LO-B | JW | MM | RB | PH | SR | Arbetet | FIB | DJ | AIP | CN | R&D | KA | SU | EX | SvT | SvD 1, 2 | DN 1, 2 | DA 1, 2 […]

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.