Artikelförfattare

4 kommentarer

 1. Malin Hammarström
  Malin Hammarström at | | Reply

  Du skriver så klokt. Visst finns det ett motstånd mot sjukersättning. Att bli sjukpensionär är på något vis förknippat med ett misslyckande. Något som arbetslinjen och tonen från våra ledande politiker bara förstärker när de säger att färre måste försörja fler.

  Men någonstans längs vägen måste man också inse att sjukersättning inte är ett val. I många fall – alltför många – är det samhället som har misslyckats. Men samhället lägger ansvaret på oss, trots att det är DE som många gånger har misslyckats med att tillhandahålla vård, skapa bättre möjligheter för funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden, och vara rädda om människor som är sköra.

  Ibland är det ingens fel. Vissa sjukdomar kan inte förenas med arbete. Men många gånger känner jag att någon, någonstans, borde ha brytt sig litet mer, gått den där extra milen, istället för att bita sig fast i byråkrati och paragrafer och resurser.

  Man sparar inte pengar på korta perspektiv. Det blir bara dyrare i längden.

 2. Monica Armini
  Monica Armini at | | Reply

  Helt rätt Malin. I mitt fall har rehabiliteringen inte alls följt någon röd tråd. Det är jag som har fått hitta mina egna platser till stor del, och först det senaste halvåret har jag haft en arbetsterapeut inkopplad för att kolla så att arbete och sjukdom fungerar bra ihop.
  Hade jag fått rätt hjälp från början hade man kanske kunnat spara mig några år av sjukskrivning och inte minst en kommande sjukersättning. Det hade varit en stor besparing för staten. Och minskat min egen stress avsevärt.
  Tack för att du läste och kommenterade!

 3. Christine Holmberg at | | Reply

  Ligger så otroligt mycket i både texten o kommentarerna.
  OM vi sjuka fått ett bättre bemötande, bättre förståelse hade vi (eller i alla fall flera av oss) kanske kunnat må bättre. Vi är alltså många som fått förlängd sjukdomstid o förvärrad sjukdomsbild av hur vi blivit behandlade o bemötta. Detta tvivel o påtryckningarna om att vi inte duger om vi inte jobbar har pressat många långt över rimliga gränser och dessutom fått oss att ha en skev självbild med tiden. Det hjälper INTE till, varken att närma sig arbetsmarknaden eller ett hälsosamt liv. Det går inte att enbart ta sig an symtom utan det gäller att gå till grunden med grundorsakerna. Detta gäller inte bara sjukdomar o ohälsa utan även sjukförsäkringen o samhällssynen.
  Som det är nu går vi åt helt fel håll!
  Och synen på att det är ett misslyckande att få sjukersättning o bli sjukpensionär när det verkligen är befogat, ja den synen måste bort. Det är inhumnat att lägga den tyngden på individen som har nog att kämpa med sin hälsa.

 4. Monica Armini
  Monica Armini at | | Reply

  Tack Christine!
  Du har helt rätt. Ett bra bemötande från samhället hade gjort mycket för både hälsa och självkänsla. Stigmatiseringen som pågår nu är inte bra för någon. Det stressar både sjuka och friska. Rädslan över att hamna i utanförskapet är inte nyttig.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.