Tankar i december. “Man blir ju inte friskare av en höjd ersättning.”

I torsdags var det debatt i riksdagen om utgiftsområde 10 där bland annat sjukförsäkringen debatterades. Ni vet hur man brukar säga att “ingen blir frisk av att bli fattig”? då brukar man mena att det är en urusel idé att utförsäkra sjuka människor eller att ha så låga ersättningar att folk inte klarar sig. Solveig Zander, Centerpartiet, ville vara lite tvärtemot och sa därför: ingen människa blir frisk av höjda ersättningar. Så fel hon har.

Om vi börjar med Zanders uttalandet så kan vi faktiskt nöja oss med att visa ett försök som visar att Zander är helt fel ute och uttalandet speglar nog mera en icke förlåtande politisk syn på människor och deras rätt till fungerande trygghetssystem. det har gjorts försök där psykiskt sjuka fick 500 kronor extra i månaden utan krav eller villkor och gissa vad? De mådde bättre! Av 500 kronor. Det är ett lästips till Zander under julledigheten.

Marianne Pettersson (S) inledde debatten om sjukförsäkringen med att säga att alla som kan ska arbeta och kan man inte det ska det finnas rehabilitering och en trygg sjukförsäkring. “Det har vi ju hört förut”, skulle man kunnat svara på det, gör något åt det då!
Pettersson fortsätter: “Regeringen har därför tillsatt en utredning för att se över sjukförsäkringen, bland annat när det gäller normalt förekommande arbete. Någon exakt definition av vilka arbeten som är normalt förekommande finns inte. Man ska även se över särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmågan. Utredningen ska också analysera hur sjukförsäkringens regelverk förhåller sig till dagens arbetsmarknad. Utredningen ska lämna ett delbetänkande i januari 2019.

Samtidigt har regeringen beslutat om en ny funktion: en nationell samordnare för sjukförsäkringen, som ska utgå från individens resa genom sjukförsäkringen så att den på allvar hamnar i centrum. En trygg och välfungerande sjukförsäkring är en grundbult i den svenska modellen. En utmaning är att säkerställa att myndigheterna samverkar tillräckligt i sitt arbete för att ge människor det stöd de behöver.”
Ja, det låter bra men nu måste det genomföras också. Och med tanke på att den budget som ligger nu inte gynnar det arbetet precis när man drar ner på resurserna till Arbetsförmedlingen inns farhågor att det kommer att fortsätta ungefär som förut.

Och så sa Solveig Zander (C) lite mera: Vi vill även förkorta den första sjukskrivningstiden som läkarna ger. Det är viktigt att vi kortar allt som har att göra med att verifiera att man är sjuk. 

En stund i debatten blev det repliker mellan Nooshi Dadgostar (V) å ena sidan och Julia Kronlid (SD) och Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) å andra sidan. Det blev en del om budgeten som övergångsregeringen lagt och hur den budget M och KD lagt slår mot sjuka. Stundtals ganska hetsigt och det gillas för det betyder att folk är engagerade, det är bra.

Så här på dagen före dagen orkar man kanske inte med långa texter eller debatter men lyssna gärna på hela debatten när du får tid och lust för den är bra och tydlig och ger en bild av var partierna står och hur de resonerar.

Riksdagsdebatt om Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.