Tankar i december. Pengar är inte allt.

Visst har ni hört det? Att pengar inte är allt, att hälsa inte kan köpas. De som tror på det har antagligen aldrig varit utan pengar en längre tid. Och det finns försök som visar på motsatsen.

Om du har en sjukdom kanske det inte går att slänga upp en förmögenhet för att bli frisk men du kan helt må bättre eller iaf mindre dåligt om du vet att du kommer att kunna både bo, äta och slippa oroa dig. Det har gjorts ett försök där människor med psykisk sjukdom fick 500 kronor extra varje månad utan motkrav eller villkor för hur de skulle använda pengarna och gissa vad? De skattade sitt mående mycket bättre. Femhundra kronor i månaden är inga stora summor men när man lever på marginalerna varje månad kan det räcka med en sådan liten förstärkning av ekonomin. 500 kronor extra per månad gjorde dem friskare

Man kan ju också vända på det och fundera på om fattigdom och ekonomisk stress inte skapar ohälsa. Det vet vi ju också, det är bara att titta på uppgifterna om livslängd och hälsa utmed tunnelbanans linje i Stockholm där de stationer med ekonomiskt starka samhällen mår mycket bättre och ju längre ut man kommer desto sämre hälsa.
Din bostadsort avgör när du dör.

Och nu har vi en budget som gynnar friska och arbetande med stark ekonomi på bekostnad av sjuka och arbetslösa. Igen. Bara att tänka på det kan skapa stress. Spelar pengar någon roll för hur man mår och om det gör det, varför då sänka ersättningarna och försvåra chansen till att överhuvudtaget få rätt till dem. Det förlänger sjukdom och försämrar chansen att återfå arbetsförmåga.

Artikelförfattare

Lisbeth Lippe Forsberg

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.