Artikelförfattare

Lisbeth Lippe Forsberg

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

11 kommentarer

 1. Lennart
  Lennart at | | Reply

  Hej!

  Det finns undantag. MEN. Till 99% (godtycklig siffra) av alla fas-3 platser handlar inte om att man arbetar med något relevant. Prio1 leker butik – utan fas-3 deltagare så finns det ingen verksamhet, jobbfabriken har små projekt om att intervjua gamla osv. De 31 000 människorna utför i princip inga jobb som någon är beredd att betala för. Istället skulle arbetstillfällen försvinna i och med att ett antal personer är sysselsatta med att sysselsätta (pun intended) eller stärka folk på fas-3 platser.

  Detta betyder inte att jag tycker att fas-3 systemet är bra. Ville bara säga emot angående den fina tanken med att det skulle skapa jobbtillfällen om alla i fas-3 skulle gå hem :) Fast… några jobb på akutpsyk skulle väl behövas. En del av dem i fas-3 mår mycket dåligt och mår antagligen bättre i en social miljö än ensamma hemma.

 2. Lennart
  Lennart at | | Reply

  @Lotta:
  Jag tror inte att de flesta fas3 platser ger relevant arbetslivserfarenhet. Men om vi skall vara ärliga så har nästan inga liknande åtgärder sedan 80-talet gjort det heller (nej, inte när nuvarande opposition var vid makten heller).

  Rehabilitering? I större utsträckning i alla fall. Här tänker jag i och för sig att gemenskap och socialt umgänge och rutiner är rehabilitering för många som varit borta från arbetsmarknaden längre. Men inte för alla.

  Jag är inte säker på om jag tycker att regeringen skall kritiseras om de säger sanningar. Största fördelen med att vara ute på en arbetsplats är ju att du inte är hemma utan kontaktytor. Vet inte hur många gånger jag har hört att folk tycker de klarar sig bättre själva. Fast… det har ju inte kommit ur sin situation på 3+ år, då är det kanske dags att pröva något annat? Tror du att det är bättre om alla som idag är i fas3 skulle skickas hem? :)

  Visst tycker vi alla att AF borde ha resurser och kompetens för att assistera i början av en arbetslöshet. Men med löner på 23-25k för arbetsförmedlare, när kommersiella rekryterare har c:a 10k högre, så är det svårt att rekrytera dem som är bäst på att hitta vägar ut till jobb. Istället är AF fullt med välvilliga beteendeveteare och socionomer som ofta inte hinner med så mycket annat än administration. Deras arbetsbörda är tung och de gör säkert sitt bästa, men AF som myndighet är väldigt ineffektiv.

  1. Lotta Larsson at | | Reply

   Det är just tänket att “Ok, om man inte ska ha FAS3, då ska vi alltså ha allt som det var innan” som gör att det blir sandlådenivå på diskussionerna runt FAS3 och utförsäkringspolitiken. Är det så otänkbart att det faktiskt kan finnas andra lösningar?

   Notera att jag skriver mer från de utförsäkrades synvinkel då det är där jag hör hemma. Vi har andra skribenter på Solrosuppropet som är mer insatta i FAS3.

   (Tillagt 5min senare)

   Tvärtom tror jag att de flesta FAS3-deltagare känner sig som andra-klassens medborgare när de sitter i de nuvarande FAS3-åtgärderna, just för att de får stämpeln “socialt inkompetenta, sköra individer som måste sättas på vuxendagis för att lära sig rutiner, fika och komma ur sängen”.

 3. Lennart
  Lennart at | | Reply

  Är det inte sandlådenivå att insinuera att min referens till tidigare lösningar leder till sandlådenivå istället för att bemöta argumenten? ;)

  Skämt åsido – det är självklart inte så att det är otänkbart att det finns andra lösningar. Fas3 har, som system sett, problem (även om jag tycker att det mer är ett symptom). Jag har bara inte hört några nya lösningar. Det jag mest hör är gamla förslag som vi redan vet inte leder till fler jobbtillfällen eller relevant arbetslivserfarenhet (som du med rätta efterfrågar). Det blir inte så konstruktivt om man kritiserar det nuvarande systemet för dess svagheter trots att de system som fanns innan hade samma svagheter och ingen (oavsett parti) har föreslagit något som INTE har de svagheterna. Vad vill du då ha istället (förutom fred på jorden och att allt skall fungera ;)

  “Tvärtom tror jag att de flesta FAS3-deltagare känner sig som andra-klassens medborgare när de sitter i de nuvarande FAS3-åtgärderna, just för att de får stämpeln “socialt inkompetenta, sköra individer som måste sättas på vuxendagis för att lära sig rutiner, fika och komma ur sängen”.”

  Jag tror att ganska få bryr sig om vad någon politiker har sagt i någon lösryckt intervju. Jag har ju själv varit fas3 och min upplevelse är att jag kände mig som andra klassens medborgare för att jag inte hade jobb och inte kunde hänga med i den konsumtion jag ville (eftersom jag inte hade lön). De som jag var fas3 tillsammans med tyckte att fas3 var dåligt – främst för att det inte leder till jobb. De tyckte också att ersättningen var usel. Det var många diskussioner med många livsöden. Bland dem fanns det flera som var glada att de hade någonstans att gå där de träffade folk, fikade och höll rutiner trots att de inte hade arbete. Sedan fanns de som jag tänkte att de mådde bra av att komma från hemmet, även om de själva inte tyckte det ;)

  Att se saker från de utförsäkrades (eller fas-3 deltagares) synvinkel är bra. Fast jag tror att det fortfarande är mycket viktigt att försöka se helhetsbilden, annars leder det ingenstans. Från min synvinkel tycker jag att det är kasst att bara ha 10k i månaden, men det är klart att om jag fick högre när jag inte jobbade så skulle det vara rätt orättvist för dem som jobbar och får ut 12-13k i månaden. Eftersom jag försöker se helhetsbilden så tvingas jag bita i det sura äpplet och se att det är rätt orimligt att få hög ersättning när man inte jobbat på flera år. Bara ett exempel.

  Det finns usla fas3-platser (jag har varit på en), det finns bra ställen (jag har varit på två). Genom att utgå från att det är ett bra ställe man kommer till så ger man det chansen i alla fall. Att säga att alla fas-3 platser är dåliga (eller insinuera det) är väl precis lika dumt som att säga att alla som är i fas-3 har svårt med tider och rutiner. Är fas-3 platsen sedan dålig – säg till din handläggare att du vill byta och varför. Vet inte hur det är i småorter, men i en halvstor stad finns säkert över 50 att välja på. Om man tycker ALLA är dåliga… då kanske det inte är platserna som är problemet ;) Samma argument gäller chefer :D

  1. Lotta Larsson at | | Reply

   “Är det inte sandlådenivå att insinuera att min referens till tidigare lösningar leder till sandlådenivå istället för att bemöta argumenten? ;)”

   Vad jag menar är att alla har låst fast sig vid att vi måste ha A eller B, inte att det kanske finns ett C, D eller K.

   Det finns säkert bra FAS3-anordnare, eller, jag VET att det gör det eftersom Solrosuppropet jobbar ihop med en av dem (SALO) men de jobbar också för ett avskaffande av FAS3.
   Det är FAS3 som åtgärd som det är fel på. Folk ska inte behöva antingen utföra reguljära arbeten, eller, tvärtom, bara sitta av tiden hos en anordnare som bara bryr som om pengarna, för att kunna få sitt försörjningsstöd. Det hjälper inte individen, det hjälper inte arbetsmarknaden, och det hjälper inte samhället. Vi lever trots allt fortfarande i ett land som ska föreställa vara solidariskt och värna om allas lika värde.

   “Jag tror att ganska få bryr sig om vad någon politiker har sagt i någon lösryckt intervju.”

   Fast du säger ju faktiskt själv samma saker i det du skriver…

   1. Lennart
    Lennart at | | Reply

    ““Jag tror att ganska få bryr sig om vad någon politiker har sagt i någon lösryckt intervju.”

    Fast du säger ju faktiskt själv samma saker i det du skriver…”

    Att en del personer har nytta av socialt umgänge och att de har behov av struktur? Om du menar det så står jag för det. De är ju sant :)

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.