Artikelförfattare

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

2 kommentarer

 1. en kommentar
  en kommentar at | | Reply

  “Som det är nu erhåller endast 7 % ersättning från a-kassan vid arbetslöshet.”

  Endast 7% som får ut 80%. Rimligtvis är det fler än 7% som är medlemmar i en a-kassa och får ut ersättning vid arbetslöshet, men allt fler slår i taket. Källa behövs ändå på att det är så få som 7% som får ut 80%.

  Här (nedan) är anledningen till att de allmänna försäkringarna urholkas och framförallt moderaternas motstånd att göra något åt det. Att tala högt om det är de däremot inte alls lika intresserade av. Det är den debatten som måste upp på agendan.

  “Unga vuxna litar inte på välfärdssystemet”

  “För att skapa framtida trygghet uppger de unga vuxna att de kommer att lösa problem individuellt eller tillsammans med släkt och vänner, snarare än via röstsedeln eller facket. Hela två tredjedelar säger att de skulle skapa egna lösningar tillsammans med vänner, köpa en privat försäkring eller betala ur egen ficka. Samtidigt tycker åtta av tio att privata vinstintressen inte hör hemma i välfärden, och mest skeptiska är kvinnor.”

  http://media.folksam.se/sv/2012/09/13/unga-vuxna-litar-inte-pa-valfardssystemet/

  Det samma gäller sjukförsäkringen.

  “– Höjs inte ersättningstaket reduceras sjukförsäkringen till en grundförsäkring inom mindre än tio år. Varför ska man då betala 5,95 procent i sjukförsäkringsavgift, vilket motsvarar 17 850 kronor per år för en vanlig inkomsttagare. För dessa pengar kan man köpa en privat sjukförsäkring som täcker hela inkomstförlusten, säger Håkan Svärdman.”

  http://media.folksam.se/sv/2010/11/15/ny-folksamrapport-allt-fler-kommer-att-lamna-sjukforsakringen-genom-taket/

  Det är det här systemet med allt fler privata lösningar som framförallt moderaterna alltid har eftersträvat. Debatten bör därför handlar om vilken form av sociala trygghetssystem vi vill ha i Sverige. Om debatten begränsas till tak i ersättningar så är det många helt missar poängen och tror att det handlar om en politik för höginkomsttagare. De argument som bl a Ulf Kristersson också använde i en intervju i SR för att försvara moderaternas motstånd till höjda tak i försäkringarna. Men motståndet är av den helt annan anledning – skär ner de allmänna försäkringarna och vinn val genom att använda överskottet för att sänka skatter och undvik debatten om den ideologiska bakgrunden till politiken. Därför vinner moderaterna alltid på att framstå som socialdemokrater när moderaterna är och alltid har varit ett liberalkonservativt parti. Värderingar och en ideologi som de vet efter mängder av valförluster att de förlorar på att tala högt om.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.