Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

7 kommentarer

 1. Tom Olausson
  Tom Olausson at | | Reply

  Helt rätt att ersättningen når en nivå som är i synk med verkligheten. Man menar att jag ska försörja en familj på sex personer med min sjukersättning. Fattig är bara förnamnet, och dessvärre drabbas barnen hårt.
  Och ja: jag arbetade som ett svin innan jag gick sönder!

 2. Elisabeth glans
  Elisabeth glans at | | Reply

  Jag har fullständigt förståelse för Era krav – klart att alla vi som bor i landet ska kunna leva på ” en skälig livsnivå” – begreppet osm tolas av alla myndigheterna och kommuner – leva så biligt som möjligt
  bostad – helst med några kvadrat meter – utan varmt vatten – toaletten gemensamt ute på korridören osv
  mat – det ska man kunna köpa biligt om vi inte bli så noggranna med att få allmänt uppfattad ” god mat”
  behandlingar – kanske det viktigaste när man måste leva med någon kronisk sjukdom resten av sitt liv. Behandlingar ska komma från den offentligt finansierade hälså- och sjukvården och där vet alla hälsostrateger vad som är bra för din hälsa – när du själv upptäcker att just denna behandlingar är inte bra för din hälsa, kanske till och med försämrar ditt tillstånd – väl – då är det upp till Dig själv, ingen tvingar dig att ta offentligt finansierade behandlingar. Du kan alltid köpa behandlingar själv – och då kommer vi till ruttan ett – har vi råd med det. Ingår effektiva behandlingar i ” en skälig livsnivå” ?
  Jag är uppväxt i ett annat land. Men här i Sverige försöker både skolan och efteråt myndigheterna övertala mig att det ända rätta livsfilosofi är : den som inte arbetar har inte rätt till samhällets stöd. Har Du inte själv råd att finansiera Ditt eget skälig livsnivå – jag – då har Du kanappast rätt att klaga att andra inte vill garantera det åt dig.

 3. Cathrin
  Cathrin at | | Reply

  Är detta upprop och därmed “påtryckningar”på våra styrande i maktposition fortfarande aktuell,,i sådana fall önskar jag mer information för att kunna delta på de sätt jag kan. Om ej aktuell, önskar jag information om annan finns som arbetar för rättvisare “förtidspension”/pension före ålderspension pga sjukdom/skada
  Mvh / förtidspensionär sedan ung ålder

 4. M
  M at | | Reply

  Här här är en till!
  Ensamförälder med ca 8000 att leva av per månad! Jag äter inget till lunch när barnen är på skolan. Ibland låtsas jag vara mätt för att barnen ska få äta sig mätta. Köper begagnat och kan inte ta den smärtlindring jag behöver då jag inte har råd. Vi åker aldrig på semester och biobesök måste sparas till. Känner mig som en andra klassens människa, inte värd ngt. Mina barn får mycket kärlek, men inte de materiella ting som jämnåriga tar för givet. Får inget bostadsbidrag/bostadstillägg pga att huslånet har för låg ränta, men el, vatten, värme, telefon räknas inte riktigt med. Finns inga billiga lägenheter m det jag behöver för att klara vardagen.
  Politikerna skulle prova leva som oss ett år, UTAN förmildrande förmåner! De som tycker vi är parasiter som tär på samhället- Vi har oftast arbetat i tunga industrier med monotona uppgifter med sk bonus (förklätt ackord”) Där man arbetat långa skift och många nätter/helger.
  Kyrkråttan

 5. tobias
  tobias at | | Reply

  Vackra ord och tal har man redan tröttnat på och nu inväntar man sin ålderspension i helvetet istället för hjälp, stöd och kompentent jurisidk hjälp som min situation borde ha gett.

  Nu sitter jag som fattigpensionär/sjukpensionär och kommer att få se mitt liv som rättsotrygg och utan möjligheter att betala sjukvård, mediciner eller annan vård som mina arbetsskador åsamkat mig.
  Trots att jag uppfyller alla villkor och regeler i arbetsskadelagen/försäkringen.
  Något stöd från arbetsgivaren eller det lokala facket har jag inte heller erhållit, trots påstöttningar och samtal med distiktsavdelningen.

  Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka! Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet. 2014 fick endast 31 personer livränta för arbetssjukdom. 1990 godkändes 72 procent av arbetssjukdomarna, 2014 är det endast 3 procent. Filosofin tycks nu vara att är du så dum så du väljer fel jobb och blir skadad eller sjuk, då får du skylla dig själv.

  I England finns inget taleförbud. Där driver duktiga advokater skadeståndsprocesser som ger fackets medlemmar ett mycket bättre resultat än vad svenska arbetare kan räkna med.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.