Glad påsk alla utförsäkrade och fas3:or!

Såhär till påsk lämpar det sig väl med en liten påminnelse om att Solrosuppropet härstammar från det gamla Påskuppropet från 2011. Ett upprop mot utförsäkringarna och för en humanare sjukförsäkring.

2012 bytte uppropet namn till Solrosuppropet och har vidgat sitt arbetsområde till att även innefatta arbetslöshetsförsäkringen. Några tappra höll manifestationer i vissa delar av landet det året men inte alls i samma omfattning som tidigare. Här i Göteborg, där jag bor, blev det tyvärr ingenting alls på grund av sjukdom och allmän skröplighet i arbetsgruppen. Men vi, Solrosuppropet, blev desto flitigare i media. Och sommaren samma år bildade vi en förening, Solrosuppropet.se.

Nu för tiden är det sällan några torgaktioner eller manifestationer vi ordnar själva. Vi når helt enkelt ut mycket bättre genom vår hemsida och via twitter, press, radio och tv. Räknat i timmars nedlagd arbetsinsats är ett inlägg som det här långt mer effektivt än att stå på något torg och dela ut flygblad. Även om det finns en social aspekt av det senare som går förlorad om man bedriver sin verksamhet såhär så når vi så långt många fler.

Men våra åtgärdspunkter tummar vi inte på. De förblir desamma. Huvudproblematiken för oss är fortfarande utförsäkringarna och fas3. Dessa behöver vi komma till rätta med. Liksom andra problem inom sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. På vår hemsida finns våra tio åtgärdspunkter, gå gärna in och titta där.

Varför ömmar vi då så mycket för just utförsäkrade och fas3:or? Är det kanske så att styrelsen talar i egen sak? Nej faktiskt inte. Visst har vi alla varit drabbade av socialförsäkringen på ett eller annat sätt någon gång i livet. Men i dagsläget är det bara ett par som kvalar in som utförsäkrad eller fas3-deltagare i styrelsen. Resten har fått styr på sina liv igen på ett eller annat sätt – mot alla odds.

Och den lilla ork vi har kvar när vi tagit hand om våra krämpor, personliga strider mot myndigheter, jobb och annat praktiskt man måste klara av – det vill säga vår fritid – lägger vi på Solrosuppropet. Det är ett givande arbete och god stämning i styrelsen. Och härligt med all den positiva feedback vi får från våra läsare. Det värmer alltid lika mycket när någon går in och berömmer oss för vårt jobb.

Så Glad Påsk önskar vi er alla! Utförsäkrade, fas3-deltagare, sjukpensionärer, långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna – och alla andra med förstås! Hoppas ni får en fin helg och att ni kommer åter till vardagen med ett uns ökad energi och kämpaglöd. Ha ett riktigt trevligt veckoslut.

 

Monica Armini

Skriven av

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.