I dagens DN skriver docent John Selander att sjuktalen ger en skev bild av verklighetens sjukfrånvaro. Bland annat skriver han att det är tack vare nedmonteringen av sjukförsäkringen som sjuktalet minskat och att det är tack vare Alliansens arbetslinje som folk fattat att det “inte lönar sig att vara sjuk”. Känner igen det här resonemanget som den historieomskrivning som högern brukar ägna sig åt.
Vi kan naturligtvis inte låta bli att bemöta det.
Skulle kunna göra det här inlägget till vårt kortaste genom tiderna genom att bara skriva att minskningen av sjukfrånvaron började innan Alliansen genomförde sin arbetslinjepolitik och innan man började utförsäkra folk och redan där är artikeln bemött.
Men det finns ju så mycket att säga om det här så det får bli några bokstäver till.
I sin artikel “Sjuktalet ger en skev bild av verklighetens sjukfrånvaro” i dagens DN vill Selander göra gällande att det är tack vare Alliansens politik som sjukfrånvaron minskat, att “förändringarna i sjukförsäkringen fungerat väl” och att jobbskatteavdragen varit ett ekonomiskt incitament till att jobba. Ni vet det där med att det ska löna sig att arbeta och straffa sig att vara sjuk.
Selander jämför svenska kvinnor och mäns sjukfrånvaro med sjukfrånvaron i andra länder. När det kommer till män så var de svenska männen under perioden 2000 – 2013 inte sjukskrivna längre eller mera än i andra jämförda länder utan tvärtom mindre. Vad kan då Alliansens politik haft för nytta där? Kanske det var onödigt att överhuvudtaget utförsäkra män? Eller sänka skatten för dem?

När han tittar på siffrorna för kvinnors sjukskrivning ser han att vi Sverige har högre sjukfrånvaro fram till 2003/2004 och att det sedan minskar även där. Alltså startade minskningen innan Alliansens åtgärder för att få ner sjukfrånvaron började.
Han fortsätter med att konstatera att att vi idag ligger i linje med övriga länder när det gäller sjukfrånvaron både när det gäller både kvinnor och män sedan 2006/2007.
Effekterna på alla de här punkterna han tar upp försöker han alltså tillskriva åtgärder innan de infördes.
Han skriver att det faktum att vi idag har en rekordlåg sjukfrånvaro i linje med övriga Europa inte har någon entydig förklaring utan att det rör sig om flera samverkande faktorer. Att det beror på att “sjukförsäkringens attraktion minskat”, en förklaring som då skulle kunna betyda att folk fuskar inte längre? Den överutnyttjning av sjukförsäkringen som visade sig vara 0,04%? Att jobbskatteavdraget gjorde det mera lönsamt att arbeta? Det argumentet faller på samma grunder, överutnyttjandet var minimalt.
Det tas även upp att utförsäkringarna haft stor betydelse eftersom vi hade en unik sjukförsäkring i Sverige utan tidsgränser innan, något som inte fanns i något annat land. Och just där hade han hål på sin egen jämförelse med andra länder när det kommer till sjukfrånvaron. Eftersom vi hade ett system så olikt andra länders så är det missvisande att jämföra så som det har gjorts. I de flesta andra länder har man efter ca ett år gått över i andra system och lämnat sjukförsäkringen. Intressant är också att notera att den ökning vi nu ser i sjukfrånvaron startade 2010, alltså efter att Alliansens politik och åtgärder. Detta lämnar Selander okommenterat.
När man nu utförsäkras går man över till en Arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen i tre månader. Om man efter det inte tillåts komma tillbaka till sjukförsäkringen står man kvar som arbetssökande. Ofta med kod. Men fortfarande sjuk. Många hamnar i FAS3 men det ser snyggt ut i siffrorna för sjukfrånvaron. Människor blev inte friska, bara fattigare och lite mera utanför.
Selander avslutar med att skriva att “Om man som beslutsfattare värnar om en låg sjukfrånvaro också i framtiden, bör man inte ändra de lagar och regler som i stor utsträckning förklarar dagens låga nivåer.” Vilket torde betyda “behåll utförsäkringarna och sänk skatterna annars börjar folk fuska igen”!
Känner igen det. Jan Björklund gick ut i Aftonbladet och var mycket upprörd när regeringen ville ta bort utförsäkringarna “Det är ett mycket olyckligt misstag. Ett riktigt allvarligt missgrepp de gör som kommer att öka utanförskapet i samhället” uttalade sig då partiledaren för Fp.
Samma tongångar som nu Selander har.
Selander som sitter i kommunfullmäktige i Östersund för Fp.
Inte bara docent alltså…..
Det här känns bara som en historieomskrivning a la högern. De har så himla bra politik att effekterna kommer innan åtgärderna, verkan innan orsaken. Som det där med kvinnlig rösträtt och andra magiska effekter.
Vi i Solrosuppropet.se vill se en vettig debatt, en saklig och konstruktiv. En där man ser orsaken till sjukfrånvaron och där man satsar på förebyggande insatser. En där man har en individuellt anpassad rehabilitering som är värd namnet.
Inte någon dålig efterkonstruktion som är så här pass dålig att man inte vet om det är politikern eller docenten som skriver.
Det är så bra skrivet, och lika tråkigt nu som förr, att det omtalade fusket alltid visar sig vara näst intill obefintligt. Att de aldrig lär sig.
Tack! :)
De skulle behöva läsa lite om myterna…
http://solrosuppropet.se/myter/
Det händer ju inget vad man än gör , börjar tröttna på o följa såna här bloggar mm . Får ju inte tillräckligt med uppmärksamhet nånstans : (
Jag vet inte hur själva följandet av “såna här bloggar” ska kunna förändra någonting, förutom att de som läser får veta att:
a) det finns fler därute som är drabbade
b) det finns folk som fortfarande tar fajten mot politiker och andra och inte rullar runt och visar strupen.
Om det är mer handling du vill utföra själv så skriv insändare, debattsvar m.m i tidningar och på nätet. Informera nära och kära om hur det ser ut och se till att ha källor och statistik tillgängligt. Anslut till dig ett parti som arbetar för det du vill se, och försök påverka inifrån.
Till sist vill jag säga att det SER inte så svart och dystert nu som det har gjort. Visst har sjukförsäkringen kommit i skymundan den senaste tiden, men det beror på att SD har hållit alla gisslan med sin budgetmanöver. När saker och ting lugnar ned sig så kommer dessa frågor återigen upp på tapeten, och nu har vi iaf de partier som vill “oss” väl vid makten.
Du kan själv hjälpa till att uppmärksamma problemen. :)
Dela på facebook eller skriv insändare till lokaltidningen. Framförallt – säg emot när du ser folk komma dragandes med villfarelser.
Fridens. :)
Jag gör/har gjort allt ni råder mig till men har svårt att tro det blir nån snar förändring . Många har fått sina liv förstörda mer el mindre , hur ska de orka vänta ?
Tror inte heller på någon snar förändring precis. Jag förstår och känner igen den känsla du har. Hur sjutton ska man orka och är det ens någon idé?
En bra sak när man är många är att vi orkar i omgångar och ingen orkar hela tiden. Att vi dippar och tappar fart och tro på förändring är förståeligt och kanske extra just nu. Vi hade hopp och var glada och sedan kuppade SD och Alliansen och röstade ner den budget som kunde varit början till ett bättre samhälle. Då är det lätt att tappa modet.
Men vi ser nu att det finns chanser till att regeringen kan få igenom en del förslag i vårbudgeten så ge inte upp!
Vila och så orkar vi i ditt ställe! Vi kommer nog att finnas kvar ett tag till även om vi jobbar för att vi inte ska behövas.
Tack för uppmuntran allihop ! Jag är nog inne i en dipp som du säger Lippe . Helgerna har ju inte varit nån höjdare fattig som man är tex . Ibland vill man ta en enkel bilett nånstans , men det funkar ju inte ; ) . Jag kommer nog igen snart : )
Klart att du kommer tillbaka! Har man bara den tanken att man ska det så brukar det bli så! Vi lär ju som sagt var finnas kvar :)
Det hade varit kul om ni kunde få in en replik i DN! Tack för allt ni gör! Det tråkiga är när folk bara ser siffror och inte människorna bakom varje siffra. Ibland låter det som bara för att statistiken är låg så är allt frid och fröjd… Och ju lägre statistik – ju bättre sjukförsäkring… Tänk om det var så lätt.
Tack Putte!
Jan Rydh och Björn Johanson fick in en riktigt bra replik i DN med samma slutsatser som vi. Två personer som ofta är värda att lyssna på och mycket insatta i ämnet.
Viktig och riktig kommentar där: lägre statistik betyder inte bättre sjukförsäkring eller politik!
Länk till repliken: http://www.dn.se/debatt/selanders-slutsats-ar-politisk-inte-vetenskaplig/