Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

9 kommentarer

 1. Kilroy
  Kilroy at | | Reply

  Välfärdsjobben. Är kollektivavtal som gäller. Och de enda kollektivavtal som finns är 100 % ersättning eller så stämplar upp hos Fk aktivitetsstöd de resterande 25 %.

  Blir säkert 100 % lön, För fanns ett antal liknade projekt under alliansens sida där man kunde söka jobb 25 % med 100 % lön. Öch sossarna kan inte var sämre ?.

  1. Torbjörn
   Torbjörn at | | Reply

   Hej!

   Det är svårt att hitta en klar källa på hur extratjänserna skall vara utformade här. Men baserat på tidigare uttalanden så tror jag att det är 75% ersättning av lägsta kollektivavtalsenlig lön som gäller. Som en händelse så kommer väl det ge nästan exakt lika mycket som den a-kasseersättning många har utan att arbeta (utan att bagatellisera att många har arbetsliknande sysselsättningar i åtgärden fas3).

   Men det blir förhoppningsvis klarare efter hand. Senast efter nyår bör all information ligga på bordet kan man tycka.

   1. David Jansson
    David Jansson at | | Reply

    För många som har dagens högsta ersättning i JOB kommer det innebära en försämring! Ja i alla fall om man inte får nåt för de resterande 25% man ska förväntas studera eller söka arbete.

    Idag får man som max 14960 kr (680 kr/dag – 22 dgr)

    Men 75% av 18000 kr som en kommunals lägsta avtalsenliga lön så får man 13500 kr brutto vilket i runda slängar ger omkring 10500 kr netto….

 2. Madeleine Madutt Sandell
  Madeleine Madutt Sandell at | | Reply

  Bra att det blir förändring och att fas 3 ska fasas ut men som ni skriver, finns hur mycket följdfrågor som helst. Hur blir det med t ex de som jobbar en viss del i månaden, t ex timvikarier inom vården som uppbär resten av inkomsten från aktivitetsstöd/fas 3 plats? Ska de springa till en annan vårdenhet och jobba då resten via arbetsförmedlingens anvisning?, exempelvis. I Norrköpings kommun spottar de ut undersköterskor år efter år trots att det knappt finns några tjänster. De flesta får gå som timvikarier. Då undrar man ju nu om de kommer skjutas åt sidan för de här nya jobbtillfällena som då arbetsförmedlingen ska finansiera? Vården behöver personal, absolut men att många undersköterskor går arbetslösa eller som timvikarier beror ju på att kommunerna inte anställer längre, utan de använder sig av timvikarier hela tiden. Dessutom kan jag säga på rak arm, att om någon jobbar 75% inom vården, med dess ob tider och stressiga miljö så lär de få det väldigt jobbigt att samtidigt försöka hinna/orka med att söka jobb 25% av resterande tid upp till 100%. Känns lite halvkonstigt att man själv nyligen gått en utbildning till undersköterska för att sedan kanske bli bortprioriterad för att arbetsgivaren hellre tar gratis arbetskraft, eller att man själv får utöva sin yrkesexamen via en finansierad åtgärd plötsligt . Men ok, å andra sidan måste de arbetslösa få en chans, alla har inte möjligheter till att utbilda sig, av olika anledningar. Ska bli intressant och se hur de kommer försöka lösa allt i alla fall.

 3. Madeleine Madutt Sandell
  Madeleine Madutt Sandell at | | Reply

  En sak till, angående lönerna som diskuterats lite här. Om jag som timvikarierande undersköterska/resten upp till 100% aktivitetsstöd, har 121,81 kr i timmen och kommunen istället börjar ta in mig via sysselsättningsåtgärden och jag då plötsligt istället ska få typ 108 kr i timmen, som då ungefär lägsta ingångslönen för outbildad ligger på (som då automatisk blir den lönen inom sysselsättningen oavsett utbildad eller ej) så börjar man ju undra lite? Kan verkligen facken gå med på det?Förmodligen…hihi….hoppas jag hittar en tillsvidaretjänst innan det här träder i kraft :)

 4. Michael
  Michael at | | Reply

  Ja kanske avvecklingen börjar ta fart nu, men för mig är det obegripligt att regeringen inte kan eller haft möjlighet att stoppa anvisningar omedelbart och även återanvisningar för de som har sin fas 3 anvisning med slutdatum.

  Jag anser det ryggradslöst av regeringen att inte stå bakom den politik de har haft som förtroendevalda av folket att genomföra..vad är det för ursäkter..inte regerat på sin egen budget..och när de väl gör de så skall det ta ytterligare 3 månader.

  Beslutet som riksdagen röstat fram 2011 i riksdagen och som sen glidit undan verkställighet p.g.a folkvalda politiker som inte tar sitt ansvar och företräder folket i det demokratiska tillsatta styrelseskick vi har, det är skamligt.

  Ifall det verkligen finns högst motiverade anledningar till att den nuvarande regeringen Inte har kunnat påbörja stopp av fas 3 förrän först nu kommande januari, så skulle jag gärna vilja höra och veta vad detta grundar sig på.

  Nä..det är ynkligt och ryggradslöst av nuvarande regering att inte omgående stoppa fas 3 och låta de som vill få söka arbete på full tid och inte känna sig hindrade av sin fas 3 plats eller af handläggare som inte beviljar mer arbetssökande tid.

  Jag hade förtroende för den nuvarande regeringen att de skulle stoppa eländet omgående, och röstade på dem… jag misstog mig på deras makt att göra så.
  Så det kan vara droppen där jag inte kan motivera fortsatt stöd för dem i nästa val.

  Befängt att skylla på överenskommelser eller ingen egen budget att regera på, det lät helt annorlunda vid framröstningen..där en helt annan regering satt vid makten 2011..då skulle det fungerat..så varför inte nu.

  Det blir fram till januari fler folk anvisade, fler som blir återanvisade.
  Det är ofantliga pengar som slängs i skön av samhällets pengar 210 per dag till anordnare/deltagare = 4200/månaden och 4200 * 37000 inskrivna i fas 3 ger
  håll i er…155400000 per månad..

  fyra månader fram till januari lär perioden summeras till 621600000 (säkerligen mer) som kan ses utifrån perspektivet att det kastas i sjön…eller från perspektivet att regeringen tar ansvar för dessa pengar genom att inte låta människor komma i kläm.(fas 3 anordnarna främst)..detta är ju hyckleri och slöseri med samhällets pengar och med det värde som kan frigöras hos människors individuella resurser, om dessa respekteras och synliggöres.

  Michael

  1. David Jansson
   David Jansson at | | Reply

   Det där riksdagsbeslutet som togs i juni 2011 angående fas 3…..det struntade ju den dåvarande borgerliga regeringen i trots att de inte vann omröstningen då SD valde att rösta med den dåvarande rödgröna oppositionen…..och den dåvarande borgerliga regeringen kunde med all rätt göra som de ville med det beslutet…..och det pga att Jobb och utvecklingsgarantin (JOB) och alla dess faser inte är lagstyrda utan är en förordning och då kan en regering välja följa beslutet eller inte!

   Men för allas bästa hade det varit bäst om de hade valt att stoppa det men de valde att fas 3 skulle vara kvar!!!

 5. Alice Tross
  Alice Tross at | | Reply

  Om man är i Fas 3 har man väl ingen ersättning alls!? Då har man väl förbrukat de 450 dagarna i Fas 1 o 2? Ylva J pratade om 65% i A-kassa!? Man går väl inte in i några faser när man har a-kassa`?

  1. David Jansson
   David Jansson at | | Reply

   Har man haft inkomstrelaterad ersättning i fas 1 och fas 2 så har man rätt till ersättning även i fas 3…men…..har man bara haft enligt grundersättningen dvs 225 kr/dag så får man inget i fas 3….då får man antingen söka socialbidrag eller så OM man ska skrivas in i fas 3….

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.