Idag presenterade Ulla Anderson, ekonomiskpolitisk talesperson och vice partiordförande, Vänsterpartiets sju olika reformer för ekonomisk jämlikhet partiet fått igenom i förhandlingarna med regeringen inför höstbudgeten. Då Vänsterpartiet i våras annonserade att de skulle driva sjukersättningen som en prioriterad fråga nu i höst var vi i Solrosuppropet mycket nyfikna på presskonferensen.
Totalt är det 1,6 miljarder som läggs på jämlikhetsreformer. Hela reformpaketet kan du läsa om här. Vill du se och höra presentationen kan du göra det här.
De reformer som rör personer med sjukersättning kommer nå de med absolut lägst inkomster, det vill säga de som har ersättning på garantinivå och de som har rätt till bostadstillägg och särskilt bostadstillägg. Förvånansvärt många kommer att beröras – 110 000 kvinnor och 90 000 män – så många är det som lever på de lägsta inkomsterna.
Ur presentationen:
“Två reformer för förstärkt ekonomi för personer med sjuk- och aktivitetsersättning
Vänsterpartiet och regeringen är överens med regeringen om att dels höja garantiersättningen i sjuk- och aktivitetsersättningen, dels höja bostadstillägget för samma målgrupp. Den ekonomiska standarden är betydligt lägre för gruppen med sjuk- och aktivitetsersättning än befolkningen i stort och behöver därför stärkas.
Höjd garantiersättning i sjuk- och aktivitetsersättningen
Garantinivåerna för hel sjuk- och aktivitetsersättning höjs med 0,05 prisbasbelopp, vilket innebär en höjning med 187 kr/individ och månad (brutto). Ikraftträdande är 1 juli 2017. Sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning utgör ett grundskydd för den som haft låga eller obefintliga inkomster. Garantiersättning har varit oförändrad sedan den infördes 2003.
Garantinivån för hel sjukersättning från och med den månad då den försäkrade fyller 30 år ska höjas med 0,05 prisbasbelopp, så att den för ett år motsvarar 2,45 prisbasbelopp. Detta kommer innebära en inkomst på drygt 9100 kr per månad under andra halvan av 2017. Garantinivån för hel sjukersättning till personer som inte har fyllt 30 år samt för hel aktivitetsersättning ska på motsvarande sätt höjas med 0,05 prisbasbelopp. För dessa personer under 30 år är ersättningsnivåerna olika beroende på ålder.
Höjt bostadstillägg för personer med sjuk- och aktivitetsersättning
Bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning förbättras så att reglerna blir desamma som för ålderspensionärer. Träder i kraft 1 januari 2017. Ersättningsgraden i bostadstillägget höjs från 93 till 95 procent (med hyrestak på 5 000 kronor), vilket är motsvarande förändring som gjordes i bostadstillägget för ålderspensionärer 2015. Höjningen ger som mest 100 kronor ytterligare i bostadstillägg per månad. Även den skäliga levnadsnivån vid beräkning av särskilt bostadstillägg höjs till motsvarande nivå som för ålderspensionärer.
Den som har låga inkomster men höga bostadskostnader kan få särskilt bostadstillägg utöver sitt bostadstillägg. Särskilt bostadstillägg lämnas med det belopp som den försäkrades inkomster efter avdrag för skälig bostadskostnad understiger en skälig levnadsnivå. Den skäliga levnadsnivån höjs nu till 1,473 gånger prisbasbeloppet för den som är ogift och 1,204 gånger prisbasbeloppet för den som är gift.
Effekt av höjd garantiersättning och höjd bostadstillägg
Nivån på en persons sjuk- eller aktivitetsersättning påverkar storleken på det bostadstillägg hen kan få. Därför kan de båda reformernas effekter för den disponibla inkomsten var för sig (187 respektive 100 kronor) inte utan vidare läggas samman för en och samma person. Utfallet kommer att variera på individnivå. På helårsbasis beräknas reformerna sammantaget dock innebära att cirka 110 000 kvinnor och 90 000 män får höjd disponibel inkomst.
Satsning höjd garantiersättning: 154 mnkr 2017 och 314 mnkr/år från 2018.
Satsning höjt bostadstillägg: 182 mnkr 2017 och 192 mnkr/år från 2018.”
Solrosuppropet är positiva till reformerna. Förra budgeten höjde den inkomstbaserade sjukersättningen med 0,7 procent och nu får de med garantiersättning och bostadstillägg välkomna inkomstökningar. Höjningen på 0,7 procent blev tyvärr i slutänden en inkomstsänkning för de med lägst inkomster då sjukersättningen är styrt av prisbasbeloppet och inflationen varit negativ under senaste åren. Något som skapat stor irritation, för att inte säga vrede, hos de som påverkats.
Vissa personer kommer tyvärr även med dessa reformer hamna på plus-minus-noll då en ersättning kan räknas ned då en annan höjs. I det stora hela är reformerna små, men väldigt viktiga, steg för att återuppbygga trygghetssystemen. Om Stefan Löfvén kan tänka sig att ta tillbaka “lagt kort ligger” http://solrosuppropet.se/2016/07/stefan-lofven-lagt-kort-ligger/ så kommer det finnas större utrymme att framöver göra mer än mindre justeringar för de med lägst inkomster.
Vi som är berörda är glada att det i alla fall finns ett parti som ser hur verkligheten är för de sjuka och fattiga och hoppas att fler partier kunde driva politik som utjämnar ekonomiska klyftor. Vi som har sjukersättning är ca 340 000 och tillsammans med våra anhöriga är vi en stor grupp väljare som i september 2018 kommer utvärdera även den här regeringens ambitioner för att alla ska få del av Sveriges välfärd.
[…] Solrosupproret: Vänsterpartiet har höjt sjukersättningen […]
Varför ska vi förtidsfattigpensionärer betala lika mycket skatt som de som arbetar? Efter skatten är dragen har jag ca.6400 kr i inkomst? Är det rimligt undrar om statsministern vill pröva leva på det.Hur tusan ska jag kunna överleva på det. GP till tandläkaren är inte att tänka på. Så mera värk och oro det är bad politiker ger oss sjuka.