Människor som lever på sjukersättning, det som tidigare kallades för förtidspension, betalar högre skatt än vad löntagare och pensionärer gör. Detta eftersom jobbskatteavdragen aldrig gavs till sjuka och inte heller nåddes de av de skattesänkningar som pensionärer fick. De höjningar man gjort hitintills har inte nått de med sämst inkomst tyvärr utan har, som det brukar, gynnat de som redan har. Nu är det dags att uppmärksamma och åtgärda det här orättvisa förhållandet och på så sätt lyfta de fattigaste en bit upp i inkomst. Vänsterpartiet lägger nu ett förslag inför budgetförhandlingarna om sänkt skatt för sjuka.
Det är glädjande att det nu uppmärksammats hur dålig ekonomi sjuka har och att man tittar på varför det är så. Det började med att Dagens Nyheter kontaktade oss på Solrosuppropet för en artikel om hur det kan bli så att man hamnar på ett oskäligt låg nivå trots att som frisk och arbetande kan ha en riktigt bra inkomst. Det har att göra med bland annat den så kallade “ramtiden”. Utifrån vilken ålder du har när du beviljas sjukersättning så tittar man på vilken inkomst du haft de senaste fem till åtta åren och där tar man då och räknar på de tre åren med högst inkomst Saken med detta sätt är att man sällan då prickar in ett enda år då man varit frisk och haft hel inkomst. De flesta av oss är sjuka mycket längre än så. I början kanske man har täta sjukskrivningar som bara ökar i längd och sedan följer tider där man alternerar mellan behandlingar, rehabiliteringar och arbete. Man går ner i arbetstid, man byter jobb och kanske yrka och under tiden går åren och när man väl söker sjukersättning så har den där ramtiden för längesedan passerats och när du får 64,7 procent av den inkomst i ersättning så är det sällan 64,7 procent av någon vettig heltidslön utan kanske på någon annan sorts ersättning.
Medianinkomsten för dem som arbetade i Sverige 2015 var ungefär 24.660 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Då blir 64,7 procent av medianinkomsten cirka 15.950 kronor.
Försäkringskassan har tagit fram siffror till DN som visar att det genomsnittliga månadsbeloppet för de drygt 200.000 personerna med hel sjukersättning var 10.642 kronor i månaden i februari 2017. Snittet har legat på ungefär samma nivå i många år och till exempel bara höjts med 200 kronor sedan 2009.
Ur DN:s artikel Sjukskrivna får bara en bråkdel av sin lön.
Läs gärna artikeln i DN. Där beskrivs också hur dålig utvecklingen på sjukersättningen varit eftersom den följer prisutvecklingen istället för löneutvecklingen, det gör faktiskt att den en del gånger sänks istället för att höjas. Ta gärna en titt på tabellen i artikeln som visar hur orättvis beskattningen faktiskt är.
Hur mycket behöver sjukersättningen höjas?
Vi har ju fått en höjning av sjukersättningen, vi fick o,7 procent i höjning, men då var det ett sådant där olyckligt år när prisbasbeloppet sänkte s och höjningen i riktiga pengar i plånboken uteblev. En annan sak som händer när man höjer ersättningen är att de som har sämst inkomst och därför rät till bostadstillägget inte får de där extra plånbokskronorna eftersom man vid en höjning av inkomsten får sänkt bostadstillägg. Om man däremot har en så hög nivå på sin sjukersättning att man inte behöver bostadstillägg så får man ju de där plånbokskronorna. Det är alltså som vanligt till och med bland de som inte har det så bra att de som har det sämst inte nås av förbättringarna.

Foto: Paul Hansen
Förslaget.
Men det finns ett sätt, ett sätt där man når de med allra sämst inkomst utan att det påverkar bostadstillägget, nämligen att sänka skatten. Då snackar vi riktiga pengar, sådana där plånbokskronor. Idag gick Ulla Andersson i Vänsterpartiet ut och meddelade att de tänker driva frågan om sänkt skatt för sjuka, äntligen. Vad svarar Magdalena Andersson på det då? Jo, hon säger ungefär som så att regeringen vill lägga en budget för minskade klyftor och kommer att ta alla förslag beaktning inför budgeten. Nedan länk till Rapport där Ulla Andersson presenterar Vänsterpartiets förslag och Magdalena Andersson svarar.
Rapport 5 mars 2017.
Men hur kan det bli så att man får bara knappt hälften av sin lön i sjukersättning?
Som jag skrev ovan så tar det ofta många år mellan insjuknande och beviljad sjukersättning. En som har gjort resan som är ganska lik den många av oss gjort är Solrosuppropets ordförande Carina Wellton. DN åkte hem till Carina och gjorde en intervju och den tycker jag att du ska läsa. Då får du läsa om hur det faktiskt straffar sig att vara en envis jäkel och tro på att saker och ting ska bli bättre om man bara……
Läs den här.
Lästips:
Läs gärna Maskroskvinnans blogg och börja då med det här inlägget om den orättvisa beskattningen av sjuka. Tack Anna-Karin för bra texter!
Artikel om Vänsterpartiets förslag om sänkt skatt för sjuka.
[…] Ulla Andersson gick ut med att man lagt det här förslaget till budgeten så svarade finansminister Magdalena Andersson att regeringen vill lägga en budget för minskade […]