Skriven av

Ibland händer det att vi tar in en gästbloggare och ibland händer det också att författaren vill vara anonym. Det kan finnas flera orsaker till men vi i Solrosuppropet.se styrelse vet alla vem det är.

3 kommentarer

 1. Helen Svensson
  Helen Svensson at | | Reply

  Om jag förstått rätt så bedömer FK din arbetsförmåga, inte huruvida du är sjuk.

  Dessutom tas inte hänsyn till arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala och liknande förhållanden vid bedömningen enligt socialförsäkringsbalken kap 27 3§.
  FK följer helt enkelt lagen. Vilket de kanske inte behövde i samma utsträckning när sjuktalen var inom budget? Som vi alla, mer eller mindre, blivit varse så är budget i balans viktigare än människor i balans. Konstigt egentligen hur en kringverksamhet (budget) har kunnat bli viktigare än kärnverksamhet (människor).

  Som jag ser det finns det två alternativ eller så behövs båda alternativen;
  1. Lagen behöver ändras eftersom forskning visar att arbetsförmågan är ett resultat av interaktionen mellan individen och hens omgivande fysiska, psykiska och sociala förhållanden på olika nivåer i samhälle (Den relativa arbetsförmågan, 2014 Ekberg, K). Dvs lagen behöver ta hänsyn till arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala och liknande förhållanden vid bedömning av arbetsförmåga.
  2. Vi alla behöver tänka nytt och föra konviviala(*) samtal kring arbetslinjen, människosyn och ekonomiska system.

  (*)Konvivialitet handlar om att skapa förutsättningar för varandra, att skapa miljöer där var och en får växa och komma mer till sin rätt – tillsammans.

 2. Tobias
  Tobias at | | Reply

  Fk påstår att man följer lagen? Hmmm, men högsta förvaltningsdomstolen har ju i flera domar korrigerat fk, ändå fortsätter myndigheten att sabotera dessa domar.
  Men det är ju klart, dessa går ju emot fk! Sedan säger villkoren i sjukförsäkringen något helt annat än “direktiven” från staten. Detta är ju ingen lag.

  Hur man än vänder på detta, så är det pengar som alla vi sjuka och alla dom som jobbar betalat genom sjukförsäkringen. Ändå påstår fk att dom alltid har rätt?
  Sedan borde man följa villkoren i sjukförsäkringen då fk bara skall administrera denna. Inte vara domare, jury och bödel i samma person.

  Ur led är världen.

 3. Tobias
  Tobias at | | Reply

  ISF sammanfattar problemen på torr myndighetsprosa (ISF 2017:9, s. 49):

  ”För att den försäkrade ska få möjlighet att återgå i arbete behöver alltså Försäkringskassan fullgöra sina skyldigheter i enlighet med lagstiftningen. I annat fall kan den försäkrade hamna i en situation där Försäkringskassan inte längre kan bevilja sjukpenning utifrån rehabiliteringskedjans regler, samtidigt som myndigheten, i samarbete med övriga aktörer som arbetsgivaren och hälso- och sjukvården, inte gjort tillräckligt för att göra det möjligt för den försäkrade att återgå i arbete.”

  Det är dessutom, som påtalas i rapporten, inte första gången som ISF pekar på brister rörande FKs förmåga att hantera lagstiftningen. Samtidigt är det både felaktigt och allt för enkelt att enbart göra Försäkringskassan till syndabock. LO har tidigare i olika sammanhang lyft fram att när det gäller problemen i sjukförsäkringen finns naturligtvis ytterst ett politiskt ansvar.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.