Tankar i december. Vem är bäst lämpad att bedöma arbetsförmåga?

Fram till 2011 var det läkare som bedömde arbetsförmågan men sedan togs den biten över av handläggare och Försäkringskassans läkare. Detta gjordes för att bedömningarna skulle gå mera i linje med den “nya sjukförsäkringen”, arbetslinjen ni vet.

Man resonerade att arbetsförmågebegreppet inte var läkarnas läkarnas utan Försäkringskassans, dessutom skulle den ändringen inte betyda att flera blev nekade. Man sa också att läkarna inte kunde hålla reda på alla tidsgränser i sjukförsäkringen. Det här är en av anledningarna till att vi har en sjukförsäkring som inte håller, tidsgränserna och bedömningarna av arbetsförmågan och begreppet normalt förekommande arbete.

Men Arbetsförmedlingen då? Hur är de på att bedöma arbetsförmåga? Ofta händer det iaf att de inte ser arbetsförmåga där Försäkringskassan gör det. Samma individ kan få olika bedömningar av läkare, Försäkringskassa och Arbetsförmedlingen.

Individen då, borde inte den själv vara en part att lyssna på? Nej, nästan tvärtom faktiskt. Du är arbetsför tills motsatsen är bevisad och man kan lätt känna sig anklagad och misstänkliggjord även om läkare och man själv har samma uppfattning.

Sedan har man ju hört talas om hur Försäkringskassan tycker att läkarna skriver otydliga och ofullständiga läkarintyg och läkarna tycker att Försäkringskassan är krångliga och ibland rent av omöjliga att göra till viljes. Att Försäkringskassan kräver objektiva fynd även där det är helt omöjligt och/eller helt meningslöst att finna det.

Då kom någon på att läkarna behövde gå på kurs i hur Försäkringskassan tänker och hur de vill att läkarintygen skrivs. Men kursen innehöll inte det som läkarna förväntat sig, iaf blev en del besvikna Roya Hakimnia skrev i ETC om när hon var på kurs. Hur det inte alls handlade om det hon hade förväntat sig, Försäkringsmedicin, utan hur det i stället visade sig vara “en kurs i arbetslinjen:”
Hur det blev applåder och stående ovationer när en läkare berättade om hur den allt hade vägrat att sjukskriva en långvarigt sjuk.

Så det är inte underligt att det gnisslar i kontakterna mellan FK och läkare ibland och de som drabbas är de sjuka. Igen.

Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.