Skriven av

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

7 kommentarer

 1. Tarmo
  Tarmo at | | Reply

  Girigheten har blivit en livsstil, t.o.m i det Heligaste som Svenska Kyrkan.

 2. Alf Helin
  Alf Helin at | | Reply

  Kan inte annat än hålla med i vad som skrivs ovan. Har också själv agerat genom att begära in kyrkonämndens beslutsunderlag och fick något konstigt svar typ God dag yxskaft. Det enda som man kunde utläsa var att man inte förstod hur Lena Svedung kunde få så mycket beröm.

  Min sambo och jag har på grund av det inträffade begärt utträde ur Svenska Kyrkan. Vi satte också ihop ett inlägg och resume i söndags kväll som gick ut till AB, GT, Expressen, G-P, DN, Svt, Västnytt och TV4. Detta finns som blogginlägg på http://www.silvergenerationen. Bara bläddra ner i vänsterspalten.

  Vad jag vet så har inte kyrkan innan man tog beslut begärt och/eller fått något förhandsbesked att man får dessa 15 Fas3 som skall driva Caféet.

  I gårdagens Skaraborgs Läns Tidning står det att kyrkonåmnden på en presskonferens uttryckt sig att man kan tänka sig anställa Lena Svedung för att sköta Caféet. Ännu en nyhet som Lena senare får reda på via pressen.

  Så som kyrkan hanterat Lena Svedung är som sämsta sortens arbetsgivare. Arrendets upphörande har hon väl ännu ej fått skriftligt. Nej det fick hon först reda på genom Sklt och senare ringde prästen. I tidninen insinuerar man att det är Lena Svedungs fel att kyrkan där ute går några hundratusen back årligen.

  Slutligen så skrev jag igår till den grupp som tillsatts av regeringen att granska Fas3 och anmälde exemplet Lena Svedung som första objekt att kolla. Den som håller i denna grupp heter Ann-Marie Qvarfort, ursäkta stavningen kan vara fel.

  Kul att läsa denna blogg och hoppas vi blir fler som engagerar oss i detta hänsynslösa utnyttjande av människor.

 3. Per Hård af Segerstad
  Per Hård af Segerstad at | | Reply

  Hej Iréne! Först vill jag meddela att jag är anställd i Svenska kyrkan och därmed “part i målet”, men att jag i den här kommentaren enbart representerar mig själv.

  Efter att ha läst ditt inlägg så tror jag att jag förstår din ilska och din frustration, men det jag inte förstår är hur du resonerar när du väljer att lämna Svenska kyrkan? Min egen inställning är att om jag är medlem i en organisation så är det bästa sättet att påverka saker och ting att istället engagera sig och skapa en förändring inifrån. Du skriver att det finns andra inom Solrosuppropet som är medlemmar i Svenska kyrkan och som försöker göra så. Vore det inte en tanke att gå samman med dem, fortsätta vara medlemmar och se till att ändra på det som är fel? Som jag ser det finns det inget positivt för någon inblandad om du går ur. Svenska kyrkan förlorar en medlem med brinnande engagemang för sådana här frågor, och du förlorar möjligheten att påverka på riktigt.

  Du skriver i din presentation att du vill skriva och engagera dig i arbetsmarknadspolitiken. Här har du chansen att göra det! I höst är det kyrkoval, och sett till hur valdeltagandet brukar se ut så har du goda chanser att göra skillnad i Skara pastorat. Du har ju redan börjat bygga din politiska plattform genom den här bloggposten – utnyttja det! Jag kan inte säga att jag känner dig i och med att jag “bara” har läst din bloggpost här ovanför, men att döma av den så behöver Svenska kyrkan medlemmar som du – sådana som bryr sig om sin nästa och vill göra skillnad.

  Ber om ursäkt om det här blev långt, men fingrarna bara spann loss på tangentbordet när jag väl startat. Tack för att jag fick ordet!

  Vänliga hälsningar,

  Per

  1. Iréne Karlsson Sjöström
   Iréne Karlsson Sjöström at | | Reply

   Hej Per!

   Jag förstår hur du tänker. Men jag anser att Jag har försökt påverka Skara Pastorat och även skrivit till Svenska Kyrkan enligt vad jag delat i detta blogginlägg. Jag är själv bosatt i Linköping och tillhör inte det pastorat som valt att handla på det vis som jag ovan har skrivit om. Jag är inte insatt i hurivida just mitt pastorat använder sig av FAS 3 eller inte. Det är ju som så att anordare är sekretessbelagda och därav är det svårt att få insyn i vad som sker och var.

   Jag är inte särskilt troende, kyrkan för mig är dop, bröllop och begravningar.
   Det är vid sådana tillfällen som jag besöker kyrkan. Men jag tycker att de som är aktiva inom kyrkan och som säger sig vilja värna den utsatte ska agera där efter och det här som nu hänt i Skara pastorat får mig att koka av ilska.

   Det är osmakligt. Här har en kvinna kämpat med näbbar och klor för att få verksamheten att fungera och sen när det är väl inarbetat och hon har kunnat anställa fem personer, så kommer kyrkan och ska knipa hela konceptet… oförskämt så det förslår!!! Detta med hjälp av anordnarbidrag och arbetslösa i FAS 3 dessutom!

   Nej, gör om, gör rätt!

   Det är EN sak om det finns människor i FAS 3 som själva söker sig till kyrkan och frågar om de kan få en sysselsättningsplats där. För att de MÅSTE hitta en anordnare och för att de själva väljer att vända sig till kyrkan. Men om jag säger så här. Jag vände mig till Socialdemokraterna här i min kommun, när jag var i FAS 3 och frågade om jag kunde få en sysselsättningsplats hos dem och använda tiden till att bilda oppinion mot FAS 3, som Socialdemokraterna vill skrota. De svarade att, nej, vi kan ju inte ta in en FAS 3 när vi säger att vi är emot åtgärden. Det vore dubbelmoral. Så sant! Det är så jag önskar att Svenska Kyrkan också skulle agera. Det är min åsikt.

   Mvh / Iréne

 4. Iréne Karlsson Sjöström
  Iréne Karlsson Sjöström at | | Reply

  Hej igen!

  Kan meddela att Skara pastorat inte tagit till sig av kritiken, de skriver så här på sin hemsida:

  “Café i Klostergården Varnhem

  Kyrkonämnden tar ansvar för sina beslut.

  En samfällighet är en administrativ enhet inom Svenska kyrkan vari en eller flera församlingar ingår, som ansvarar för de ingående församlingarnas förvaltning d.v.s ekonomi-, personal- och övrig gemensam administration, fastighetsförvaltning och kyrkogårdsförvaltning (begravningsverksamhet och serviceverksamhet). Samfälligheten styrs av kyrkofullmäktige, som i sin tur väljer en kyrkonämnd, som är samfällighetens verkställande organ.

  I oktober 2010 startade Skara Pastorat en försöksverksamhet- Refugium- i och omkring Varnhems klosterträdgård. Detta har nu utvecklats så positivt att det blivit ett eget verksamhetsområde inom pastoratet. Eftersom denna form av diakoni s.k. uppdragsdiakoni kontra församlingsdiakoni, blir mer och mer efterfrågad, ansåg nämnden det lämpligt att utveckla denna verksamhet. Detta innebär organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn.

  Uppdraget: – erbjuda personer i utanförskap arbetsträning, social träning, dagliga rutiner och en meningsfull sysselsättning.

  Kyrkonämnden i Skara Pastorat har fattat beslut om förändring av verksamheten på café Klostergården i Varnhem. Det kyrkan behöver är ett café som är öppet året runt när det är verksamhet i och kring Kyrkan och kan ta emot besökande grupper som bl. a. kommer per buss. Detta kan bli möjligt med utveckling av Refugium och nämnden beslutade enhälligt på det senaste sammanträdet att inte förlänga avtalet med Lena Svedung, för att kunna utveckla verksamheten i Varnhem.

  Barbro Olofsson
  Ordf. Kyrkonämnden Skara Pastorat”

  http://www.skarapastorat.se/alias/users/10001/Information,10129,3975.html

  Iréne Karlsson Sjöström

 5. Else-Marie Johansson
  Else-Marie Johansson at | | Reply

  Kan bara säga att det är förfärligt att Svenska kyrkan nu rekryterar Fas3:are. Rena korruptionen. Jag skall definitivt gå ur Svenska kyrkan nu. Har nu Svenska kyrkan det så otroligt dåligt ekonomiskt, så att kyrkan också uttnyttjar tillfället att tjäna på arbetslösas olycka. Skäms!

 6. Thomas Chambert
  Thomas Chambert at | | Reply

  jag tycker att kyrkonämnden burit sig svinaktigt åt mot Lena Svedung. Nu bara går man in och tar över. Men man tar även över den good-will som Lena Svedung har byggt upp och det varumärke som finns här. Detta är värt mycket pengar , men det tänker tydligen nämnden bara roffa åt sig. Att detta skulle hjälpa ett antal ospecificerade arbetslösa är rent hyckleri. Försök att göra något själva i stället för att snylta på Lena Sveungs entreprenörskap. Detta är ej i sann kristlig anda. Jag tycker uppriktigt synd om Lena Svedung. Jag har varit rådman vid Halmstads tingsrätt i många år och ifrågasätter verkligen om detta är lagligt. En lokal där man byggt upp ett good-will värde kan säljas men i detta fallet klampar kyrkan bara in med några skenheliga motiveringar och tar över. Mycket märkligt.
  Thomas Chambert , fd rådman.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.