Artikelförfattare

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

13 kommentarer

 1. Anne R
  Anne R at | | Reply

  Jag är drabbad av att tvingats ut i arbetsträning och mista min livränta när jag var sjuk, för att sedan återförsäkras utan livräntan. Sedan när jag blivit opererad och frisk tvingats vara kvar i sjukskrivning tills sjukintyget gick ut fast jag ville friskskrivas. Slutsats. När man är sjuk tvingas man bort och när man blir frisk kan man inte själv bestämma när man ska lämna sjukskrivningen… Hur sjukt är inte det?

 2. Elisabeth Öhman
  Elisabeth Öhman at | | Reply

  Detta jagande av sjuka är helt vansinnigt. Hur ska man bli frisk och börja jobba igen när man inte får en lugn stund?

  Jag “gick in i väggen” för 9 år sedan efter att ha arbetat och pluggat utan ledighet i åtta år. Då var jag ensamstående med fem barn och hade lämnat en man med svåra missbruksproblem efter 6 år tillsammans. Jag var helt slut – både psykiskt och fysiskt. Det förstod läkarna och kuratorn jag gick hos då. Jag blev sjukskriven och fick sjukbidrag, men när sjukbidraget skulle omprövas blev jag utförsäkrad i stället. Det gjorde att jag blev så dålig att jag inte kunde hålla reda på nånting viktigt. Jag missade läkartider, psykologtider, kom fel dag och dessutom skulle jag nu söka socialbidrag med den känsla av förnedring det innebär. Att jag missade tider och var helt virrig tolkades som att jag var nonchalant, trots att jag var helt förtvivlad, förklarade och grät mest hela tiden jag träffade någon av läkarna, psykolog eller ffa soc. Ju större press det varit från soc dess sämre blir jag. Jag känner att jag inte fått en ärlig chans att komma igen. I stället har jag pressats ner längre och längre i min depression.

  Precis innan jag blev sjuk hade jag läst på Universitet och skaffat mig en fil. kand. Den utbildningen kommer jag antagligen inte hinna använda i arbetslivet – eftersom jag inte fått lugn och ro att tillfriskna. Det känns så ledsamt att inte orka arbeta med det jag så gärna ville och som jag lagt ner så mycket tid och arbete på. Dålig ekonomi för samhället också att bekosta min utbildning och sen inte få något tillbaka.

  Det är väl känt inom hälso och sjukvården att man behöver vila för att läka bra. Jag förstår inte tanken bakom att tjänstemän ska sitta och besluta över om sjuka ska få ersättning när läkarna är överens om att man är sjuk. Läkarna borde sätta ner foten ordentligt på patienternas sida och kräva respekt för sitt yrkeskunnande. Nu får inte läkarna sjukskriva en längre tid utan man måste tillbaka varje månad och det blir en stor stress – att aldrig veta om man har försörjning eller inte. Aldrig veta om det är en bra läkare man känner eller en som är inhyrd…det är också väldigt påfrestande när man har ffa psykiska problem. Jag är övertygad om att det som förefaller ekonomiskt lönsamt nu kommer slå tillbaka och fler blir allvarligare sjuka inom en snar framtid.

 3. Nicklas Berglund
  Nicklas Berglund at | | Reply

  Herregud vad viktigt att det var att försvara läkarkåren! Rädda sina egna arslen!!! Jag tycker inte synd om läkarna!, jag tycker synd om de sjuka! Det finns jätte många bra läkare men visst finns det läkare också som vänder kappan efter vinden och arbetar utefter regeringens direktiv!! Det finns de som till och med inte sjukskriver personer med ryggont längre med argumentet att de kommer inte försäkringskassan att godkänna i alla fall och sparar sina triumfkort till dem som är döende, sparar på krutet och väljer sina strider och tycker i sin värld/verklighet att de är kloka och goda och gjort vad de har kunnat!! Undrar verkligen hur mycket mer piller som har skrivits ut under Alliansen`s tid för hålla folk på banan!??

 4. Elisabeth glans
  Elisabeth glans at | | Reply

  Finns det rika utförsäkrade ?
  Har jag nog med pengar för att klara mig utan arbete när min arbetsförmåga sänktes ner, kanske till och med betala privat hälso-och sjukvård, spelar det inte så stor roll utförsäkrad eller inte ?
  Fungerande rehabiblitering går oxå att köpa. Inte behover vi vara beroende av så tydligt oeffektiva KBT- och MMR behandlingar. Har själv testat dessa och tack ISF. Negativa effekter Ni varnade i Ert rapport om rehabiliteringsgaranti är sant. Men vem har sagt att sjukskrivna tex smärtpatienter ska få tillfriskna med offentliga finansierade vård.

 5. Anna Fredriksson
  Anna Fredriksson at | | Reply

  Gunnar Axen har ju avgått.

 6. Free and thinking » I den vass där tant Gredelin och storgäddan lurar så finns det ingen plats för empati kvar - IDG.se - Störst på it-nyheter

  […] Vem både vill och vågar ta debatten? (Lisbeth Lippe Forsberg, Solrosuppropet) […]

 7. Äwa
  Äwa at | | Reply

  Såg också programmet, Tack Monica för du ställde upp! <3 Jag tyckte debatten var urusel. Vad LO menar med den filmen förstår jag inte. Tycker nog den gjorde mer skada än nytta. Det är faktiskt inte läkarnas fel, jag håller med Brandt att det var ett påhopp på läkarkåren. För den oinvigde, vad ska den tro, jo att det är läkarnas fel. De har ingen aning. Bättre om de gjort en film med Reinfeldt i stället. FMR har egentligen inget med detta att göra, vem vet vad den gör egentligen. FK tar alla beslut. Tror nog att de flesta läkare gör så gott de kan, de har fått en helt annan press på sig. Fast alla har vi råkat ut för puckon, jag också. Moderatorn var inte påläst, bara stressad, vimsig, och moderaten bara nonchalant. Tyvärr hannn inte Monica få fram vad en utförsäkring innebär, överklaganden osv. . Behövs mer än 10-15 stressade minuter för detta. Jag ger tummen upp för Monica och tummen ner och BUUU för programmet! Det var min åsikt! Lef Vel!

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.