I torsdags var Solrosuppropet.se:s Monica Armini med i SVT:s Debatt som egenskap av utförsäkrad. Hon har erfarenhet, hon är utförsäkrad dubbelt upp, det vill säga två gånger. Det som debatterades i huvudsak var LO:s film om arbetslinjen men Monica var inbjuden för att delta i debatten. Hur gick det då? Monica gjorde riktigt bra ifrån sig men ignorerades på ett sorgligt sätt av de andra deltagande. Utförsäkringarna ville de andra inte diskutera.
Vi ser det överallt, det att man blundar för effekterna av utförsäkringarna. Visst presenteras det siffror och det publiceras reportage om människor som fattiggjorts och blivit ännu sjukare men det viftas ofta bort som snyftreportage. Det är nu någonstans 75.000 människor som utförsäkrats, vi vet inte säkert för inga siffror har publicerats av Försäkringskassan sedan i juli 2013. Av dessa har 5.000 stycken utförsäkrats två gånger, alla fattigare och de flesta sjukare.
Vi vill ha en diskussion där utförsäkrade får möjlighet att ställa ansvariga politiker till svars, där politiker försvarar eller förklarar det fina med att utförsäkra sjuka människor för vi kan inte se vitsen med det. I Debatt nu så sa politikern Annika Tännström (M) att det var bra för cancersjuka att få jobba efter avslutad behandling när de friskförklarats. Hon berättade om sin vän som hade drabbats av cancer och som tyckte att det värsta med att få cancer var att hon inte fick jobba under hela tiden. Att hon tycker hur möjligheten till arbete och försörjning är en rättighet och inte något form av straff. Där håller jag med, om man klarar att jobba, om man inte klarar det varför ska man då tas ifrån sin ersättning? Är inte det lätt att uppfatta som straff? Inte alla blir friska och starka efter en cancer även om de överlever.

Det gick bra att berätta om sin cancersjuka vän men kommentera Monicas berättelse vill hon inte för det var att kommentera enskilda fall. Monica berättar om när hon blev utförsäkrad, hur hon tvingades att arbetsträna 62% vilket var på tok för mycket och slutade med en tvångsinläggning på psyk. Hon blev sedan sjukskriven i två veckor och senare utförsäkrad igen. Och hon blev dessutom fattigare och förstår inte hur det skulle kunna gjort henne friskare. När programledaren ber Annika Tännström (M) att kommentera detta så svarar hon bara att hon kommenterar inte enskilda fall och att det som hon reagerade på var ju faktiskt den här filmen…..
Missade du Debatt och vill se det så går det bra att göra det fram till 14 juni då det plockas bort.
Inslaget börjar 28.20 in i programmet.
Vi kan avpersonifiera autentiska fall och låta politiker kommentera det för nu vill vi ha diskussionen.
Vi bjöd på torsdagskvällen in Gunnar Axén till att ta en diskussion men oss, när och var han ville men han svarade inte. Så nu bjuder vi in igen, både Axén och andra. Diskutera med oss. Det skulle faktiskt gå bra att göra det här på bloggen, Twitter är ju så begränsat med sina 140 tecken.
För att se om det går att få Axén lite debattsugen så börjar jag med att kommentera en replik han skrev i Dagens Samhälle den 27 januari.
I den repliken hävdar Axén att slopade tidsgränser och höjda ersättningar skulle ge en kraftigt ökad sjukfrånvaro. Han avslutar med att säga att de ska “fortsätta utvecklingen av en sjukförsäkring där det naturliga är att människor får hjälp att ta sig tillbaka till arbete, inte hållas kvar i permanent utanförskap.”
Slopade tidsgränser gör inget annat än ger sjuka människor tid att tillfriskna om den möjligheten finns. På Axén och hans gelikar låter det ofta som om man med slopade tidsgränser menar utan åtgärd, naturligtvis vill vi ha en fungerande vård och rehabilitering. Folk som är sjuka vill bli friska.
Höjda ersättningar skulle innebära att bara för att du inte blir frisk eller kanske till och med blir sjukare så behöver du inte bli fattigare och fattigare ju längre tiden går. Och en av motiveringarna till alla jobbskatteavdrag är ju att man ska ha mer i plånboken att konsumera med för att ha snurr på landets ekonomi. Men ge då sjuka en dräglig ersättning, tänk vilket uppdämt köpbehov det finns där. Inte bara köplust utan ett riktigt behov. Kanske inte blir så mycket resor och kapitalvaror men kläder och andra förnödenheter. Är inte mina pengar lika mycket värda som dina i marknadsekonomin?
Att folk inte ska hamna i utanförskap är jag helt överens med Axén om. Hur många är det nu som är partnerförsörjda? Hur många får flytta hem till föräldrarna om möjligheten finns? Hur utanför är den utan inkomst? Fundera på det, Axén och ni andra.
Axén nämner även rehabiliteringsgarantin som om den varit en framgång.
Jag citerar ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) från deras rapport om rehabiliteringsgarantin.
För gruppen sjukskrivna som fick KBT-behandling kunde någon effekt på sjukfrånvaron inte konstateras. Däremot återfanns en minskad läkemedelsförskrivning under tiden i behandling.
MMR-behandling i sin tur uppvisar negativa effekter i form av ökad sjukfrånvaro för såväl sjukskrivna som ej sjukskrivna. Inga tydliga effekter på läkemedelsförskrivning och antal vårdbesök efter behandling konstateras.
Ett annat lästips är Kommunals rapport Kedjan som brast där man fastslår att få utförsäkrade har återgått till arbete och majoriteten förlorar flera tusen kronor varje månad. Orsaken är en icke-fungerande rehabiliteringskedja.
Risken när man “sponsrar” två behandlingsmetoder på det sättet är att om ingen av dem passar så står man utan eller också får man genomgå en behandling som inte gör patienten bättre och i värsta fall sämre.
Nu har vi startat – vem hänger på? Gunnar Axén? Ulf Kristersson? Annika Tännström?
Kanske just DU vill vara med att diskutera? Håll en hyfsad ton och sunt förnuft så är du mycket välkommen!
Nu är det dags för ansvariga att ta sitt ansvar, inte bara makten och lönen.
Vi har skrivit om Axéns uppfattning flera gånger förut, bland annat här.
Jag är drabbad av att tvingats ut i arbetsträning och mista min livränta när jag var sjuk, för att sedan återförsäkras utan livräntan. Sedan när jag blivit opererad och frisk tvingats vara kvar i sjukskrivning tills sjukintyget gick ut fast jag ville friskskrivas. Slutsats. När man är sjuk tvingas man bort och när man blir frisk kan man inte själv bestämma när man ska lämna sjukskrivningen… Hur sjukt är inte det?
Att man mister sin livränta vid utförsäkring är så fel! Och inte helt känt, bra att du tar upp det, fler behöver veta! Överhuvudtaget behöver sjukförsäkringen bli mera individanpassad när det gäller att få folk i arbete. Tid för brytning och i vilken omfattning man ska prövas.
Det ÄR en sjuk sjukförsäkring Anne!
Detta jagande av sjuka är helt vansinnigt. Hur ska man bli frisk och börja jobba igen när man inte får en lugn stund?
Jag “gick in i väggen” för 9 år sedan efter att ha arbetat och pluggat utan ledighet i åtta år. Då var jag ensamstående med fem barn och hade lämnat en man med svåra missbruksproblem efter 6 år tillsammans. Jag var helt slut – både psykiskt och fysiskt. Det förstod läkarna och kuratorn jag gick hos då. Jag blev sjukskriven och fick sjukbidrag, men när sjukbidraget skulle omprövas blev jag utförsäkrad i stället. Det gjorde att jag blev så dålig att jag inte kunde hålla reda på nånting viktigt. Jag missade läkartider, psykologtider, kom fel dag och dessutom skulle jag nu söka socialbidrag med den känsla av förnedring det innebär. Att jag missade tider och var helt virrig tolkades som att jag var nonchalant, trots att jag var helt förtvivlad, förklarade och grät mest hela tiden jag träffade någon av läkarna, psykolog eller ffa soc. Ju större press det varit från soc dess sämre blir jag. Jag känner att jag inte fått en ärlig chans att komma igen. I stället har jag pressats ner längre och längre i min depression.
Precis innan jag blev sjuk hade jag läst på Universitet och skaffat mig en fil. kand. Den utbildningen kommer jag antagligen inte hinna använda i arbetslivet – eftersom jag inte fått lugn och ro att tillfriskna. Det känns så ledsamt att inte orka arbeta med det jag så gärna ville och som jag lagt ner så mycket tid och arbete på. Dålig ekonomi för samhället också att bekosta min utbildning och sen inte få något tillbaka.
Det är väl känt inom hälso och sjukvården att man behöver vila för att läka bra. Jag förstår inte tanken bakom att tjänstemän ska sitta och besluta över om sjuka ska få ersättning när läkarna är överens om att man är sjuk. Läkarna borde sätta ner foten ordentligt på patienternas sida och kräva respekt för sitt yrkeskunnande. Nu får inte läkarna sjukskriva en längre tid utan man måste tillbaka varje månad och det blir en stor stress – att aldrig veta om man har försörjning eller inte. Aldrig veta om det är en bra läkare man känner eller en som är inhyrd…det är också väldigt påfrestande när man har ffa psykiska problem. Jag är övertygad om att det som förefaller ekonomiskt lönsamt nu kommer slå tillbaka och fler blir allvarligare sjuka inom en snar framtid.
Känner med dig och förstår dig! Just vid utmattning och depression är det viktigt med lugn, ro och trygghet för att läka och återhämta sig. Att behöva vända ut och in på sig vid varje möte med läkare och soc.kontakt hjälper inte till. Om man har en trygg och förutsägbar försäkring med en ersättning som går att leva på har man större möjlighet till tillfrisknande. Jag tror, precis som du, att det som verkar lönsamt kortsiktigt kommer att visa sig mycket oekonomiskt i längden. Och man ska komma ihåg att det ligger mycket lidande och oro bakom varje fall. Inte bara för den sjuke utan även för dennes nära och kära.
Jag önskar att du ska få ro till läkning och återhämtning genom att åtminstone få en ekonomi som du vet kommer varje månad.
Skulle vara mycket spännande att få en ansvarig politiker att kommentera nu!
Lycka till!
Herregud vad viktigt att det var att försvara läkarkåren! Rädda sina egna arslen!!! Jag tycker inte synd om läkarna!, jag tycker synd om de sjuka! Det finns jätte många bra läkare men visst finns det läkare också som vänder kappan efter vinden och arbetar utefter regeringens direktiv!! Det finns de som till och med inte sjukskriver personer med ryggont längre med argumentet att de kommer inte försäkringskassan att godkänna i alla fall och sparar sina triumfkort till dem som är döende, sparar på krutet och väljer sina strider och tycker i sin värld/verklighet att de är kloka och goda och gjort vad de har kunnat!! Undrar verkligen hur mycket mer piller som har skrivits ut under Alliansen`s tid för hålla folk på banan!??
Ja, det kändes faktiskt som om läkaren Stefan Brandt inte sett samma sak i filmen som jag i alla fall gjorde. Att det var en kritik mot arbetslinjen och dess sätt att tvinga sjuka ur försäkringen. När en läkare anställs av FK som försäkringsmedicins rådgivare (FMR) anställs den som tjänsteman, ej läkare. En FMR ger handläggaren råd i behandlingen av ansökan. Alltså kan läkarintyget skrivet av en hjärtspecialist granskas av en allmänläkare eller ortoped. FMR:s rekommendationer är just bara rekommendationer, rådande. Det är handläggaren på FK som tar beslutet och det skulle vara spännande att få veta hur ofta handläggaren tar beslut mot FMR:S rekommendation och åt vilket håll det då brukar bli.
Många läkare tycker att det är svårt att skriva intyget som behövs, de får ofta begäran om kompletteringar och de vet att bara en enda fel formulering kan göra hela intyget värdelöst. Det finns mycket vi skulle vilja veta och vi fortsätter snoka och fråga.
Tack för din kommentar :)
Finns det rika utförsäkrade ?
Har jag nog med pengar för att klara mig utan arbete när min arbetsförmåga sänktes ner, kanske till och med betala privat hälso-och sjukvård, spelar det inte så stor roll utförsäkrad eller inte ?
Fungerande rehabiblitering går oxå att köpa. Inte behover vi vara beroende av så tydligt oeffektiva KBT- och MMR behandlingar. Har själv testat dessa och tack ISF. Negativa effekter Ni varnade i Ert rapport om rehabiliteringsgaranti är sant. Men vem har sagt att sjukskrivna tex smärtpatienter ska få tillfriskna med offentliga finansierade vård.
Klart att det måste finnas någon rik utförsäkrad? Men jag är av den bestämda åsikten att vi ska ha sjukvård åt alla, en likvärdig, god och rättvis. Långt kvar dit på grund av bland annat regionala skillnader. Genom skatten betalar vi för att få vård i händelse av skada eller sjukdom och vi ska ha så lika vård för alla som möjligt. Vad gäller KBT och MMR så vet jag av egen erfarenhet att passar man inte för någon av dem så kan man stå utan någon vidare hjälp som helst.
Vill man att sjuka och skadade ska tillfriskna och börja jobba igen så är det beroende av en offentligt finansierad och väl fungerande vård. Om det ska finnas till för alla. Både rika och mindre bemedlade.
Gunnar Axen har ju avgått.
Gunnar Axén tog en time out men är nu sedan november tillbaka.
[…] Vem både vill och vågar ta debatten? (Lisbeth Lippe Forsberg, Solrosuppropet) […]
Såg också programmet, Tack Monica för du ställde upp! <3 Jag tyckte debatten var urusel. Vad LO menar med den filmen förstår jag inte. Tycker nog den gjorde mer skada än nytta. Det är faktiskt inte läkarnas fel, jag håller med Brandt att det var ett påhopp på läkarkåren. För den oinvigde, vad ska den tro, jo att det är läkarnas fel. De har ingen aning. Bättre om de gjort en film med Reinfeldt i stället. FMR har egentligen inget med detta att göra, vem vet vad den gör egentligen. FK tar alla beslut. Tror nog att de flesta läkare gör så gott de kan, de har fått en helt annan press på sig. Fast alla har vi råkat ut för puckon, jag också. Moderatorn var inte påläst, bara stressad, vimsig, och moderaten bara nonchalant. Tyvärr hannn inte Monica få fram vad en utförsäkring innebär, överklaganden osv. . Behövs mer än 10-15 stressade minuter för detta. Jag ger tummen upp för Monica och tummen ner och BUUU för programmet! Det var min åsikt! Lef Vel!
Håller med om att filmen kunde varit tydligare i sitt budskap. Vi som är insatta vet ju att en försäkringsläkare nu mera är en läkare som kallas Försäkringsmedicinsk rådgivare och är anställd som tjänsteman. Jag som är insatt i det tyckte att budskapet om kritiken till arbetslinjen gick fram. Att man är och nosar på gränser för vad som är smakligt är ett sätt att få igång debatten. Sedan undrar jag om det är så många flera läkare än Brandt som blivit upprörda, har inte hört det iaf. En FRM kan ge vägledning i ett fall där patienten har ett intyg från en specialist och vara av annan uppfattning om arbetsförnåga/oförmåga. Vad som vore intressant att veta är hur ofta handläggaren följer eller inte följer FMR:s råd.
För övrigt är jag helt överens med dig att Monica gjorde ett toppenjobb i en programform som är usel. Skulle vilja se sakfrågan diskuteras i ett lugnt och värdigt format.