Skriven av

Personlig erfarenhet av att bli nollklassad då fk ansåg mig vara "frisk" och af ansåg att jag inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Tillslut beviljad sjukersättning efter flera års sjukskrivning och ihärdiga försök att närma mig arbete genom arbetsträning. Engagerad o envist kämpande med mig själv och mot myndigheter o sjukvård. För innerst inne vet jag att jag också är värd ett vettigt liv - liksom alla andra drabbade av sjukförsäkringens förbannelse...

10 kommentarer

 1. Tony Malmqvist
  Tony Malmqvist at | | Reply

  Det är lätt hänt att man tar ut sin ilska och frustration på de som jobbar på ex arbetsförmedlingen. Men varför ska inte dom också kunna visa lite respekt?

 2. Sven
  Sven at | | Reply

  Det finns ett virrvarr av olika ad-hoc bidrag i Sverige. Svårt att förstå meningen med att så låga bidrag att de ligger under existensminimum. Vi har dock försörjningsstöd som är tänkt att komplettera detta (vilket i praktiken gör lägre bidrag irrelevanta).

  Jag är ju förespråkare för ett grundbidrag/medborgarlön/basbidrag som INTE behovsprövas just för att undvika det du beskriver om att varje utgift skall värderas.

  “Nivåerna i riksnormen för försörjningsstöd, som beslutas av riksdagen, ligger under nivåerna för vad Konsumentverket beräknar som normala levnadsomkostnader. Det betyder till exempel att en ensamstående mamma med två barn som är sex och nio är och som bor på en mindre ort varje månad går 2240:- back om man jämför vad de får ut enligt riksnormen i försörjningsstödet med Konsumentverkets beräkningar för normala levnadsomkostnader.”

  Kan du brodera ut vilka siffror du baserar detta på för ökad förståelse?

 3. Tony Malmqvist
  Tony Malmqvist at | | Reply

  Jo, du tolkade mina ord helt korrekt, Christine. Och visst är det som du säger att deras, handläggarnas arbetsuppgifter är mer än vad dom många gånger är kapabla till att själva hantera. Men när man blir ifrågasatt att man inte har gjort vad som ankommer en själv på att göra, sökt visst antal jobb, etc, eller på annat sätt visat sig vara aktiv på olika sätt, fast man vet att man har gjort allt vad som står i ens makt att lösa sin situation, då är frågan, var och hos vem möter man tillstymmelse till förståelse? Tack i övrigt för en mycket bra och läsvärd blogg.

 4. Sven
  Sven at | | Reply

  Tack Christine!
  Beklagar att jag missade att du länkade de där sidorna under artikeln. Slarvigt av mig! Tack för att du länkade igen :)

  Några kommentarer är att flera av källorna inte direkt är objektiva eller faktakällor.

  Anekdotiska argument angående familjen som gråter ut i tidningen (etc) och facebook går inte riktigt att förlita sig på. Det kanske låter grymt, men det är ganska allmänt känt att det inte går att gå på den typen av snyftreportage. Med min journalistbakgrund har jag mött på detta flera gånger och folk ljuger rätt friskt helt enkelt – och journalister är ofta inte intresserade att kolla en bra story.

  Debattartikel av Stefan Löwen (s) känns absolut inte opartisk, varför det har väldigt litet värde som källa. Man får gå till de källor han syftar på och analysera själv.

  Samma sak kan sägas om kommunalarbetarens analys av de politiska motståndarnas politik.

  När det gäller hur hög ersättning man behöver ha för att klara sig är jag lite ambivalent. Det var länge sedan jag behövde leva på försörjningsstöd. Min minnesbild var att det var c:a 3k + hyra. Om jag läser tabellen rätt så kanske det är c:a 4k utöver hyran nu (om man är ensamstående). Problematiken är som vanligt att man måste konsumera vad man har innan man får något förstås. Att jag är ambivalent är för att jag personligen har haft mycket lätt att leva på väldigt lite pengar. Naturligtvis är det inte ett liv med konsumtion och flärd, men det är lätt att överleva. När barn är involverade så uppkommer dock andra frågeställningar.

 5. Josef Boberg
  Josef Boberg at | | Reply

  Vad sägs om en av staten garanterad basinkomst för alla från 18 år och tills döden skiljer oss åt ?

  Om hur det kan finansieras här.

  1. Torbjörn
   Torbjörn at | | Reply

   Jag tror att basinkomst är en radikal, men intressant reform. Generellt så vill man i vänsterläger ha lite för högra nivåer och inte vara beredda att ta bort andra villkorade bidrag för att det skall kunna bli realistiskt (imo). Men grundtanken är god tycker jag.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.