Nu har vi en vänsterregering med en högerbudget. Hur blir det då?
Kan det genomföras någon vänsterpolitik överhuvudtaget eller blir det bara en “förvaltning” och genomlidande i ett år tills nästa budget läggs? Vad måste till för att förändringar ska ske? Det första som måste till är iaf en vilja och en intention att förändra och förbättra.
Finns den eller går allt bara på tomgång nu?
I april läggs en vårproposition och då finns möjligheter att försöka få igenom en del förbättringar. Vilka de kan bli och hur stora de i så fall skulle kunna bli är svårt att sia om men jag har försökt att titta på vad vänstern säger att de vill. Vad som sagts efter DÖ (Decemberöverenskommelsen) som togs den 27 december. I den gjorde man en överenskommelse bland annat om att en minoritetsregering inte ska få sin budget nerröstad och första gången den överenskommelsen tillämpas är i april när regeringen lägger sin vårproposition.
Jag försöker att hitta uttalanden som rör våra hjärtefrågor och områden men det är svårt att hitta precisa uttalanden och/eller löften. Man kan ju tänka sig att det är inte riktig färdigutrett och behandlat så det blir mera vilja och intentioner som sagt.
När det gäller att minska antalet sjukskrivna är arbetsmiljö en av de viktigaste frågorna, att skapa en arbetsmiljö som inte gör folk sjuka. Att skapa anställningar som är trygga för att minska risken för stressrelaterade sjukdomar och ge folk möjlighet att skapa och planera sina liv.
Ylva Johansson säger i Aftonbladet 7 januari att “Alla ska orka med hela sitt arbetsliv”. Där skriver hon att trots att de förändringar som regeringen planerat för röstades ner, i och med att budgeten gjorde det, finns det förändringar som ska genomföras.
Det hindrar dock inte regeringen från att ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken i nära samråd med arbetsmarknadens parter.
Detta arbete inleds nu. Avsikten är att strategin bland annat ska omfatta en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet.
I Arbetsmiljöverkets nya regleringsbrev ger regeringen myndigheten ett skarpt uppdrag att i samverkan med polisen och andra berörda myndigheter förstärka tillsynen av så kallade grå företag, företag som bryter mot arbetsmiljöregelverket för att få konkurrensfördelar.
Arbetsmiljöverket får också i uppgift att i göra en samlad analys av händelser där personer från ett annat land som arbetar tillfälligt i Sverige har förolyckats eller skadats allvarligt. Satsningen på särskilda förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö som inleddes av den gamla regeringen kommer att förlängas som planerat.
Det behövs mer resurser till arbetsmiljöarbetet. Men trots att de planerade satsningarna har röstats ner kommer regeringen att se till att arbetsmiljöarbetet ges högre prioritet. Ingen ska behöva dö på jobbet. Alla ska orka med ett helt arbetsliv.
Det är ganska konkreta besked. Att kvinnors arbetsmiljö behöver förbättras är inte okänt – nu kanske det kan göras något åt det också.
Jag har flera vänner som jobbar inom vård och omsorg, flera av dem tar värkmedicin för att klara sin arbetsdag. Hur länge håller de? Det första de önskar sig är inte högre lön, det är flera kollegor. Dels för arbetsfördelningen men också för att kunna komma hem efter en arbetsdag och känna att man gjort ett bra jobb.
Att man kunnat ge sina vårdtagare det de behövde och ibland det där lilla extra som ger bägge parter en god känsla i magen. Det skulle motverka en massa stressrelaterade sjukdomar.
Fas3 då? Vad är planerna för det? Jonas Sjöstedt säger i Expressen 3 januari att de inte kommer att förhandla om vinster i välfärden som är Vänsterpartiets huvudfråga och där de redan kommit fram till en överenskommelse med regeringen. Han säger också att man kommit överens om att förhandla om budgeten under mandatperioden men att det är beroende av att den lagda överenskommelsen gäller.
“Sedan är det reformerna – höjd a-kassa, bort med FAS3, bättre villkor för fattiga pensionärer, ett lyft för ensamstående mammor, 6 000 fler som arbetar inom äldrevården och klimatinvesteringar.”
Där har vi alltså en som vill ha bort FAS3 och förbättra situationen inom äldrevården som inte bara är bra för de vårdtagande utan också en arbetsmiljöfråga.
Om just de punkterna säger Gustav Fridolin i Aftonbladet 5 januari så här när han får frågan om ifall de bitarna finns kvar i vårändringsbudgeten:
– Nej. Det vi nu tittar på är vilka saker som går att få in i vår ändringsbudgeten och vilka saker som kommer i höstbudgeten. Det handlar dels om finansiering där skatteändringar görs på årsbasis och en del kan bara göras på årsbasis. Den stora finansieringen kommer först i januari 2016.
Ni märker att det är inte helt klart hur det kommer att gå? Det måste finnas utrymme för de förändringar som ska genomföras. Men om en majoritet vill då finns det en chans, kanske det inte blir som vi hade hoppats men en bit på vägen iaf. För viljan finns bland många att nu jobba för ett bättre Sverige, ett bättre Sverige för alla.
Sjukförsäkringen och ut dess utförsäkringar då?
Monica Green skriver den 12 december på sin blogg:
Stupstocken dvs den bortre tidsgränsen har inte haft någon positiv effekt. Försäkringskassan har själva studerat konsekvenserna av den bortre tidsgränsen och funnit att den inte gett de förväntade effekterna för att avsluta sjukfall. De allra flesta som tvingats lämna sjukförsäkringen kommer tillbaka och då ofta ännu sjukare. Många sjuka som tvingats till arbetsförmedlingen vid sin utförsäkring är för sjuka för att kunna delta i någon meningsfull arbetsmarknadspolitisk insats.
De tvingas att söka socialbidrag eller försörjningsstöd som det heter. Människor blir fattiga och kommunerna får ökade kostnader.
Försäkringskassan räknar på att 1000 personer i månaden kommer att utförsäkras nästa år. Under 2016-18 väntas antalet bli högre, drygt 14 000 personer om året. Det är lika många som bor i Götene, Tidaholm eller Vara. Det är lika många som Karlsborg och Hjo tillsammans.
Vi röstade för att fler inte ska bli utförsäkrade
De borgerliga partierna, med stöd av Sverigedemokraterna, valde i stället fler utförsäkringar.
Jag tycker iaf att jag kan se att folk på vänsterkanten inte gett upp, att de har kvar sina föresatser och att viljan finns.
Tomas Eneroth skriver i en av sina trådar på Facebook den 28 december:
Såväl avskaffandet av FAS 3, som höjd ersättning i a-kassan och sjukersättning fanns ju med i höstens budget och vi har inga skäl att ändra uppfattning.
Vi vill fortfarande lägga ner FAS 3 och förbättra trygghetssystemen, och kommer givetvis att lägga fram sådana förslag framöver. Det trista är att SD och Alliansens gemensamma agerande i höstas försenar viktiga reformer. Gårdagens överenskommelse innebär att vi nu kan lägga budgetförslag och få dem genom riksdagen – något jag verkligen ser fram emot. : )
I Dagens ARBETET uttalar sig Sanna Fransson, politiskt sakkunnig hos Annika Strandhäll, om möjligheterna till att kunna stoppa utförsäkringarna i vårproppen
“Det är ett nytt läge för oss nu.Vi ser just nu över våra möjligheter att gå vidare med reformen.”
Enligt Lars-Arne Staxäng (M), ledamot av riksdagens försäkringsutskott, är ett slopande av tidsgränserna helt uteslutet.
Trots detta är regeringens ambition fortfarande att se över tidsgränserna i sjukförsäkringen, och att avskaffa den bortre tidsgränsen, enligt Sanna Fransson.
Läs gärna hela artikeln för den beskriver bra situationen, både problem i sak och form och de olika ställningstaganden mellan höger och vänstern.
Så nu ser vi fram emot april och hoppas på att något ska komma ut ur vårpropositionen som ska kunna förbättra för de som fått stå tillbaka så länge.
I slutet av januari ska det komma resultat från Parlamentariska socialförsäkringsutredningen.
De har tittat på områden med rubriker som:
Sjukförsäkringen
Arbetslöshetsförsäkringen
Samhällets stöd för återgång till arbete
Samspelet mellan olika försäkringar och system
Internationella aspekter
Kanske att det kommer fram något där som kan motivera ett förändringsarbete?
I vilket fall som helst så känns det bra att “arbete pågår”.
Jag har svårt att tro att den nuvarande regeringen kan vara lika enfaldig som Alliansen. Läs gärna min artikel om Alliansens “bidrag” för a-kassorna:
http://jmm.nu/upphav-a-kassans-deltidsregel/