Skriven av

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

26 kommentarer

 1. Christina Wandt
  Christina Wandt at | | Reply

  Du skriver:
  “Jag vill tillägga att jag inte förlägger någon skuld på försäkringskassans handläggare. De bara arbetar i ett sjukt system, som någon annan bestämt premisserna för. Vi måste se till att ändra på sjukförsäkringens utformning, för sjukförsäkringen i nuvarande form ÄR SJUK!”

  Är brevet där du uppmanas söka ett automatiskt utsänt brev? I annat fall anser jag, att handläggaren visst har ett eget ansvar för utsända brev. Man arbetar inte bara i ett sjukt system. Som handläggare finns möjlighet att påverka innehåll i brev. Du skriver vidare, att annan handläggare lämnat annan information än det som står i brevet. Om denna handläggare uppger, att det som skett är fel och måste vara ett misstag, så fattar jag inte svaret: skriv ingen sådan begäran!. Handläggaren borde (ff enligt min åsikt) undersöka saken vidare så att fler misstag inte sker och att du får ett rättelsebrev.
  Med vänlig hälsning
  Christina

 2. Marie Uhre
  Marie Uhre at | | Reply

  Hej!
  Har ungefär samma erfarenhet av FK. Hade blivit uppmanad av handläggarna på FK och AF att fortsätta med mina ideella förtroendeupp när jag fick min tidsbegränsade sjukersättning 2005. När jag blev utförsäkrad första gången 1 jan 2010 fick jag höra att kan jag sitta på möten ca 4 tim/månad kunde jag klara att arbeta 100 %.
  Jag avslutade mina uppdrag direkt använde mig av ett alias när jag var ute på officiella diskussionssidor. Efter två utförsäkringar fick jag för 1 1/2 år sen hel sjukersättning. Jag är inte lika paranoid nu men det beror mest på att jag bara har tre år kvar till ålderspension. Trodde väl aldrig att jag skulle känna mig så glad över att bli äldre. Många av mina vänner tänker likadant för de har sett hur jag haft det och förstår att det kan hända dom med.

 3. Kjell Rautio
  Kjell Rautio at | | Reply

  Bloggtexten rör ett viktigt demokratiproblem som vi måste göra något åt. Det handlar, precis så som nämns i texten, om viktiga grundläggande fri- och rättigheter.

  På sidan 16 i LOs åtgärdsprogram “Framtidens sjukförsäkring” tas denna problematik upp:

  “Ett annat problem för personer med sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning är att möjligheterna till ideellt engagemang i praktiken är begränsade pga Försäkringskassans praxis. Detta beror på att rätten att engagera sig ideellt utan att förlora sin ersättning från Försäkringskassan är inte reglerad i lag. Det har därför förekommit att personer med sjukersättning avråds av Försäkringskassan att engagera sig ideellt, eftersom detta riskerar att inkräkta på deras rätt till ersättning. Så här får det inte vara.

  Många av de sjukfrånvarande vågar därför inte engagera sig i t.ex. en ideell förening eller ett politiskt parti. Detta måste betraktas som en omotiverad inskränkning av demokratin. Situationen blir helt orimlig när personer som har drabbats av den förda sjukförsäkringspolitiken drar sig för att protestera mot densamma, eftersom de är rädda att försvåra sina möjligheter till framtida försörjning.

  Därför krävs:

  Att rätten till ideellt engagemang entydigt säkras i lagstiftningen, även för dem som får ersättning från sjukförsäkringen,”

  Här är länken till hela LOs åtgärdsprogram:
  http://www.lo.se/home/lo/res.nsf/vRes/lo_fakta_framtidens_sjukforsakring_pdf/$File/Framtidens_sjukforsakring.pdf

 4. Per Stenquist
  Per Stenquist at | | Reply

  Försäkringskassan har en långtgående tradition av att varna och hota med allehanda följder, för att förmå människor att dra tillbaka önskemål och krav. De har med allra största säkerhet något slags bonusprogram kopplat till de indragningar de kan prestera med sina metoder …

 5. Jimmy
  Jimmy at | | Reply

  Jag kom hit för att berätta att försäkringskassan varit in och snokat här, om det är av intresse. Nu går jag vidare.

 6. Reformera Försäkringskassan
  Reformera Försäkringskassan at | | Reply

  Sådana här berättelser är jättebra att de kommer fram i ljuset. Vi bör sprida ordet och arbeta för att Alliansen och Moderaterna inte vinner valet 2018. Det är trots allt Alliansen som har skapat detta system.

  http://jmm.nu/alliansens-forsamring-av-sjukforsakringen/

   1. Göran Andersson
    Göran Andersson at | | Reply

    Det är möjligt att Alliansen inte ligger bakom lagen, men Alliansen halverade sjukförsäkringen under sin tid och delade ut den som jobbskatteavdrag. Detta har inneburit att fk handläggare pressats till fler avslag på grund av ekonomin.
    För de som inte vet hur Alliansen trollade bort halva sjukförsäkringen så kan jag berätta att arbetsgivaravgiften består av flera delar och där halverades sjukförsäkringsdelen från c:a 10% till 5% medan den fiskala delen (skatt som går till staten) dubblerades. Detta gjorde att Alliansen kunde dela ut 80-100 miljarder per år utan att det påverkar stadskassan.
    En brilliant idé av radarparet Reinfedt/Borg som gjort att de hyllats världen över. Det tråkiga är dock att Sossarna är för fega för att göra något åt saken. Sossarnas väljare är ju trots allt fackanslutna arbetare och inte vi sjukskrivna.

 7. Tess
  Tess at | | Reply

  Jag har blivit nekad sjukersättning trots att alla övriga instanser och utredningar klarlagt vilken arbetsförmåga jag har. Är bara FK som inte håller med. Nu är det under överklagande så vi får väl se… har inte mycket hopp kvar. Vill dock nämna om en sak min handläggare tog upp med mig under utredningen. Jag har ett barn. Det sa handläggaren är lika med 25% arbetsförmåga enligt FK så om jag inte hade barn så skulle jag klara att jobba mer. Jag har aldrig tidigare känt mig så kränkt. Vi tog kontakt med chefen på den avdelningen och hen sa att handläggaren begått ett fel. Att FK absolut inte får lägga någon värdering i ens familjeliv på det viset. Mitt barn är mitt ljus, min motivation, min glädje.

 8. Johan Andersson
  Johan Andersson at | | Reply

  All respekt för att man kan vara sjuk och behöva hjälp men det här låter som personen i fråga har en vriden verklighetsbild och lever i tron om att FK är en sedelpress som spottar ut pengar! Är det någon man ska klaga på för att det kan vara bökigt att få ersättning från FK så är det alla som utnyttjar systemet och folk som tror man kan flumma runt och jobba ideellt etc på andras bekostnad utan att bidra ett skit till “samhällsbygget” Den här snyfthistorien är ju ett stort hån mot alla oss som jobbar 60+timmar i veckan borta från våra barn och familjer för att få en dräglig tillvaro och säkerställa att sjuka och utsatta i samhället får hjälp NÄR DET BEHÖVS. Diskriminering? var fjärde år har vi som måste jobba och betala ert uppehälle tid och rätt att vara med och påverka. Och NEJ hade hon vart en ko hade hon tyvärr gått ett betydligt mörkare öde tillmötes än ingripande från länsstyrelsen….

 9. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Bra skrivet Carina !
  Empati o inlevelse i sjukas situation verkar det dåligt av idag . Var lär de sig att vara så okunniga o intoleranta . I skolan (som är under all kritik) ? På arbetsplatsen ? Nånting är fel , folk har väldigt konstiga attityder i allmänhet i dag tycker jag mig märka . Är de så indoktrinerade av all felinformation som pumpas ut ur den styrda median idag ? Antagligen är det så . Tänk lite själva nån gg utan att gå på felinformation . De flesta fattar tyvärr inget förrän de själva hamnar där , ofta är det försent dessutom . Hur kan man tro att man fuskar sig in i en självvald tillvaro av utanförskap ? Jag sitter nästan som i ett fängelse i min lägenhet pgav det sjuka system vi har idag o många med mig .Tänk om tänk rätt .

 10. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  P S . Våra kossor har det bättre !

 11. Stina
  Stina at | | Reply

  Det är inget “automatutsänt brev” det har försetts med en lapp med handläggares namn och tfn. Sen håller jag helt med Kjell Rautio, att engagemang ska säkras i lagstiftningen, nu är det godtycke ifall man får eller inte får engagera sej. I övrigt så vill jag säja till Tess, att det är ju fördjävligt, att man hävdar att barn skulle motsvara 25% arbetsförmåga, kram och kämpa, jag ger mitt stöd härifrån. Och Johan, din kommentar tänker jag inte ens kommentera. Så himla lågt av någon frisk människa, med en riktigt lön som det antagligen går att leva på, att sparka på någon vars inkomst ligger långt under existensminimum. Tror du verkligen att man försöker överleva frivilligt på en så låg ersättning från fk? Säjer bara karma. Carina, ditt svar är mycket bra och sakligt, det hoppas jag Johan läser.

 12. Johan Andersson
  Johan Andersson at | | Reply

  Jag menar givetvis inte att jag på något sett är bättre på att avgöra om någon har nersatt arbetsförmåga eller inte men om man kan jobba ideellt och vara politiskt aktiv så kan man nog jobba och göra rätt för sig, kanske inte på heltid men målet måste väl vara att bidra med det man kan. De jag syftar på som utnyttjar systemet endast grundat på de i min närhet som jag VET utnyttjar systemet, en sjukskriven elektriker som jobbar mer en heltid svart som snickare och en som endast är lat och tycker att datorspel är viktigare än att försörja sig själv och det är den typen av personer som gör att sådana som jag kan tyckas vara empatilösa. Det finns inte obegränsat med pengar och FK tvingas till dessa åtgärder så er kritik borde kanske riktas åt annat håll men visst blir det tyvärr en form av kollektiv bestraffning. Sen kan jag tycka att det är helt åt h..te för dålig ersättning för sjuka och pensionärer mm men nu har vi ju valt att vara hela världens socialkontor och tyvärr blir det då i första hand de som redan har det dåligt som får det än sämre….

  “öppna era hjärtan” Krya på er och lycka till..

 13. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Du har svalt alliansens politik med hull o hår ,det lyser igenom . Jobba på du för 2000 xtra i månaden du . Pengar som alliansen stulit från de som byggt upp detta fina land en gg i tiden . Var stolt för det du . Köp en bra privatförsäkring , du kommer o behöva den om inte våra rättigheter fås tillbaks . FK tvingas inte att bryta mot lagen med gör det ändå . Det märks att du är trångsynt o oerfaren . “Hela världens socialkontor” o “öppna era hjärtan ” talar verkligen om hur snedvridet ditt hjärta blivit av nån anledning .

 14. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Utrycket “öppna era hjärtan” var ett uttalande från Reinfeldt med en ful baktanke . Han ville reta alla främlingsfientliga och rasister i detta land som ett sista försök o vinna valet . Det är min tolkning , kan vara fel , men Alliansen är det sämsta som någonsin drabbat oss ALLA . Inte en enda gg i historien har moderat politik lyckats bra i sverige . Varje gg berikar de sig på folket o lämnar oss i sticket på ett eller annat sätt .

 15. Stina
  Stina at | | Reply

  Johan, om du läst artikeln har du kanske fattat skillnaden mellan engagemang och arbete. Fast det verkar du tyvärr inte gjort. Engagemang anpassar man efter sitt mående, det fungerar inte så med ett jobb, där förväntas du prestera varje dag 40timmar/vecka 365 dagar per år. Nä tyvärr ditt krya på hjälper inte, jag kommer aldrig att bli frisk, i bästa fall kommer jag inte att bli sämre, det är den framtid som väntar mej i resten av mitt liv. Tänk dej in i den situationen om du kan, fast förväntar mej inte att du har den förmågan.

 16. Stina
  Stina at | | Reply

  I övrigt handlar inte detta inlägg pm ifall jag kommer att bli frisk eller ej, utan om hur fk beter sej. Ganska mycket godtyckligt och dessutom skrämmande för människor att vara ideellt engagerade. Sjuka har lika stor rätt som alla andra i samhället att vara med och påverka det samhälle vi lever i, men fk tycker sej ha rätten att ställa sej över detta. Sjuka utsätts för repressalier av fk och under de mest konstiga argument. Det ligger dessutom ett uppdrag bakom att plocka av sjuka både ersättning och människovärde, och det är borgerlig regerings “hungriga vargar jagar bäst”. De liksom alla som dej Johan, saknar förmågan till att kunna sätta er in i hur andra människor skulle kunna tänkas må. Ni som tror att det bara är att rycka upp sej. Jag önskar ingen att bli sjuk och tappa ork och förmåga, men här är det nästan så att man önskar det, för tyvärr är det enda sättet att få människor som dej att förstå. Om ens då.

 17. Alexander
  Alexander at | | Reply

  Sverige är inte destå bättre än Nordkorea skillnaden är bara den det att avrättningarna går lite snabbare därborta och att det heter något annat men grunden är detsamma i mörderaternas politik – att de svaga ska avlivas. Galgar är olagliga så man bryter ned dem ekonomiskt istället så de hänger sig själva.

 18. Tobias
  Tobias at | | Reply

  Ja det här var en varböld vill jag säga, men läs detta som jag har saxat ur GP.

  M-ordföranden Maria Rydén har sjukskrivits efter avslöjandet att hon har gjort privata resor på betald arbetstid. Hon har dessutom felaktigt förnekat att hon har handlat för den bonuspoäng hon har samlat ihop, skriver Göteborgs-Posten.
  – Hon är sjukskriven från och med nu, säger partiets pressekreterare Caroline Karlsson till GP.

  Så om nu någon undrar hur sjuk denna Politiker är kanske man frågar sig? Tja, hen hade kanske inte ansvarskänsla att möta sina väljare och förklara varför hen skall kunna bryta mot lagar och regler. Hen är nog inte sjuk utan kan inte ta sitt ansvar när hen har hela handen i syltburken.

 19. Tobias
  Tobias at | | Reply

  Kan inte kommunen stämma hen för trolöshet mot huvudman? Man hat ju belagt att hon svindlat pengar från kommun och skattebetalarna under lång tid. Sedan går hen och får 2,5 miljoner fram till 65 år. Skulle en arbetare stjäla från sin arbetsgivare inte skulle den få fallskärm och bonuspengar på det!

  Nä, man skall inte använda våra försäkringar på detta vis. Eller kan man?

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.