Artikelförfattare

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

2 kommentarer

 1. Stina
  Stina at | | Reply

  Socialism är, Att vi alla tillsammans äger och solidariskt hjälps åt att finansiera via skatten och styra det som vi tycker är extra viktigt i ett samhälle, och för mej är vård skola och omsorg väldigt viktigt, det är mänskliga rättigheter att få dessa behov tillfredsställda . Och välfärden ska omfatta alla, man ska ha samma rätt till en bra skola, vård eller äldreomsorg oavsett man är fattig eller rik, och det är människors behov som ska avgöra hur mycket man får ta del, det innebär att man ibland måste omfördela skattepengar, så att de styrs dit där behoven är, och när vi alla tillsammans delar på finansiering, fördelar och risker, så är det samhällsekonomiskt fördelaktigt, för ingen riskerar att hamna utanför, det blir ett samhälle som tar väl hand om alla. Man kan sammanfatta det kort, från var och en efter förmåga, till var och en efter behov. Det är socialism.

  För mej är det viktigt med gemensamt ägda socialförsäkringar à-kassa och sjukkassa med ganska höga nivåer, socialförsäkringarna är en del i att tillsammans finansiera välfärden som ger oss grundtrygghet vid sjukdom eller arbetslöshet. (Principen är densamma här, att alla tillsammans delar på finansiering och risker, och ju fler man är, desto mindre risk och desto mindre andel behöver man lägga in, alla blir ju inte sjuka eller arbetslösa samtidigt, därför fungerar det.) Att ha skäliga nivåer håller dessutom samhällshjulet igång. Om man sänker nivåer i à-kassa och sjukförsäkring så gör man människor otrygga, otrygga människor vågar inte byta jobb, vågar inte prova att starta eget och vågar inte flytta, man vågar inte vara innovativ helt enkelt. Och vi behöver innovativa människor, det är de som skapar arbetstillfällen. Ett samhälle med bra grundtrygghet tar hand om alla sina människor, oavsett frisk eller sjuk. Socialism inrymmer tanken, att var och en ger efter förmåga men får ta del efter behov. Det betyder inte att alla måste ge lika mycket eller måste vara 100% frisk, det betyder att vi alla tillsammans hjälps åt – solidaritet, för att få tillbaka när vi behöver det. Det är ett sånt samhälle jag vill se.

  Jag gissar att någon som är socialist sa det sista, för det är en av grundtankarna i socialismen, att omfördela pengar dit där behoven är. Kan det vara Ulla Andersson?

 2. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Håller med . Men tyvärr genomsyras de flesta partier av dessa sk. nyliberaler som förstör allting . Allting är sönderlobbat precis som i USA .

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.