Nu har en remissutsändning angående bortskaffandet av den bortre tidsgränsen gjorts. Det som av en del kallas utförsäkring och av andra för stupstocken. Detta initiativ applåderas av många och förkastas av andra. Vilka argument emot avskaffandet finns och hur bemöter vi dem?
Nu har remissen skickats ut och vi hoppas på snabbt och bra svar som styrker intentionen att ta bort utförsäkringarna. Men frågan är om det kommer att läsas och tas till vara av högern som vill ha utförsäkringarna kvar. Kan man ta till sig fakta när man redan bestämt sig och inte kan ta till sig fakta.
Många är de på högerkanten nu som kommer med argument för att behålla utförsäkringarna och de är generande lika myter som användes för att införa utförsäkringarna, den där gången när högern applåderade i riksdagen ni vet?
Nu kommer sjukskrivningarna att skjuta i höjden! Det som minskat tack vare utförsäkringarna.
Fel! Sjukskrivningarna sjönk redan innan tidsgränserna infördes och har nu stigit innan de tagits bort. Minskningen av sjuktalen började redan 2002 och hur bra Alliansen än tycker om sin reform så är det underligt att hävda att den började verka åratal innan den genomfördes. Ökningen av sjuktalen började 2010 trots reformen så tidsgränser och sjuktal är alltså ej relaterat. Ta bort tidsgränserna och det enda som påverkas är att folk inte behöver oroa sig för att plötsligt stå utan inkomst och därmed hamna i riktigt utanförskap.
Vi har inte råd! Det kommer att dränera statskassan totalt!
Hm, sjukförsäkringen går inte med lika stort överskott längre. Beror det på att de sjuka sugit ur överskottet? Nej, det beror på att Alliansregeringen tog överskottet och finansierade bland annat jobbskatteavdragen med. Att man tog och sänkte den del av sociala avgifter som tidigare var öronmärkt för sjukförsäkringen och gav den andra delen till Borg att hantera efter eget huvud. Vänsterpartiet skriver i en motion om sjukförsäkringen:
Vi har genom högerregeringen fått ett Sverige där sjukdom för många har kommit att innebära fattigdom och där kvinnor och arbetarklass drabbas särskilt hårt. Redan innan försämringarna i sjukförsäkringen gjordes hade den gått med överskott i flera år. Det är ett överskott som borde gå till förbättringar av försäkringen men som inte har gjort det. Överskottet räckte emellertid inte för regeringen som valde att försvaga sjukförsäkringen för att kunna ta än mer resurser till finansiering av skattesänkningar. Enligt Folksams rapport Välfärdstendens 2011 uppgick det samlade överskottet i socialförsäkringarna, exklusive arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet, 2010 till 45 miljarder kronor. Trots att sjukförsäkringsavgiften har sänkts blev överskottet i sjukförsäkringen 2012 nästan 2 miljarder kronor – pengar som till stor del har gått till skattesänkningar för de rikaste.
Det är alltså inte sjuka som bekostat sjukförsäkringen överskottet det mesta utan det är friska, arbetande människor. De är säkert glada så länge de är just det; friska.
Nu kommer folk att vara sjuka hur länge som helst! Ska man få det!?
Det där är ett påstående som bygger på att det fanns ett stort överutnyttjande i sjukförsäkringen. Och visst, det fanns. Det var hissnande hela 0, 04%!
Vad hände när de siffrorna kungjordes? Tog man tillbaka det och på något sätt bad de som skam- och skuldbelagts med misstanken om fusk om ursäkt?
Nej, man fortsatte att mumla om att det var nog så iaf.
För grannens systers jobbarkompis, hon visste någon som minsann räfsat gräsmattan när han var sjukskriven. Det här är en människosyn som är helt odiös, att man misstror hellre än litar på folk. En sjuk har bara en önskan, en gammal sanning som ännu gäller. En annan sanning är att det ska löna sig att arbeta och det har det alltid gjort. En annan sak som inte kanske är en sanning men en fundering jag tuggat på efter de senaste dagarna debatt om RUT och ROT är just det hur man dömer andra. Det är högerfolk som mest höjer rösterna om att svartjobben kommer att öka om ROT försämras. Vilka är det som utnyttjar dessa bidrag mest? Vilka var det då som anlitade svartjobbare mest och har en benägenhet att fuska? Efter sig själv dömer man andra tänker jag och funderar vidare.
Vi kan inte ha en massa folk som lever på bidrag!
Här skulle en kurs i vad som är vad behöva hållas. Ersättning från sjukförsäkringen är inte bidrag. Om ett försäkringsbolag burit sig åt med inbetalda premier som Alliansen hanterat pengarna i sjukförsäkringen hade finansinspektionen jagat livet ur dom.
Det hade också utgått skadestånd.
Själv är jag nog mera misstänksam mot skattesubventioner för bartender och lyxrenoveringar, skattebidrag till välbeställdas lyxkonsumtion.
Ordvalet ger vid handen vad högern är ute efter, att det är en skam att leva på bidrag och sjuka som inte blir friska ska skam- och skuldbeläggas så att de inte vågar stå upp och göra sina röster hörda. Now, that`s a big mistake!
Vi hörs och nu börjar vi synas mer och mer. Nu har vi politiker och organisationer som driver de här frågorna och vi känner ingen skam eller skuld. Men vi kräver rättvisa!
Här är några som inte fattat verkan och konsekvenser men om det beror på en odiös människosyn eller annat låter jag vara osagt.
Den eller de som står bakom texten skriven av Ledarredaktion på Expressen tror att reformer fungerar innan de genomförts och tycker att Det är rätt om regeringen sviker om stupstocken. (själv ger jag inte mycket för anonyma texter egentligen)
Kristersson och Forsell, båda moderater, skriver gemensamt i Aftonbladet att om utförsäkringarna tas bort kommer hela Sveriges ekonomi att gå under.
Här skulle jag vilja att båda herrarna med mig sakta och tydligt säger:
f ö r d e l n i n g s p o l i t i k.
Går in och läser vad Moderaterna säger om sjukförsäkringen.
Den som är sjuk eller skadad och inte kan arbeta ska ha rätt till ersättning, vård och rehabilitering. Den som har arbetsförmåga ska få stöd och hjälp att komma tillbaka i arbete. Detta är utgångspunkten för oss i sjukförsäkringen.
Så här skriver Socialdemokraterna:
Vi socialdemokrater vill ha en sjukförsäkring som innebär att den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar.
Ganska lika eller hur? Det är därför jag hellre bedömer folk och särskilt politiker utefter vad de gjort hellre än vad de lovar att de ska göra.
Jag menar, bara kolla det här citatet och försök att gissa vem som sa det!
“Herr talman, I vår omvärld drabbas de svaga och de utsatta av nedskärningar och besparingar. Det är inte vår väg. Det är inte Sveriges väg. Sverige kan och ska investera i sammanhållning och välfärd. I sjukvård och omsorg. I minskat utanförskap. I tillskott till utsatta grupper. …”
Socialism är, Att vi alla tillsammans äger och solidariskt hjälps åt att finansiera via skatten och styra det som vi tycker är extra viktigt i ett samhälle, och för mej är vård skola och omsorg väldigt viktigt, det är mänskliga rättigheter att få dessa behov tillfredsställda . Och välfärden ska omfatta alla, man ska ha samma rätt till en bra skola, vård eller äldreomsorg oavsett man är fattig eller rik, och det är människors behov som ska avgöra hur mycket man får ta del, det innebär att man ibland måste omfördela skattepengar, så att de styrs dit där behoven är, och när vi alla tillsammans delar på finansiering, fördelar och risker, så är det samhällsekonomiskt fördelaktigt, för ingen riskerar att hamna utanför, det blir ett samhälle som tar väl hand om alla. Man kan sammanfatta det kort, från var och en efter förmåga, till var och en efter behov. Det är socialism.
För mej är det viktigt med gemensamt ägda socialförsäkringar à-kassa och sjukkassa med ganska höga nivåer, socialförsäkringarna är en del i att tillsammans finansiera välfärden som ger oss grundtrygghet vid sjukdom eller arbetslöshet. (Principen är densamma här, att alla tillsammans delar på finansiering och risker, och ju fler man är, desto mindre risk och desto mindre andel behöver man lägga in, alla blir ju inte sjuka eller arbetslösa samtidigt, därför fungerar det.) Att ha skäliga nivåer håller dessutom samhällshjulet igång. Om man sänker nivåer i à-kassa och sjukförsäkring så gör man människor otrygga, otrygga människor vågar inte byta jobb, vågar inte prova att starta eget och vågar inte flytta, man vågar inte vara innovativ helt enkelt. Och vi behöver innovativa människor, det är de som skapar arbetstillfällen. Ett samhälle med bra grundtrygghet tar hand om alla sina människor, oavsett frisk eller sjuk. Socialism inrymmer tanken, att var och en ger efter förmåga men får ta del efter behov. Det betyder inte att alla måste ge lika mycket eller måste vara 100% frisk, det betyder att vi alla tillsammans hjälps åt – solidaritet, för att få tillbaka när vi behöver det. Det är ett sånt samhälle jag vill se.
Jag gissar att någon som är socialist sa det sista, för det är en av grundtankarna i socialismen, att omfördela pengar dit där behoven är. Kan det vara Ulla Andersson?
Håller med . Men tyvärr genomsyras de flesta partier av dessa sk. nyliberaler som förstör allting . Allting är sönderlobbat precis som i USA .