Skriven av

Ibland händer det att vi tar in en gästbloggare och ibland händer det också att författaren vill vara anonym. Det kan finnas flera orsaker till men vi i Solrosuppropet.se styrelse vet alla vem det är.

7 kommentarer

 1. Oskar
  Oskar at | | Reply

  “Laget Sverige” är de som står och sparkar på oss som ligger ner. För det första förstår jag inte varför FK får lägga ut politiska propagandafilmer och till och med visa sådana i tv. Betalar moderaterna? De kallade väl FK för expertmyndighet så de måste ju vara väldigt nöjda med hur vi blir behandlade av dem. Eller vi som inte får sjukersättning kanske betalar genom att den just är utebliven.

  Jag förstår inte att försäkringskassan ens får lov att existera längre. De gick för länge sedan långt över gränsen för vad som är acceptabelt i hur de behandlar människor. FK står över lagen och bestämmer vilka som får och inte får sjukersättning och liknande, helt hänsynslöst. Och de har ju någon slags egna dolda regler. (Dvs högre lön om du stämplar avslag på allt, antar jag)

  Jag själv lider av följande:

  Atypisk autism / Asperger
  Generaliserat ångestsyndrom
  Dystymi
  Delayed sleep phase syndrome
  Analfistel
  Misstänkt hyperhidros
  Allergi och astma

  Dvs en stor blandning av neuropsykologisa, psykiska och fysiska tillstånd/sjukdomar som jag sammanfattat så kort att det knappt skrapar på ytan. Alla utom hyperhidros är utredda och prövat rehabiliteringar/operationer/mediciner i många former. Slutresultat: Jag kommer med mycket stor sannolikhet få leva med samtliga i resten av mitt liv. Ett liv som inte känns som det har mycket mening. I 7 års tid har jag fått samma svar från FK om sjukersättning: Avslag. Motivering: “Vi anser att din arbetsförmåga inte är nedsatt med minst 25%.”

  De enda som accepterar läkarintyg och utredningar är socialen som ger mig 3650kr i månaden. Jag har bara klarat mig tack vare att jag bor hos min mamma, som haft sjukersättning i många år sedan den tiden då läkarna bestämde. Nu är hon pensionär och får flera tusen mindre i månaden än tidigare och ändå ska 3650kr räcka gott och väl för mig fast alla pengarna går direkt till hyra de flesta månader. Och något tillägg till hyra går inte socialen med på, det ska mamma kunna betala ensam. Hon kommer ansöka om bostadstillägg men jag kan ju gissa vad för svar hon kommer få.

  De som är friska och orkar, de som jobbar i regeringen, varför river de inte FK till grunden med alla deras s.k “regler” och startar en ny myndighet där läkarna och patienterna respekteras och allt är rättssäkert, där myndigheten i fråga inte tillåts agera själva utan att allt de gör ska följa en tydlig och komplett lag som alla kan läsa och förstå, samt att läkarna bestämmer vem som får sjukersättning. Återigen: RESPEKTERA LÄKARNA! Väldigt många av dem vet faktiskt vad de gör, och är mer än nog kapabla att bedöma patienterna korrekt utan att någon “försäkringsmedicinsk” fifflare ska kunna sänka deras bedömning enbart pga PENGAR.

  Det finns tillräckligt med friska arbetare i Sverige för att en fungerande socialförsäkring ska kunna skattefinansieras. Och med fungera menar jag verkligen inte den rätt igenom onda FK som inte bryr sig om hur många som begått självmord pga dem.

  Men vem försöker jag lura? Nästa val vinner väl moderaterna och gör så FK:s s.k “försäkringsmedicinska rådgivare” bestämmer allt och läkarna tas ifrån det lilla de har kvar att säga till om. För vi måste ju ha ett friskt Sverige! Friskt blir det genom att indirekt tortera och ta livet av alla obotligt sjuka som kostar pengar. Eller hur? Vad är människovärde? En maträtt? Jag slår vad om att 100% av de som tycker att Sveriges sjukvård och socialförsäkring fungerar bra har aldrig själva varit i kontakt med dem. Jag slår vad om att de inte har en aning om vad ordet “sjuk” kan innefatta.

  Undrar ibland hur det är i våra grannländer ifall vi som är sjuka kommer tvingas flytta för att få hjälp? Hur är det med människovärde i Norge och Finland?

 2. fia
  fia at | | Reply

  Hur många är vi som sitter med beskedet i sin hand, Avslag på
  sjukpenning från försäkringskassan?
  Hur många är vi som blivit uppsagda från arbetet av personliga skäl/ohälsa?
  Hur många är vi som gjort alla utredningar och bedöms sakna arbetsförmåga?
  Hur många är vi som vårdcentralens läkare rekommenderar sjukersättning?
  Hur många har gjort Tmu-utredning,träffat specialister och bedömts sakna förmåga, men trots det blivit inskrivna i samverkan mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan,och sen bedömts för sjuka för att medverka i rehabilitering hos arbetsförmedlingen av arbetsförmedlingen?
  Som sen nekas sjukpenning? Hur många är vi som blev sjukare av att vara sjuk?
  Hur många sjuka är det som måste skrivas in på arbetsförmedlingen och ansöka om akassa istället? Hur många hänvisas att ansöka om omprövning av ett beslut om indragen sjukpenning? Hur många är vi?

  1. Oskar
   Oskar at | | Reply

   Väldigt, väldigt många och det är just därför det inte förs statistik på hur många som är sjuka men inte får ersättning. När det pekas på ett “sjuktal” så innefattar det endast de som får ersättning. Om politikerna ändå kunde varit ärliga med det här. Det heter att vår grupp har “alternativa inkomstkällor”. Undrar var man ansöker om sådana alternativa inkomster? Det finns ju många som inte ens får något ifrån socialen.

   PS. Ursäkta om jag lät arg i mitt förra inlägg men jag anser verkligen att det gått för långt, för länge, och att FK verkligen behöver rivas till grunden och ersättas med en rättssäker myndighet, eller bättre, att bestämmandet blir en del av sjukvården där läkarna får hela ansvaret att bedöma, och att regeringen direkt betalar ut sjukersättning och liknande. Inga “direktiv”, inga nonsensavslag. Detta kan enkelt skattefinansieras, speciellt om de tar tillbaka de s.k jobbskatteavdragen, som för övrigt finansierades med bl.a överskottet i sjukvården om jag minns rätt. De tror att det “blir dyrare” men i längden hade fler blivit friska om det gick rätt till. Det finns nog många som kunnat jobba idag om de inte sänkts ner i avgrunden år efter år. Och de som absolut inte kan ska inte heller jobba. De ska få ta hand om sig själva så gott det bara går.

   Tack för att ni fortsätter driva den här webbsidan! Jag förstår inte hur ni orkar men det är tur att någon gör det. En vacker dag kanske någon med makt läser och verkligen tar till sig allt ni publicerat här.

 3. fia
  fia at | | Reply

  Det finns dom som arbetar med att rädda liv ,varje dag.
  Sen finns det dom som arbetar med att ta ifrån människor förutsättningen att kunna överleva. Vem ska ha den största makten att bestämma över våra liv den dagen vi blir sjuka? Avstämningsmöten som liknat polisförhör,ibland utan sjukskrivande läkare. Bortsållad information i dokumentation gjord av försäkringskassans handläggare. Den återkommande frågan om tankar på att ta sitt liv förekommer ?? Ett klumpigt sätt eller ett tips?,vad vet jag.
  Men jag minns jublet i rösten när handläggaren ringde och meddelade mig att jag fått avslag på sjukpenning. Jag har rätt i att vara arg,för det tycker jag vi alla har,så länge vi orkar.

  1. Oskar
   Oskar at | | Reply

   Håller helt med, mycket konstigt att det finns folk som arbetar aktivt för att förstöra folks liv och får betalt för det.

   Förresten så glömde jag berätta en sak som ytterligare bevisar hur fruktansvärda och respektlösa FK är:

   När jag förra gången ansökte om sjukersättning hos dem, fick jag efter ett litet tag ett brev där de skrev att de mottagit ansökan och ville “kommunicera”, dock minns jag inte alla detaljer men en sak minns jag glasklart: Vad som också låg intill detta papper i kuvertet. En annan persons ansökan om aktivitetsersättning i original!

   Samtidigt som det inte förvånade mig att FK bröt mot personuppgiftslagen och slarvade bort en ansökan genom att skicka den till mig, blev jag också mycket rädd. Jag tänkte “tänk om de skickat MIN ansökan till den här personen”. Jag skrev ett brev och bifogade den andra personens ansökan så de fick den tillbaka då den absolut inte tillhörde mig. Egentligen borde jag kanske kontaktat personen eller polisen, jag vet inte, men jag skrev att det bryter mot personuppgiftslagen och att jag kommer anmäla dem om de gör något liknande med min egen ansökan. Varpå jag blev uppringd av självaste chefen på kontoret i stan. Hon lät rädd, försökte förklara att den mänskliga faktorn var det som orsakat detta och bad så mycket om ursäkt. Jag sa “får jag reda på att min egen ansökan kommit till någon annan kommer jag anmäla detta”. Mer gjorde jag inte.

   Jag kanske borde agerat annorlunda. Även om jag tror att de stämplade avslag på den andra personens ansökan precis som på min och de flesta andras, förtjänade kanske den andra att få reda på att detta hänt. Eller det kanske hade påverkat negativt om det handlade om något psykiskt? Det var svårt att ta ett vettigt beslut. Speciellt när man själv är sjuk och har nog så mycket problem att ta hand om sig själv och orka med dagarna.

   Men faktum kvarstår: Mänsklig faktor eller inte, FK har ingen ordning eller respekt överhuvudtaget.

 4. martin oskarsson
  martin oskarsson at | | Reply

  Jag håller med. Det är skrämmande att regeringen inte upphäver utförsäkringarna retroaktivt. Det är 86 000 som nu lider. Man önskar att de som äger makten fick leva på 4000 plus hyra varje månad, och ha smärtor eller andra besvär som, bara lindras tillfälligt. Men de får ut trettio eller fyrio tusen och kan kanske inte föreställa sig hur det är att inte kunna äta ute, åka på semester, gå på bio eller köpa något annat än mat. Själv har jag vid några tillfällen haft så ont om pengar att jag tvingats leta pantflaskor. Jag var lärare innan men fick en besvärlig sjukdom. Efter ett år blev jag urförsäkrad. Sedan fick jag sjuklön i tre månader. Därefter tvingades jag acceptera uppsägning för att få fyra månaders lön. Och nu tvingas jag att söka jobb fast jag är sjuk. Det är precis som i Ken locach senaste film “Daniel Blake..
  Upphäv utförsäkringarna nu. Höj sjukpenningen till 90 %

 5. Cecilia
  Cecilia at | | Reply

  Imponerande att kunna vara fackligt engagerad, blogga och twittra som “utbränd”, skulle vara imponerad av att en “utbränd” skulle klara av att bara twittra av alla dessa tre. :)

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.