Tankar i december. Hur arbetar Solrosuppropet.se?

Vi fick ett mail med frågor om hur vi jobbar, vad medlemsavgifterna går till och vilka vi är i föreningen. Kunde ju ha skrivit ett svarsmail men ni kanske är flera som funderat på det? Här kommer iaf svaren på det och lite till.

Till att börja med är vi en partipolitiskt obunden förening även om en del av oss är partipolitiskt engagerade eller/och aktiva i olika partier. Vi är rester från Påskuppropet 2011 som var ett upprop för en räddning av sjukförsäkringen, vi är några av dem som ville fortsätta att debattera och försöka påverka samt försöka informera om de svagheter vi ser i systemen, de lösningar vi tror på och vi har koll på politiker, beslutsfattare och debattörer.

I början försökte vi anordna manifestationer och demonstrationer men insåg snart att det var över vår förmåga eftersom vi alla på olika sätt själva är sjuka. Därför bedrivs vårt arbete numera i huvudsak via ett tangentbord och vi är mycket selektiva i urvalet av de fysiska arrangemang vi deltar i. Det kostar helt enkelt för mycket i hälsa och mående. Vi deltar i seminarier, paneldebatter och har även tagit fram ett dokument med synpunkter som vi överlämnat till och diskuterat med Annika Strandhäll. Vi träffar även politiker i andra sammanhang och i enskilda samtal och försöker på så sätt påverka brett och överallt.

Vi fick också frågan om hur vi kan hjälpa sjuka att behålla sin ersättning, vi gör inte det på individnivå, det finns inte möjlighet för oss att driva enskilda fall. Det vi gör är att ibland komma med allmänna råd och tips men mest hänvisar vi till de som jobbar med att hjälpa individer rättsligt. Vår uppgift ligger i att debattera, påverka och informera politiska beslut. Att ha koll på vad som händer och att utvärdera det, kritisera och komma med alternativa lösningar.

Vad går pengarna till undrade mailskrivaren, de pengar som vi får in via medlemsavgifter. Pengarna går till kostnaderna för att driva vår förening och vårt arbete Fasta avgifter är avgiften för sajten, bankavgifter och löpande kostnader kan vara att vi ersätter medlemmar för kostnader för resor i samband med uppdrag, tågbiljett eller bensinkostnad. En gång om året har vi årsmöte och då handlar vi mat och lagar för att under en helg träffas i verkligheten och peppa för fortsatt arbete. Vi hade vid årets årsmöte ca 50 st betalande medlemmar varav 6 stycken av avgifterna kom från oss i styrelsen.

Det frågades också om vilka vi i styrelsen är. Här kommer en kort presentation:

Carina Wellton, Stockholm 
Livssituation: Sjukpensionär
Funktion i Solrosuppropet.se: Ordförande
Hur hamnade du i Solrosuppropet: Hade en nära vän som for väldigt illa av sin utförsäkring. Därför engagerade jag mig 2010 i Påskuppropet. Först bara på Facebook, sen som talare 2011 i Stockholm. Ordförande sedan föreningens start 2012. Har själv varit sjuk sedan 1998.
Hjärtefrågor: Minska klyftorna. Sjuka och arbetslösa måste ha ersättningar stora nog så de slipper leva på försörjningsstöd. Funkis-frågor.

 

Lotta Larsson, Norrköping
Livssituation: Sjukpensionär sedan 2011, dessförinnan temp. sjukpension sedan tonåren.
Funktion i Solrosuppropet.se: Kassör, IT-ansvarig (låter coolare än Webbansvarig)
Hur hamnade du i Solrosuppropet: Startade upp Påskuppropet i Norrköping, ville fortsätta påverka och informera om sjuka och arbetslösas situation
Hjärtefrågor: Förbättrad vård, rehabilitering och livssituation för de med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionshinder

 

Anette Forssander, Norrköping 
Livssituation: Sjukpensionär sedan 2014, innan sjukskriven i 8 år.
Funktion i Solrosuppropet.se: Ledamot och tillf sekreterare
Hur hamnade du i Solrosuppropet: Var aktiv i Påskuppropet 2011 och blev invald i styrelsen 2013
Hjärtefrågor: Ersättningsnivåerna samt för en bättre vård, framför allt inom psykiatrin.

 

 

Lisbeth Forsberg, Mjölby
Livssituation: Sjukpensionär sedan 2014
Funktion i Solrosuppropet.se: Styrelseledamot, skribent
Hur hamnade du i Solrosuppropet: Genom Påskuppropets manifestation 2011 i Linköping.
Hjärtefrågor: Fördelningspolitik och dess

effekter. Fungerande vård och rehabilitering

 

 

 

Christine Holmberg, Kalmar 
Livssituation: Sjukskriven i 7 år innan jag fick sjukersättning 2014.
Funktion i Solrosuppropet.se: Styrelseledamot
Hur hamnade du i Solrosuppropet: Var med och arrangerade Påskuppropet 2011 och Solrosuppropet 2012 lokalt i Kalmar och kom med i styrelsen för solrosuppropet.se våren 2014.
Hjärtefrågor: Attityden mot sjuka

 

 

 

 

Ina Hallström, Stockholm

Ina Hallström

Livssituation:Doktorand i Genusvetenskap vid Stockholms universitet där jag arbetar med frågor som rör kopplingen mellan kön, sjukdom och erkännande.
Funktion i Solrosuppropet.se: Styrelseledamot
Hur hamnade du i Solrosuppropet:Blev utförsäkrad 2011 efter en arbetsskada i ryggen och kom med i styrelsen 2017.
Hjärtefrågor:Trygg välfärd utan integritetskränkningar. Omsorg och omfördelning. Normer kring kropp och funktionalitet.

Artikelförfattare

Lisbeth Lippe Forsberg

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.