Tankar i december. Sjukförsäkringens historia och utveckling.

Tänkte skriva något om hur sjukförsäkringen sett ut och ser ut, lite allmänna reflektioner men snubblade över videon nedan och gör det smidigt för mig och eftersom det är söndag blir det alltså filmtajm!

Att tänka på kan vara trygghet, särskilt vid långvarig sjukdom eller skada, alla är med och bidrar, viktig del av välfärdssystemet, gångna tiders sjukkassa och vilka som fick vara med.
1955 infördes den allmänna sjukförsäkringen i Sverige men i många andra länder ser det olika ut och det diskuteras fortfarande och kommer fortsatt att så göras om vilken modell som är bäst.

Artikelförfattare

Lisbeth Lippe Forsberg

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

En kommentar

 1. Tobias
  Tobias at | | Reply

  Vågar facken tänka nytt?

  Facklig verksamhet handlar om att vara obekväm. Men om du har gått med i facket för att få en billigare hemförsäkring – hur intresserad är du av att dina medlemspengar går till att bråka med arbetsgivaren?

  Samtidigt undrar vi om det inte finns ett motsatsförhållande här. Fackförbund vill vara stora för då kan de påverka mer. Men hur påverkas den fackliga solidariteten när varje ny medlem ska vinnas genom en argumentation baserad på rent privatekonomiska skäl att gå med?

  En stor del av ökningen 2017 berodde på kampanjen om gratis medlemskap i tre månader. Men flera av dessa nya medlemmar lämnade i år när de förväntades betala medlemsavgift.

  Värvningschefen svarar att det finns stora ekonomiska fördelar med att vara med i Kommunal. ”Ta hemförsäkringen till exempel. Det skulle kosta en vanlig medlem mer än dubbelt så mycket att teckna en motsvarande försäkring”.

  Gratis i tre månader. Billigare hemförsäkring. Tillgång till karriärcoach och kompetensutveckling. Du ska gå med i facket för att det är en rationell ekonomisk handling. Inte en solidaritetshandling.

  Och det är detta det handlar om. Solidaritete och empati i sjukförsäkringsfrågorna. Inte att döma människor till fattigdom och umbäranden utan egen förskyllan.
  Facklig verksamhet handlar om att vara obekväm. Fackens roll i det lokala arbetsmiljöarbetet är att ställa krav på arbetsgivaren och att agera om arbetsgivaren inte lever upp till kraven. Men om du har gått med i facket för att få en billigare hemförsäkring, hur intresserad är du av att dina medlemspengar går till att bråka med arbetsgivaren om svagare kollegors rättigheter?

  Inte så väldigt intresserad, för då hade du redan varit med i facket innan det ekonomiskt fördelaktiga erbjudandet kom. Och om facket plötsligt visar sig vara något annat än det där du skrev på för, då går du ur. Varför ska dina medlemspengar gå till att krångla till saker och ting på arbetsplatsen? What´s in it for me?

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.