Skriven av

Webbaserad, sjukpensionerad 70-talist från Norrköping. Kämpat med och mot Försäkringskassa och Arbetsförmedling och för ett rättvisare samhälle där individvärde inte är lika med prestation.

15 kommentarer

 1. Vem är det som är extrem egentligen? | LO Bloggen

  […] om ungersk polis, Ola Möller om en romans, Kulturbloggen om den pågående Almedalsveckan, Solrosuppropet om att de enskilda fallen i sjukförsäkringen, Alliansfritt Sverige om yrkesprogrammen, Göran […]

 2. Lennart
  Lennart at | | Reply

  Hej!

  Vilken sorglig historia! Få arbetsgivare är beredda att anställa 60+. Om man dessutom är cancersjuk lär det vara ännu omöjligare. Men hur kom de fram till att SM inte står till marknadens förfogande? Sökte hon inga jobb alls? Man kan tycka att systemet är stelbent, men min erfarenhet är att man kan undvika skit genom att spela med lite. Det kanske inte är det lättaste när man i princip kämpar för sitt liv. Stå på dig!

 3. SM
  SM at | | Reply

  hej lenart och tack för din kommentar! det är jag som har skrivit texten, det är alltså jag som bollas fram och tillbaka mellan myndigheter och som inte fått försörjning för juli månad! nej, stadsdelsförvaltningen har aldrig krävt att jag skulle stå till marknadens förfogande därför blev jag förvånad och förvirrad när jag läst hennes beslut! ett beslut som kom hem den 29/6 då räkningarna borde vara betalda och när jag ringde idag (måndag) ja, då var hon på semester!!!

  1. Lennart
   Lennart at | | Reply

   Om de inte ställt några konkreta krav som du undlåtit att leva upp till är det ju skandal att du inte fått ersättning! Be dem visa vilket fel du har gjort. Står det något i AFs handlingsplan månntro? Om så är fallet… har du tagit del av den? Om du inte gjort det så kan de rimligtvis inte straffa dig för att du inte följer den.

   1. SM
    SM at | | Reply

    lenart,
    1-under de två åren som jag får ekonomisk bistånd (i hägersten-liljeholmen) har de aldrig frågat eller krävt att jag skulle till AF! jag kom ju till dem från AF, och hos AF hamnade jag i samband med utförsäkringen från FK, sommar 2010 – oj vilken cirkus!!!

    det jag tror att min handläggare inte gillade (och avslog därför min ansöka för juli 2012) var min läkares intyg – min läkare är privat men hans intyg har aldrig tidigare ifrågasatts! min handläggare hade rekommenderat mig, någon gång i maj, att jag skulle byta läkare, alltså att jag skulle till vårdcentralen i hägersten i stället!!!
    jag har då förklarat för henne både muntligt och skriftligt varför jag skulle föredra att stanna hos en och samma läkare! jag har bland annat sagt att jag efter cancerdiagnosen var patiens just hos den vårdcentralen som hon rekommenderade mig att gå till men att saker och ting inte fungerade där därför sökte jag mig till en annan läkare – där jag nu går i två och ett halvt års tid!
    hon svarade aldrig på mitt brev, där jag förklarade detta med läkare vs vårdcentral, utan bara skickade brevet med avslag!

    jag vet inte hur pass förstådd jag blir i mina texter när min story är i sig så komplicerat och när det dessutom är så att svenska inte är mitt modersmål! men jag gör mitt bästa trots huvudvärk och illamående…

    1. Lennart
     Lennart at | | Reply

     Håll ut! Förstår att det är jobbigt. Hoppas sommaren skall hjälpa dig lite. Ta av sig skorna och känna på gräset :)

 4. SM
  SM at | | Reply

  jag tackar lotta för publicering av min story! i min förtvivlan skrev jag ner några rader utan att jag riktigt visste vad det skulle bli av dem! men så småningom insåg jag att en liten story håller på att skrivas och att några där ute, som sitter i samma sits som jag (förhoppningsvis är de få), kan känna sig tröstade över att de inte är ensamma!

 5. Susanne Birksjö
  Susanne Birksjö at | | Reply

  Först orkar jag inte ens ta in din berättelse så här långt. Nu har jag dock hämtat mig någotsånär.
  Vet att Solros-sidan egentligen inte är ett forum specifikt för cancersjukdom, så jag ska, med visss svårigheter försöka begränsa mitt inlägg.
  Det känns ändå ofrånkomligt att beröra det faktum att det i Sverige skapats sex regionala cancercentrum b.l.a. för att man räknar med en kraftig ökning av cancerfall och för att jobba för en jämlik vård. Idag ser man att vart fjärde människa någon gång under sin levnadstid förväntas drabbas av cancer.
  Bröstcancerdrabbade utgör den största patientgruppen. Och som största grupp finns förutsättningar till ett stort forskningunderlag som i sin tur banar väg för hur en god och cancervård kan bedrivas.
  I viss mån har vi problem med att se till hela människan i vår västerländska sjukvård…se till människan med de inre och yttre resurser som finns hos henne. Det gör att rehabiliteringen som en del av vårdkedjan inte riktigt hänger med.
  När det sedan görs avhandlingar och rapporter kring rehabilitering känns det olyckligt om det alltid ska leda till RTW-Return To Work. Arbetslinjen, känns det bekant? Det eftersträvansvärda borde istället vara att få människor till en fungerande vardag och till bästa möjliga mående utifrån de nya förutsättningarna som råder efter cancersjukdom, annan sjukdom eller skada. Men för att återgå till de som visar vägen, nämligen bröstcancergruppen, så är min gissning att om man lyckas agera och planera vårdkedjan utifrån en helhetssyn på människan, så kommer också andra instanser och myndigheter att anamma detta i högre utsträckning. Det måste börja någonstans…
  Hörde ett uttryck om “stympade människor”som gjorde starkt intryck på mig
  -“döden ville inte ta mig
  och livet ville inte ha mig”
  Vi kommer i framtiden att ha väldigt många människor (vi har det redan idag) som ska leva sina liv efter cancern och då måste samhället vara välkomnande och säga -Välkommen till livet! Vi vill ha dig här hos oss!

  1. SM
   SM at | | Reply

   susanne, jag vill sååå gärna kommentera ditt intressanta inlägg här men tror mig, jag orkar bara inte! inet nu men hopaps snart… tack sååå mkt

 6. Malin Hammarström
  Malin Hammarström at | | Reply

  SM: 2010 beviljades jag sjukpenning enligt undantagsreglerna. Det borde du också ha blivit. Din handläggare borde ha informerat dig om den möjligheten. Då hade du fått behålla din SGI och sluppit stångas med besparingsgalna psykopater.

  Jag hade det som du saknade – en kompetent handläggare med modet att fatta beslutet att jag var för sjuk för en ALI. Varje gång jag hör om fall som dina, blir jag argare och argare på Försäkringskassans inkompetens, och varje gång blir jag mer och mer medveten om vilken ohygglig tur jag har haft.

  Du kan fortfarande söka sjukpenning enligt undantagsreglerna. Nivån för nollklassade är löjligt låg, men det är ändå värt ett försök, och då kan du få bostadsbidrag som hjälper dig att behålla din bostad. I den här artikeln finns länken till blanketten som du själv kan fylla i och skicka in. http://solrosuppropet.se/2012/04/allvarligt-sjuka-har-ratt-till-sjukpenning/ Där finns också länken till Socialstyrelsens tolkning av begreppet allvarlig sjukdom i ett försäkringsmedicinskt perspektiv.

  Sen kan jag bara hoppas att det finns en kyrka, en förening eller organisation som kan hjälpa dig med pengar så att du slipper bli vräkt. Jag hoppas innerligt att din situation ljusnar, för trots allt är du ju fortfarande kvar i livet!

  1. Malin Hammarström
   Malin Hammarström at | | Reply

   Det här är en direkt länk till blanketten om ansökan om sjukpenning enligt undantagsreglerna. För den som är nollklassad kallas det för
   Ansökan om sjukpenning i särskilda fall:
   http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/371033e0-01ba-41e0-8d8b-5ec7f722f008/FK7445_001_F_001.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=371033e0-01ba-41e0-8d8b-5ec7f722f008&useDefaultText=0&useDefaultDesc=0

   1. SM
    SM at | | Reply

    jag tackar för responsen, jag orkar dock inte alltid följa med…

    malin,
    1-ett problem jag har haft är att jag strax innan cancerdiagnosen (år 2007) varit arbetslös men inte anmäld på arbetsförmedlingen! jag missade där ngr veckor mellan sparken från tidigare jobb (på grund av att jag varit sjuk/hemma med migrän alltför ofta) och anmälan på arbetsförmedlingen och därmed fick jag titten nollklassad!
    2- jag har fått brev från FK innan januari 2012 (och även nu, i juni) angående denna sjukpenning i särskilda fall! de verkar vilja att jag ska ansöka den men efter mina beräkningar ser jag att man får mindre än vad man får från stadsdelsförvaltningen! som ekonomisk biståndstagare får man (förutom hyran och de ca 3700 för uppehälle) hjälp även med läkare/medicinkostnader, el, hemförsäkring etc.
    vad blir 160X30-skatt? kan man leva på den? inte att man lever med social bidrag men ngt mer får ann där i alla fall……
    3-jag känner mig så vilsen i denna försäkringslabyrint att jag föredrar att bara vara hemma med mina besvär… usch! orkar bara inte

 7. Gunnar Axén (M) du borde skämmas!! « BJÖRN ALVEBRAND

  […] Solrosupproret om de enskilda fallen finns fortfarande där ute […]

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.