Att få ansökan om sjukersättning godkänd är svårt och om man sedan lyckas få ansökan godkänd så är det lik förbaskat svårt att överleva på ersättningen som utgår. De flesta som är sjuk- eller ålderspensionärer måste ansöka om bidrag för att klara sig, bostadstillägg som det heter för dessa grupper.
Ska istället nivån på ersättningarna höjas så att färre behöver söka och leva på bidrag? Det här är en komplex fråga och vi lämnar inga svar, bara flera frågor som du gärna får komma med synpunkter på.
Vi har idag en artikel publicerad i Dagens Arena där vi skriver genom Monica Armini, Solrosuppropet och Social Aktion skriver tillsammans med AnnKatrin Persson och Therese Rajaniemi från Välfärdsmanifestationen
Maria Wallin, chefredaktör SocialPolitik (Onådiga Luntan)
Ingemar E L Göransson, författare & frilansjournalist
Roland Janson, författare, Dramatiker
Dan Nereus, skådespelare
Sven Wollter
, skådespelare
Mikael Wiehe, musiker
Mattias Dristig, ordf. Federationen
Lena Nordqvist, ordf. Riksförbundet Insolvens
Där beskriver vi bland annat de här frågorna och att vi kräver nu ersättningar som inte dömer sjuka/skadade eller gamla till fattigdom.
Vi har tidigare skrivit om att vi vill ha en ersättning som ger skälig levnadsstandard för de som ska leva på den, men vad ingår i skälig levnadsstandard och vad kostar den. Man kan räkna på olika sätt och man kan hitta olika rapporter på vad som räknas som skäligt. Gränsen för fattigdom går enligt måttet “relativ fattigdom” vid 10 685 kronor. Är det där man ska lägga sig? Men om de fattigaste ligger på den nivån så kommer gränsen för fattigdom att förflyttas och det är nog inte så man ska använda den siffran, att bygga ersättningar efter. Det är nog mera för att man ska ha en gräns där man ser hur folk har det ekonomiskt. Själv har jag legat långt under den gränsen ett bra tag nu.
Den största utgiften man har är boendet och därför är det intressant att titta på just den kostnaden.
När vi nu diskuterar pensioner så kan det vara relevant att titta på vad Pensionsmyndigheten har att säga om skälig levnadsstandar. På deras hemsida läser jag att de räknar skälig levnadsnivå för ensamstående, när bostadskostnaden och skatten är betald, till 5 353 kronor och för sammanboende till 4 407 kronor.
Men kan man lägga ersättningarna så högt så att man inte behöver bostadstillägg? Kanske i en del ändar av landet och i andra definitivt inte. Eftersom bostadskostnaderna är så mycket högre i vissa områden så skulle vi hamna på ganska höga nivåer. Det är där bostadstillägget kan ha en utjämnande funktion. Om man nu vill ha delen bostadstillägg kvar.
En annan sak att diskutera är hur man räknar hemmavarande barn över 18 år. I dessa tider med hög arbetslöshet bland ungdomar bor många av dem kvar hemma under längre tid och räknas då som inneboende. Alltså får du mindre i bostadstillägg fastän ditt barn antagligen inte har mycket ekonomi att bidraga med.
Det finns något som heter garantipension, det är den pension du är garanterad efter att du fyllt 65 år och är du sjukpensionär så upphör sjukersättningen när du fyller 65 år och övergår till ålderspension.
En ogift person får 7 881 kronor i månaden i full garantipension 2014. Samma siffra för en gift person är 7 030 kronor. Ingen av dem lär klara sig utan extra bidrag.
Det finns en hel del att se över och ta ställning till.
- ska ersättningarna ligga på sådan nivå att man inte behöver söka bidrag för sitt boende
- ska ersättningarna höjas men bostadstilläggen finnas kvar
- ska arbetslösa barn räknas som inneboende (själv funderar jag på att kasta ut mina)
- vad är skälig levnadsnivå och vad ingår i den
- är det dags att höja garantipensionen
Det här är sådant som vi funderar på och vi har inga färdiga svar mera än att vi tycker att ersättningar och eventuella bidrag ska ge en skälig levnadsnivå.
Och om någon tycker att det kostar så vill jag bara säga att; ja, välfärd kostar!
Men man kan styra kostnader genom prioriteringar och fördelningspolitik.
Det högst sorliga i det du skriver är egentligen : lyckas få ansökan om sjukersättning godkännd. Vi som söker få väl inte lita på lagen, föreskrifter, praxis allt annat som styr rättvisan. Det ska handla om att ha tur att få sjukersättning !
Annars – kolla förhållande mellan skäligt livsnivå och normal eller förbehållasbelopp som Kronofogden använder. Vad som ingår i deras uppfattning om skäligt livsnivå. Tänk en sjukskriven med bestående funktionshinder så pass mycket att den inte kan använda allmäna kommunikaitoner eller ta sig fram själv. Dvs beroende av sina hjälpmedel. Kan vara en rullator ( biligare lösning) eller oj – vad lyxigt – en handikappanpassad bil som kostar betydligt mer. Men verkliga kostander som bilen orsakar – ingår inte i “förbehållsbelopp” – dvs att köra bil som handikappade är inte “normalt” – fast i så fall man har råd med den tilldelade sjukersättningen att betala både fasta och rörliga kostander för anpassade bilen – då är det ok. Då är det “normalt” att köra en handikappanpassad bil.
Det är dags för medborgarlön som diskuteras här o var .
“medborgarlön” är en intressant idé tycker jag. Det man måste inse är att ersättningsnivåerna i så fall skulle behöva vara mycket låga. Men å andra sidan utan krav. Personligen har jag hellre 6-7k utan att någon bråkar med mig och jag kan jobba och få pengar utöver det… istället för att få 10-11k i bidrag i form av a-kassa som sedan samhället skall slösa bort pengar på att kontrollera att jag inte blir bekväm i.
Egentligen skulle hela finanssystemet skrotas som ju vilar mer el mindre på fiktiva värden , luftpengar , el vad man vill kalla det för . Det skapar negativa spiraler nedåt i samhällen globalt . detta är ju konstaterat av professorer bla .
Kattguld :
Vad tror du skulle hända med vår värld och välfärd om man “skrotar hela finanssystemet” ?
Vad skulle du ersätta det med ?
PS – Vad har dessa extrema politiska tankar kring global ekonomi att göra med hur vi löser problemen i vår välfärd (annat än att välfärden skulle raseras) ?
I vårt samhälle som är rikt bör ingen behöva svälta på grund av brist på pengar. Det relativa fattigdomskonceptet har tydliga svagheter i rikt samhälle som Sverige, men det absoluta fattigdomskonceptet bortser förstås från den relativa aspekten, vilket inte heller är helt korrekt. Dock bättre än att somalier som flyr hit inte anses fattiga i sitt hemland, men plötsligt anses fattiga i Sverige där de får det mycket mycket bättre.
Jag tycker att summan på 10.5k är på tok för hög som bidrag till människor som inte arbetar. Däremot skall man inte behöva “förnedra” sig för att få medel att överleva. Jag gissar att c:a 8k borde vara nog för att klara sig väl på. Dock blir det svårare att leva så i tätorter, men å andra sidan behöver man ju inte det eftersom man inte behöver vara nära arbete.
Det viktigaste i samhället är att man har möjlighet att ta sig ur sin situation. Därför bör inte ersättningen man har när man arbetar vara behovsprövad och kontrollerad, utan så låg att de flesta vill ta sig därifrån. Ersättningen bör inte minska när man arbetar (som idag) för att incitament för ansträngning verkligen skall finnas.
Men … vad händer när man är sjuk och inte kan ta sig ifrån sin situation genom att anstränga sig mer? Svår fråga. Jag skulle mena att man inte bör erhålla hög bidragsnivå, men att sjukvård och service borde vara konstandsfri. Det ger uppmuntran att ta sig ifrån sin situation, och belöning om man lyckas. Men framförallt bör det då finnas resurser till rehab. Det är förstås klart möjligt att man inte kan ta sig ifrån sin jobbiga situation. Men då slipper man iaf strula med bidragsnivåer och myndigheter eftersom ersättningen inte är behovsprövad.
En sjukpension ,bör vara samma för alla ,eftersom det inte är frivilligt att bli sjuk, mänga föds utan ben el andra sjukdomar, och de bör ha samma som de som arbetat i 50 år .har vänner som aldrig jobbat ,och de kan har 3000 mer ut, än mej .
Konstigt system,bästa vore alla fick lika med samma bostadstillägg,
Hade jag fått ut 14 000 kr inkl bostadstillägg,så hade jag klarat mej bra på det !
För att inte tala om de arbetslösa ,vilka jobbat 70 procent och son har ut 9000 i månaden och en hyra på 5000 kr,inte lätt att klara sej på med barn , Nej Sverige behöver se över hela systemet! Vi skulle också spara in pengar på de jobb,som räknar ut våra bostadstillägg,och stoppa all invandring, hjälp de som redan bor här först !
Om du följt debatten så borde du veta att våra sjukförsäkringspengar har gått till de rikares jobbskatteavdrag, inte till invandringen. Jag förstår att det är lätt att hemfalla till enkla lösningar, men man ska vara aktsam så man inte går på desinformationen som sprids och att man börjar titta snett på andra svaga grupper i samhället istället.
F.ö råder jag dig att läsa en artikel vi hade i Aftonbladet förra året:
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article21376475.ab