Moderaterna har ikväll presenterat sin nya logga och den lämnar jag okommenterad för den betyder väl inte så mycket mera än att folk gör kommentarer om loggans utseende. Och så stannar det vid det.
Betyder nog inte så mycket i slutändan. Vad jag vill prata om är moderaternas nya valstrategi och då speciellt första punkten.
Satte kvällskaffet lite i halsen där när jag såg och hörde att första punkten består av att “vinna slaget om verklighetsbeskrivningen”.
Om man säger sig vilja vinna det slaget så antyder man ju att motparten eller motparterna står för en annan verklighetsbeskrivning.
Om man gör anspråk för att stå för den verklighetsbeskrivning som är riktig så säger man i samma andetag att man står för sanningen och den enda sanningen.
Och i förlängningen betyder det att man underkänner någon annans verklighetsbeskrivning som osann, som lögn.
Jag känner oro.
Kommer moderaterna nu att påstå att det som andra säger är lögn om det inte passar deras syften. Om de skrivit i sin valstrategi att “vi ska anpassa oss till verkligheten” eller “vi ska ta till oss verkligheten” hade det varit ett mera ödmjukt och ett mindre skrämmande förhållningssätt.
Jag tänker på de verklighetsfrånvända uttalande som gjorts tidigare, de begreppsförskjutningar som gjorts för att motivera och försvara de systemförändringar vi sett inom trygghetssystemen. Att det bara är enskilda som kommit i kläm vid dessa nedmonteringar, det är snart 90.000 st som utförsäkrats, det är snart 35.0000 st som är i FAS3 och det blev 200 000 nya jobb som lät jättebra ända tills man slutade räkna antal och istället räknade andel.
Och kommer ni ihåg hur många det var per dag som förtidspensionerades? Det gör nog inte moderaterna heller för där har det gjorts så många uttalande med så många olika siffror så det kan de omöjlig komma ihåg.
(Facit: det var 51 st nya förtidspensionärer dag)
Moderaternas verklighet är sällan min, den är vita, medelålders, friska och arbetande mäns verklighet.
Och när vi pratar verklighet och hur man upplever den så måste vi också fundera på vad som avgör hur man upplever verkligheten, vilken värdegrund, människosyn och ideologi man har.
Knappt ett år kvar till regeringsval och det märks i och med att det börjar vässas argument på alla håll. Tonen i diskussioner blir hårdare och det nämns siffror fram och tillbaka som man vet ser olika ut beroende på vem som räknat, i vilket syfte och med vilka parametrar. Man måste vara lite av en nörd om man ska ta tag i det och kolla upp allt som sägs. Vad är sant? Vad är en god vilja för landet och dess folk och vad är bara ett sätt att fiska röster genom snabb och ofta elak retorik? Är det konstigt att folk inte orkar engagera sig? Är man en girigburk om man vill ha de där extra hundringarna i plånboken? Är man trygghetsnarkoman och man vill ha fungerande försäkringar vid sjukdom eller arbetslöshet? Och är man lat och omoralisk om man är arbetslös?
Hur många gånger säger inte vänner till mig att de inte orkar sätta sig in i politiken.
– Jag är inte intresserad av politik, säger de. Men om man sedan tar upp en sakfråga, vilken som helst så har de en åsikt. Det är rent åt helvete för det mesta för oftast så är det lättast att få folk att gå igång på något de är missnöjda med och det spelar ingen roll vilket block i politiken de hör till.
– Så får det inte vara, utbryter de. Och där är de engagerade men att det just då är politik vi pratar tänker de inte på förrän jag påtalar det.
– Men politik är ju så krångligt, svårt och så tråkigt torrt, så även om de vill prata så vill de inte prata om att det är politik. De vill prata om hur det är i verkligheten.
Men egentligen så handlar det om värdegrund, människosyn och ideologi.
Egentligen så bygger hela samhället på det, med en släng moral och etik som innehåll.
Det är fult att stjäla och dessutom förbjudet.
Våra lagar, både de i lagboken och de “osynliga”, som ska få oss att fungera tillsammans så friktionsfritt som möjligt bygger ju från början just på våra värderingar .
Kanske det skulle vara intressant att få veta vilka värderingar våra politiker har, vilka prioteringar de vill göra av vilka skäl. Helle Klein skriver mycket bra om det i Dagens Arbete. Hur värderingar i ett historiskt hänseende hängt med. Hur man nu kan se en återgång till ett synsätt som fanns förr. Läs den artikeln.
Jag tänker inte ge mig in på att försöka analysera de olika partiledarna och deras eventuella människosyn och verklighetsuppfattning.
Men jag ber er fundera på det själva. För det är det vi måste göra, tänka och ifrågasätta. Vad är viktigt, vad är värdigt och hur vill vi att samhället ska vara uppbyggt. Ska vi ha ett samhälle där alla som kan ska jobba och få lön för det och att de då också betalar skatt för att finansiera ett trygghetssystem för dem som inte kan? Ska vi ha lika skola, vård och omsorg för alla? Jag tror inte att det finns någon som tycker att det inte ska löna sig att jobba och det har det alltid gjort. Men ska det straffa sig svårt att bli skadad eller sjuk? Att bli arbetslös?
Vill vi ha ett välfärdssystem så kostar det, låt ingen få dig att tro något annat. Gemensam välfärd betalar vi till gemensamt, det är det som är grejen liksom. Arbetar du ska du betala skatt så att du den dagen du blir sjuk, skadad eller arbetslös inte ska behöva sälja bostaden du skaffade dig medan du var arbetsför och hade ett arbete. Du betalar inte bara till andra du betalar till dig själv också, precis som andra betalar för din skull. När det fungerar alltså.
Lite funderingar runt vad politik är – allt – och vad som styr oss i politiken, är det värdegrund och människosyn eller är det plånboken? Fast det är ju då också en människosyn – och politik.
Avslutar med att be er att ni när ni lyssnar på debatter, läser artiklar så tänk på hur orden används och vinklas, vem som än säger dem. Och det där med ord, inte ens där kan ni slappna av för samma ord kan ha olika betydelse beroende på vem som använder dem. Några exempel:
Satsning – nedmontering
Bidragssystem – försäkringssystem
Vanligt folk – vita medelålders friska anställda
Vad är viktigast för dig, vill du se våra politiker prata mera om vad deras parti har för ideologi, vilken värdegrund och människosyn de har och arbetar efter?
Det kan i så fall vara dags att fråga nu.
Gör gärna en kommentar om hur just du tänker om sambandet värdegrund – människosyn – politik. I verkligheten alltså.
utförsäkrad för andra gången efter 10 års sjukskrivning å ingen arbetsförmåga,får leva på 5700 en hyra på 5800,sen får man låna
fattig,sjuk,trött som fan
En verklighet som behöver beskrivas! Det gäller inte bara enskilda fall utan det är verkligheten för skrämmande många.
“Vinna slaget om verklighetsbeskrivningen”? Finns det enligt dem flera sätt att beskriva verkligheten på?
Enligt mig finns det bara en verklighet och den går väl bara att beskriva på ett sätt, nämligen som den är! Beskriver man inte verkligen som den ÄR så beskriver man ju något annat, nämligen en förvanskad verklighet, eller med ett annat ord, en lögn!
Så då är det ju inte ett slag om verklighetsbeskrivning man vill vinna utan ett slag om lögner, eller har jag fel?
Kent, det var precis den insikten som fick mig att sätta kaffet i halsen! Gäller att vara ännu mera observant på de verklighetsbeskrivningar som presenteras än vad man varit innan. Förut har det presenterats som fakta eller statistik, nu kommer det att heta verklighetsbeskrivning.
Mycket bra och tänkvärt. Att de flesta politikerna inte uppfattar verkligheten som vi “vanliga” medborgare var ingen nyhet men därifrån till att säga att man har monopol på sanningen och att alla andra skulle ha fel är steget mycket långt. Skulle vilja lägga upp ditt inlägg på min Fb-sida men då vill jag gärna ha en källhänvisning till den sida där Moderaterna presenterade sin logga.
Hej Hans-Uno.
Jag har ingen länk till någon sida där moderaterna själva presenterar logga och valstrategi utan jag såg det på TV4:s nyheter. Men här kommer en länk till Aftonbladet så att du får se loggan iaf. Och tack för att du vill dela :)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17629626.ab
[…] Värdefullt: Människosyn, värdegrund, politik vs verklighetsbeskrivning […]
Och idag vet vi:
“Jag kan få människor som röstade på V att rösta på M om de upplever att vi säger rätt saker som för Sverige framåt.” – Fredrik ‘Stridshingst’ Reinfeldt, till Expressen
Har idag fått höra av min dotter att hon fått höra nåt i repris såsom jag pratat,….men av en helt annan person.
Med vänlig hälsning, Mikael Moberg
Ja, vi hade visst väldigt liknande erfarenheter :)
Hälsningar Lippe