Det här är till dig.

Nu i helgen hålls två demonstrationer mor Försäkringskassans behandling av sjuka, skadade och funktionsnedsatta. En i Kristianstad på lördag och en i Stockholm på söndag. Vi hoppas på stort deltagande men vet att den här sortens demonstrationer har svårt att dra några större antal deltagare. Därför vill jag vända mig till dig. Sist i inlägget ligger länkar till båda evenemangen.

De som är sjuka kan ofta av naturliga orsaker inte dyka upp i större antal. De är sjuka eller skadade eller de har en funktionsnedsättning som hindrar dem, särskilt om de är beroende av en assistans de inte fått eller fått neddragen. Jag kan inte ens räkna hur många meddelande vi fått de två sista veckorna där folk är ledsna för att de inte kan komma på grund av hälsa eller ekonomi. “Men jag är med er i tanken” skriver de. Vi vet det och det värmer att de ser vad vi gör och att de vet att vi själva har dem i tanken när vi nu förbereder demonstrationen.

Syntolkning: I fronten ett fält med solrosor. Ovan solrosorna en knuten näve som håller i en svart käpp. Blå himmel ovanför. Foto: Lotta Larsson

Det är otroligt viktigt att veta att man själv och ens situation uppmärksammas. Det talas ofta om utanförskapet och det brukar då syftas på dem som lever på olika ersättningar och bidrag. Men det riktiga utanförskapet finner vi när trygghetssystemen sviker. När du nekas assistans, sjukpenning eller sjukersättning – det är utanförskap på riktigt.

Lämna ingen utanför, visa att du ser vad som händer och att du förstår att det inte är den sjuke eller skadades fel utan att det beror på ett misskött och misshandlat trygghetssystem.

Nu vill jag be dig som fortfarande är frisk och har orken – kom i helgen och visa att vi inte vill lämna folk utanför, att vi vill inkludera alla. Du gör det här för din egen skull också, du kan behöva ett fungerande trygghetssystem när som helst. De flesta av oss har varit som ni och alla ni kan bli som vi. När som helst.

Så kom och visa att du stöder oss, kom och representera någon av alla dem som inte kan dyka upp fysiskt på plats. Vi behöver dig och rent krasst så behöver du oss.

Tillsammans för en mänskligare Försäkringskassa.

Vi i Solrosuppropet.se vill rikta ett stort och varmt tack till Özlem Körhan som var den som drog igång den här demonstrationen. En tjej som såg orättvisorna och felen och inte klarade av att se det utan att agera. Tack Özlem, du har inte bara ett stort rättspatos – du är rolig att arbeta ihop med också!

Vi vill även berömma och uppmärksamma Anna Hjalmarsson som i stort sett ensam roddar hela demonstrationen imorgon lördag. Är du frisk och vill hjälpa till så gå in på Skånedemonstrationens länk nedan och erbjud din hjälp. Bär högtalare, dra en elsladd, läs upp en text hon har fått. Det är nu du kan göra en insats för framtiden.

Jag vill rekommendera LO-bloggen som här tar upp det som demonstrationen handlar om.

Artikel i Metro om demonstrationen – Vi behöver de friskas röster

Artikel i ETC – Gör sjukförsäkringen tryggare.

 

Syntolkning: grönt hjärta med texten Tillsammans för en mänskligare Försäkringskassa

 

Demonstrationen i Kristianstad på lördag.

 

Demonstrationen i Stockholm på söndag.

Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.